Vremea ceaiului cu rulada imbulinata

5

Cata bucurie mi-au adus mie ultimele zile ploioase! Imi era dor sa-mi aprind cuptorul, imi era dor de un ceai cald si bun, de dimineti racoroase si aer curat. Imi place perioada asta in care vara s-a dus, dar totusi nu e inca toamna-toamna: pietele sunt pline cu fructe si legume bune, se fac conserve, temperatura e potrivita, frunzele se ingalbenesc usor, apusurile sunt mai dulci, hmm… Cum spuneam: e vremea ceaiului cu rulada imbulinata. Nu stiu voi, dar eu sunt MARE amatoare de ceai. N-am baut in viata mea cafea, nu beau energizante (dar le fac in casa, mama-mama!), nu beau alcool, nu fumez, dar beau ceai fara teina la greu, sau, cum i se zice mai nou, “infuzie de plante”. Am trecut prin patru ani dificili de facultate de drept cu ceai de busuioc “fara numar” si am in casa colectii impresionante de plante bastinase uscate: menta, musetel, busuioc, soc, tei, galbenele, coada-calului, etc.

DSC_1143-copy

Intre timp, am descoperit amestecurile de plante mai mult sau mai putin exotice pe care le cumparam de obicei de la ceainariile din oras. Asa mi s-a deschis apetitul pentru combinatiile neobisnuite, pentru arome noi, cate una pentru fiecare zi de toamna :) Norocul meu e ca unul din prietenii mei mai vechi cu asta se ocupa, asa ca toamna asta am dat iama in rafturile lui virtuale si mi-am facut ditamai stocul. Mai, sunt indragostita de ceaiurile de la Maya, asa ca trebuia sa va spun si voua de ele: au foarte multe sortimente (cu teina, fara teina, teina moderata, infuzii, ceai verde, negru, alb, etc.), insa ce imi place mie cel mai mult la ele e ca, spre deosebire de cele pe care le luam pana acum, vin in pungi sigilate ermetic si cred ca din cauza asta au aroma foarte intensa. Mirosul te izbeste din prima de imi vine sa stau ca aurolacii cu punga in nas si sa inhalez :)) Eu am de la ei ce e fara teina sau cu teina foarte putina si nu ma pot hotari care e preferatul meu, desi inclin puternic spre rooibosul cu turta dulce pentru ca are miros exact de turta dulce! De fapt, asta e foarte fain – ca mirosul ceaiului e fix mirosul descris pe punga (turta dulce, ciocolata-portocale, pina colada, etc)! Se simte ca plantele folosite sunt de cea mai buna calitate posibila, asa ca n-am nicio retinere in a vi le recomanda daca sunteti amatori.

DSC_1122-copy maya-tea

Ceaiul rooibos e un ceai puternic antioxidant, cu foarte putina teina, care creste in tinuturile Africii de Sud. Am auzit ca e bun in special pentru stomac, impotriva colicilor si ca are efect calmant. Mie imi place mult, mai ales daca are si alte arome, si-mi pare rau ca l-am descoperit destul de tarziu. Fiind un ceai foarte marunt, veti avea nevoie de un infuzor fin – Cristi zice ca infuzorul asta e cel mai bun din cate a incercat el pana acum (si, la cata experienta are, tind sa-l cred asa ca o sa-mi iau si eu). Singurul meu regret e ca nu va pot transmite prin monitor aroma ceaiurilor astora destupate… oh!

Si cum ceai fara un fursec, o maslina, o atentie langa nu se poate, m-am gandit sa va atrag atentia cu o rulada simpla cu caise si … buline. Pai cat sa fim seriosi?? Stiti, cu resemnare o spun, firea mea e mult prea jucausa ca sa poata fi imblanzita asa usor. Cand am inceput sa fac prajituri am inceput cu cupcakes si torturi cu fondant, pentru ca erau colorate si provocatoare; cu greu mi-a trecut fascinatia – si asta numai pentru ca sunt asa nocive pentru sanatate daca sunt consumate des! – si am nimerit direct in macarons si pavlove si alte nebunii. Apoi doua luni juma fara zahar si iata-ma inapoi cu nasul in buline colorate. N-am ce sa fac: viata fara dulciuri si veselie, macar ocazional, e pustiu :) Am incercat sa mananc doar o felie de rulada, dar eu si rulada avem o istorie atat de complicata!

DSC_1169-copy

Cand eram mica, cea mai mare fericire a vietii mele era cand ma duceam la paine si-mi dadea mama bani sa-mi iau o rulada comunista cu gem, invelita in celofan. Imi aduc aminte si acum de ambalajul transparent care se lipea de rulada pufoasa, de gustul dulce-acrisor al celui mai bun desert al copilariei mele… Cand, dupa Revolutie, s-a sistat productia de rulada, universul meu s-a prabusit. Am tot cautat-o prin magazine, am cumparat tot felul de replici nereusite, dar nu am mai regasit gustul ala nicicand. Vedeti, deci, predestinarea mea catre lipsa oricarui control atunci cand mananc rulada cu gem? Asa ca am mancat cel putin patru felii, sau… cine mai numara? Nu m-am simtit stralucit dupa, dar lacomia se plateste.

Desigur, as fi putut sa ii fac niste fotografii mai reusite. Asta daca un alt membru insidios al familiei nu ar fi ras pe ascuns toata recuzita!! Adica toata rulada. La interogatoriul oficial care a avut loc sub lumina rece a becului din sufragerie inculpatul si-a marturisit fapta, varandu-si capul sub perna, de unde a declarat autoritatilor ca a fost prea buna si nu s-a putut abtine. Si ca ma iubeste si ca sa-l iert. Asa ca lui i-am acordat amnistia (ca tot e la moda!) si voua va acord reteta uimitoarei rulade cu gem de caise care a speriat Titanul.

rulada2

Rulada cu gem

Ingrediente

  • 6 oua
  • 175 g zahar tos
  • 1 praf sare
  • 100 g faina
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 picatura colorant alimentar
  • 1/2 borcan cu gem de caise/zmeura/capsuni/etc

Metoda

  1. Preincalzim cuptorul la 170 C, fara ventilatie.
  2. Separam albusul de galbenusul a 4 oua. Punem cele patru galbenusuri intr-un bol mare, iar peste ele spargem cele doua oua restante (intregi). Adaugam 120 g zahar tos, vanilia si un praf de sare si mixam bine pana cand compozitia se albeste, isi dubleaza volumul, iar cristalele de zahar s-au topit. Dam deoparte.
  3. Punem cele 4 albusuri ramase in alt bol, presaram deasupra un praf de sare si incepem sa le mixam pana obtinem o bezea usor spumoasa; din acel moment incepem sa adaugam zaharul ramas (55 g) lingura cu lingura, in timp ce mixam in continuare bezeaua, pana cand aceasta va deveni foarte ferma si lucioasa.
  4. Turnam bezeaua peste amestecul de galbenusuri impreuna cu faina si incorporam, cu miscari de jos in sus pentru a nu dezumfla prea mult albusurile, pana obtinem un amestec omogen. Luam doua linguri din aceasta compozitie si le punem intr-un bol mai mic, peste care adaugam colorantul. Amestecam bine cu lingura pentru a colora compozitia.
  5. Turnam compozitia colorata intr-o seringa sau intr-un pos cu varf rotund. Tapetam o tava mare de cuptor cu hartie de copt si spritam pe aceasta buline mici colorate, in randuri paralele si la distante egale. Dam tava la cuptorul preincalzit timp de 4 minute, pana se coc putin bilele colorate de aluat.
  6. Scoatem tava si turnam peste bilute restul compozitiei albe, niveland-o usor cu o spatula. Aveti grija sa nu exagerati cu nivelatul si sa nu faceti prea multe miscari repetate de intindere, ca sa nu afectati rulada. Dupa ce am intins bine toata compozitia dam din nou la cuptor timp de 25 minute.
  7. Scoatem tava din cuptor si indepartam imediat rulada din tava, pentru a nu se coace si mai mult. O acoperim cu un servet uscat si lasam sa se raceasca. Dezlipim foaia de rulada de pe hartia de copt si asezam partea cu buline pe un servet uscat. Ungem partea fara buline cu gem si, ajutandu-ne de servetul uscat, rulam foaia in forma finala de rulada. Pudram cu zahar pudra (optional) si servim.
https://www.andie.ro/2014/09/04/vremea-ceaiului-cu-rulada-imbulinata/

rulada DSC_1186-copyPufoasa, aromata, usoara, gata intr-o ora, servita neaparat alaturi de o ceasca de ceai de calitate. Rulada mea cu gem fura inimi.

Love, tea and sponge cake!

5 COMMENTS

  1. Ah, sa ma vezi pe mine cum am plecat azi din tara.. Un sfert din bagaj a fost ocupat de ceaiuri, ca am dat iama in magazinul meu preferat si n-am mai reusit sa ma stapanesc. Plus ca am mai primit niste ceaiuri Kusmi de la o prietena. :D Pai pana se termina iarna, pot sta linistita!
    Si mie-mi place sa servesc ceaiul alaturi de ceva “de dulce”, preparat in casa. Bine, nu fac asta mereu, dar cat am stat in tara, pot zice ca mi-am rasfatat prietenii si musafirii, caci atunci cand casa-i plina, mi-e mai mare dragul sa fierb apa pentru ceai continuu si sa umplu bucataria cu arome. :P

    • Tu, regina ceaiurilor, ce bunatati mi-ai trimis! Nu stiu, pentru mine ceaiul e ritualic asa. E si calmant, si prieten, si suporter :) Si asa e – mi se pare ca nimic nu aduce oamenii impreuna mai bine ca o ceasca cu ceai pe timp racoros. Vine iarna, Ralu, acuma incepe poezia!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.