Cand cei de la Mixtopia m-au rugat sa ma asez cu ei la masa si sa povestim despre mine, blogulet si sa punem si de-o reteta, m-am gandit instant ca neaparat trebuie sa fie vorba de o prajitura vegana decadenta. Am vrut ca lumea sa vada ca se poate, ca sunt alternative foarte bune si la indemana oricui prin care sa mancam putin mai light, fara sa renuntam la gust. Aveam in fata ochilor numai ciocolata, rauri de ciocolata si fructe de padure, asa ca, inevitabil, s-a nascut EL:
Tortuletul asta mic si prietenos, cu interior moale, umed si ciocolatos, este chintesenta tuturor retetelor de prajitura cu zucchini pe care le-am gasit pe net. Sa pun legume in prajituri nu e o noutate pentru mine – am incercat deja cu sfecla rosie, morcovi sau dovleac iar rezultatele au fost exceptionale – insa de data asta mi-am folosit intuitia si experienta acumulate pana acum in bucatarie sa concep amestecul ideal pentru mine. Sincera sa fiu, nu ma asteptam sa imi iasa atat de bun din prima; insa daca tot a iesit, am notat reteta direct in carnetelul cu “keepers” si nu mai umblu la ea, decat poate s-o stropesc cu ceva coaja de lamaie si portocala.
Ingrediente
- ½ cana zahar alb
- ½ cana zahar brun
- 1 cana apa calda
- ¾ cana ulei de masline sau canepa
- ½ cana sos de mere (mere facute piure si fierte impreuna cu batoane de scortisoara si allspice pana isi reduc volumul si se transforma intr-un sos mai gros)
- 2 cani faina alba 650
- 3 linguri cacao
- 2 lingurite scortisoara macinata
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 praf sare
- 2 cani zucchini ras
- Pentru decorat: 200 g ciocolata vegana, fructe de padure
- * 1 cana = 250 ml
Metoda
- Intr-un bol adanc se amesteca zaharul alb cu cel brun cu ajutorul unui tel tip para, incercand sa maruntim usor bulgarii de zahar brun. Turnam apa calda si amestecam pana acestia se dizolva.
- Adaugam si restul ingredientelor, mai putin zucchini ras, si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena. La sfarsit incorporam si zucchini cu ajutorul unei linguri de lemn.
- Turnam compozitia in tava de tort (22 cm, sau doua tavi mai mici, in cazul in care dorim sa facem mini-torturi) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180 C timp de 45-50 minute, sau pana cand trece testul scobitorii (o scobitoare infipta in mijlocul prajiturii iese curata, fara urme de aluat). Scoatem blatul din tava si asezam pe un gratar, lasand sa se raceasca complet.
- Pentru decorat, topim ciocolata la bain-marie (pe baie de aburi) sau la cuptorul cu microunde si o turnam peste tort cat inca e calda si lichida. Presaram cu fructe de padure.
Merge nemaipomenit cu un suc proaspat de portocale la micul dejun sau in caserola de pranz, mai ales daca ne hotaram sa scoatem nasucul afara si lasam soarele sa ne mangaie putin. It’s the simple, little things.
Felicitari pentru interviu, pentru reteta, pentru poze…pentru tot ❤ !!!!
Multumescu-ti tie draga mea :) Sa ne auzim cu bine!
Arata super si cred ca e si foarte gustos. O sa-l incerc si eu.
Mirela, e foarte bun. Cand ii dai o sansa, da-mi de stire.
Magnifique as usual! :) Si felicitari pentru interviu ;)
L’amour gastronomique, c’est fantastique! :) Te pup Daciana!
pare foarte bun! am o intrebare off-tocpic (scuze): de ce pe blogul tau nu exista functia open in new tab, foarte utila pentru citirea anumitor postari? cu ajutorul ei navigarea ar fi mai usoara si mai placuta. merci
Salut Rozinchina! Ma bucur ca-ti place ce-i pe aici. Nu stiu de ce nu exista functia de care zici, mi-au mai zis cateva persoane – cred ca tine de tema de wordpress, iar cum eu nu am niciun fel de cunostinte de specialitate, nu stiu cum sa repar asta… Imi pare tare rau, insa daca vreodata voi gasi posibilitatea asta, sigur o voi implementa!
Felicitari Andie pentru interviu! Tortul, pozele sunt minunate, ai fost o invitata deosebita! Pup
Awww. Te pup, Poliana de dulce! :*
yammy. M-am decis. Ii fac lui Luci tort.
nu sunt vegetariana dar tot as manca acest deliciu superb si delicios de apetisant, arata prea bine sa revuzi asa bunatate de mini tort :D
Aurica, dar tu stii ce usor e de facut?