Macarons cu ciocolata si dulce de leche/ Chocolate macarons with dulce de leche cream

26

There’s something about me and macarons. De cand am cuptorul electric, nu am dat gres niciodata, si va spun cu mana pe inima ca in astea cateva saptamani am facut mai multe portii decat in toata viata mea :) E adevarat, macarons sunt dulci si pline de zahar, insa placerea mea suprema vine din a le face, nu din a le manca. De data asta mi-am propus sa incerc o reteta fara pic de colorant sau alte arome decat cele naturale ale ingredientelor folosite. N-am trisat nici cu extract de vanilie, nici cu apa de trandafiri sau alte minuni. Au iesit atat de buni!

Dar sa va povestesc.

Macarons cu ciocolata si dulce de leche/ Chocolate macarons with dulce de leche cream

Ingrediente

    Pentru macs
  • 2 albusuri medii
  • 75 migdale decojite
  • 50 g zahar alb
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri rase cacao
  • Pentru crema cu dulce de leche
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 2-3 linguri dulce de leche

Metoda

  1. Intr-un procesor micut am mixat bine migdalele pana s-au transformat in faina. Am adaugat zaharul pudra si cacaoa si am mixat din nou pana am obtinut o pudra foarte fina si omogena.
  2. Intre timp, in bolul lui Mr. Red (mixer), am batut bine de tot albusurile cu un praf de sare. Cand au inceput sa formeze varfuri, semn ca s-ar tine tare, am inceput sa adaug usurel cele 50 g zahar si am mixat pana s-a topit.
  3. Am turnat compozitia de migdale peste bezea si am amestecat bine, pana am obtinut o consistenta de lava/ panglica groasa daca ridic spatula si las coca sa curga.
  4. Am pus tot amestecul intr-un pos cu dui si am format cerculetele de macarons intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt.
  5. Am lasat 30 minute afara sa prinda crusta si apoi am dat la cuptorul preincalzit la 140 C cu ventilatie timp de 12 minute.
  6. Am scos si am lasat la racit minim 20 minute inainte de a-i dezlipi.
  7. Crema cu dulce de leche
  8. Am batut bine smantana pentru frisca pana s-a ingrosat, apoi am inceput sa adaug dulce de leche, lingurita cu lingurita, pana cand am obtinut consistenta si gustul dorit.
https://www.andie.ro/2012/09/04/macarons-cu-ciocolata-si-dulce-de-leche-chocolate-macarons-with-dulce-de-leche-cream/

Dulce de leche asta nu e nimic complicat, am mai vorbit despre el pe blog: e pur si simplu lapte condensat fiert pana isi pierde toata apa si ramane doar o crema groasa si foarte dulce. De aceea trebuie sa avem grija cu el si sa nu exageram. Eu am optat pentru acest amestec cu frisca neindulcita tocmai pentru a-i mai lua din intensitate.

Ca de obicei, nu am bibilit macaronii, nu am invechit albusurile, le-am luat direct din frigider si le-am facut harachiri. Asa ca nu va mai faceti atatea probleme si tratati-i cu tupeu pe acesti mici indivizi :)

Now that my babies are all grown up, they’re going places. Sa-i faceti fericiti pe degustatori, mici mei soldatei ciocolatosi!

Love and dulce de leche!


Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

26 COMMENTS

  1. Andie draga, sunt minunati, si ce-mi place mie mai mult e ca i-ai lasat asa in starea lor naturala, si evident mai sanatoasa. Pozele sunt minunate, ca tine! Pupici

    • Pa-ram-pam-pam! Miriam, iti tin pumnii! Pentru orice nelamurire sau troubleshooting iti stau la dispozitie. Neaparat sa citesti bine-bine inainte retetele, ca sa fii stapana pe ce ai de facut, si nu ai cum sa dai gres! Ca un sfat, daca dupa cele 30 min de lasat tava afara pentru formarea crustei, vezi ca inca nu s-a format, lasa afara oricat e nevoie, chiar si doua ore, pana obtii pojghita aia foarte rezistenta. Asta nu am sa iti spun cat va dura pentru ca depinde de umiditatea din casa ta. Mult succes si neaparat sa-mi scrii cum au fost!!
      Love and debauchery, baby, love an debauchery!!

    • Marilena, cu siguranta iti vor iesi. Si daca nu ai succes prima oara, nu te lasa, pentru ca e o chestiune de obisnuinta. Citeste bine inainte toate instructiunile de pe blog la diferitele retete, si n-ai cum sa ratezi. Te imbratisez cu drag si astept sa-mi spui cum a fost!

  2. Saru”mana pentru reteta si pentru tips & tricks. Au iesit bune de tot. Si destul de dragute :)
    Te-am pomenit de multe ori pe blog, daca ai sughitat, de la mine o fi fost :)
    duminica frumoasa!

  3. Andie, arata super! Am o intrebare, e musai zaharul pudra sa fie cumparat? Nu poate fi rasnit in casa+ o lingura de amidon, ai auzit pe cineva care a facut asta? :) Thanks, pup!

    • Eu am facut asta. A mers, dar parca au iesit mai prost decat cu zahar normal, nu cred ca am nimerit bine proportia.

  4. Andie, m am uitat într un filmuletul de al tău am văzut ca migdalele sunt curățate de coaja. Cum faci ăsta? Eu le înmoi ca sa le curat dar atunci mă gândesc ca strica compoziția fiind hidratate. Și încă o întrebare: de ce ies macaronsii goi pe interior? Am pățit o data.

    • Laura, ori le cumpar gata curatate, ori le inmoi cateva minute in apa clocotita si apoi le decojesc manual si le las la uscat. Macarons ies goi la mijloc fie pt ca macaronajul nu a fost facut corect – a lasat prea mult aer – sau nu sunt copti cum trebuie la temperatura potrivita. Cuptoarele dau erori sa stii mai ales daca nu sunt profesionale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.