Ce imi mega-place mie la tarta asta e, pe langa faptul ca e vegana, ca are un adaos tare mic de zahar (nu ma refer la cel natural din fructe, ci la cel rafinat). Are doar 100 g zahar plus o spoiala de dulceata, ceea ce inseamna ca o felie generoasa de tarta are undeva la maxim 15 g, adica o lingura rasa (ceea ce pentru halul in care mancam noi, e bine). N-are oua, n-are lactate si totusi e incredibil de buna si dadatoare de dependenta.
E adevarat ca n-are cea mai nemaipomenita culoare din lume (nu stiu pe cata lume inspira acest cacaniu), dar acum, in perioada postului, e aur curat. Se face relativ usor si… nu prea tine, ca dispare din farfurie mult prea repede. M-am bucurat sa reeditez aluatul fraged si sa constat ca e la fel de bun (si poate chiar mai fraged uneori) decat cel cu unt, astfel incat la mine s-a inscris detasat in seria retetelor de baza.
Ingrediente
- 200 g faina alba 650
- 100 g ulei vegetal (cocos)
- 4 linguri apa rece
- 1 praf sare
- 4 pere
- 100 g nuci romanesti
- 100 g migdale
- 100 g zahar alb
- 100 g magiun de Topoloveni
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 praf sare
- 4 linguri dulceata pentru uns
- Frisca vegetala din nuca de cocos
Metoda
- Intr-un robot mare cu lama S punem faina, sarea si uleiul si mixam putin pana obtinem o compozitie sfaramicioasa, asemanatoare frimiturilor. Adaugam cele patru linguri de apa si mai mixam putin.
- Scoatem amestecul din robot si framantam putin cu mana, cat sa obtinem un aluat elastic. Il intindem in forma rotunda intre doua foi de copt, il scoate si il punem in tava de tarta, il nivelam, il intepam pe fund si-l dam la congelator pana pregatim umplutura de tarta.
- In acelasi robot (pe care nu-l spalam, suntem eco si lenesi) mixam bine nucile, migdalele, scortisoara, sarea si zaharul. Golim amestecul in castron.
- Fara sa caltim recipientul, punem in robot doua pere (cu tot cu coaja) si le mixam bine pana le facem pasta. Turnam deasupra amestecul initial de nuci si mixam bine pana la omogenizare.
- Scoatem tava cu aluat din congelator si ungem aluatul cu un strat gros de magiun de Topoloveni; deasupra turnam compozitia de nuci si ornam cu felii de para de la cele doua pere ramase.
- Ungem tot cu un strat generos de dulceata si dam la cuptorul preincalzit la 180 C timp de o ora.
- Scoatem si servim cu frisca vegetala.
Sunt tare fericita atunci cand reusesc sa pun pe masa lucruri simple, bune si sanatoase. In ultimul timp am inceput sa-mi organizez mesele nu dupa meal plans, care in cazul meu s-au dovedit imposibil de urmat, ci dupa proportii: o masa pe zi (micul dejun) e raw, una vegana, una ovo-lacto. De multe ori sunt zile cand mananc doar vegan combinat cu raw, am alte zile – in special in week end – cand mananc ovo-lacto. Asta e regula generala, insa daca simt nevoia sa ma abat, daca corpul meu imi trimite semnale ca are nevoie si de altceva, eu il ascult. De fapt, in general consider ca flexibilitatea e cheia succesului, pentru ca atunci cand te angrenezi cu incapatanare in restrictii peste restrictii vine un moment cand nu mai poti respira si ajungi fix la polul opus. My two cents.
Pe final, va pot spune ca tarta a trecut si testul familiei anti-vegane, deci e buna de dat oricui, ca nu se prinde ca-i de post.
Love and pears!
pai daca ai pus magiun de topoloveni, ca eu mi s argesanca, ce crezi? a luat o fata
reteta tu cu poza cu tot
mersi
Si mama tot din Arges, de unde iubirea mea netarmurita pentru acest magiun, esenta vietii mele :) Prunele sa traiasca.
dar daca inlocuiesc uleiul vegetal cu ulei de floarea soarelui e vreo problema? trebuie sa modific cantitatile?
Draga mea, nu trebuie sa modifici cantitatile, dar e posibil sa afecteze calitatea aluatului. Probabil ca va fi ceva mai sfaramicios si mai putin maleabil, dar pana la final la gust nu se va simti diferenta.