Socata cu zahar caramelizat

16

Ador luna mai. Nu doar pentru ca e luna in care m-am nascut, ci pentru ca e pur si simplu cea mai frumoasa luna din an. E luna cireselor, a socului, a bujorilor, margaritarelor si lamaitei, a teiului, a casului proaspat, a vremii calde si prietenoase, a picnicurilor si a libertatii. Simt ca totul in jurul meu invie, simt ca totul e posibil.

Intr-o astfel de luna frumoasa nu cred ca e nimic mai potrivit decat un picnic alaturi de prieteni, cu mancare buna, sport si multa veselie. In week end am fost la Mogosoaia si am descoperit un peisaj idilic, pe care de altfel il stiam, dar nu in context de ‘iarba verde’. Am ramas impresionata de modul in care arata totul acolo, de verdeata splendida si de aerul de ‘strainatate’ dat de oamenii civilizati de acolo, de lipsa micilor, a manelelor si a gunoaielor. Mi-nu-nat! Insa cireasa de pe tort a fost faptul ca era plin de soci infloriti, pe care i-am jumulit fara mila dar cu multa dragoste :))

DSC_0271-copy socata6 socata5 DSC_0244-copy socata7

Socii mei s-au transformat intr-o minunata socata, care insa nu e cristalina si limpede asa cum v-ati fi asteptat pentru ca am facut-o cu un ‘twist’, adica cu zahar caramelizat. Pen’ca mie imi place caramelul dom’le, lucru care se stie inca de la Dulce Romanie de anul trecut :) Am pus toate ingredientele in carafe si am lasat la soare si caldura, ca sa iasa intensa si ‘rea’. Mvai.socata2 DSC_0255-copy

Socata cu zahar caramelizat

Socata cu zahar caramelizat

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 350 g zahar
  • 4-5 lamai
  • 4 litri apa

Metoda

  1. Florile de soc se curata de eventualele impuritati si se clatesc delicat intr-un castron cu apa rece, in asa fel incat sa nu le rupem sau sa le distrugem.
  2. Intr-o cratita sau oala incapatoare turnam zaharul si il asezam pe foc, lasand la caramelizat. Avem totusi grija sa nu se arda, asa ca potrivim focul.
  3. Cand s-a transformat intr-un sirop gros si usor aramiu, turnam apa peste el, avand grija sa avem manusi de protectie, in caz ca sare zaharul. Intr-o prima faza se vor forma bucati mari compacte de zahar, dar lasam pe foc pana acesta se topeste complet.
  4. Separat, stoarcem doua lamai iar restul le feliem in rondele.
  5. Turnam amestecul in carafe sau intr-un borcan mare de sticla, adaugam sucul si rondelele de lamaie, florile de soc si acoperim cu farfuriute si/sau tifon gros, lasand in soare sau undeva la loc cald.
  6. Amestecam dimineata si seara, si cam in 2-3 zile ar trebui sa avem gata socata.
https://www.andie.ro/2013/05/12/socata-cu-zahar-caramelizat/

socata1 socata3

Desigur ca va avea o culoare inchisa, ce va aminti poate de sucul de miere, nicidecum de socata, insa gustul va fi foarte funky, I assure you. socata4 DSC_0085-copy

Se bea cu veselie, pe balcon, in gradina, in natura.

Love and elder!

16 COMMENTS

  1. Si socata mea e la soare! Cam aceeasi reateta, exceptand zaharul caramel. Abia astept sa fermenteze! Mmmmmm!

  2. De unde ti-a mai venit si ideea asta traznita cu zaharul caramelizat?? Cand ti-am zis ca vreau si eu un pic de socata de la tine chiar nu ma gandeam ca ai sa ma servesti cu din asta! :)). Love u, u know that! :*

    • Ideea traznita mi-a venit de la matusa lui Adi, ea asa o face. Si cand am gustat prima oara mi-a placut maxim! Maine poimaine o sa fie gata :)

  3. Ai un blog aşaaa fain!! Mă bucur mult că am dat de tine (pe instagram) o să fiu cu ochii pe ce postezi :D
    Fotografiile sunt minunate! iar faptul că ai un stil de viaţă sănătos este de apreciat. :)

    • Ma bucur mult Cami, uite ca e si instagramul bun la ceva. Sper sa inspr si alti oameni sa fie mai buni si mai sanatosi – daca imi iese e nemaipomenit :)

  4. Superb! Si nu numai socata, cat mai ales decorul de unde s-a nascut ea. In prima faza, am fost convinsa ca este vorba de o locatie straina. Mogosoaia… wow, nu pare deloc un spatiu romanesc! Felicitari pentru blog, il urmaresc cu drag.

  5. Si eu I totally love love socata si toate bauturile fermentate. Asta toamna cred ca am facut in continuu vreo 2 luni de zile. Si stii ce imi mai place? Gingerale, ghimbirata cum ii zic io. Ai incercat-o? Am baut acum vreo 3 ani cred prima data si am zis, stai ca si eu pot sa fac de asta. Azi dimineata am facut suc de ghimbir la slow juicer (pe care il adaug la limonada impreuna cu menta), m-am gandit sa fac din nou. De obicei incerc sa pun miere si cateva stafide sa aiba ce manca bacteriutzele, dar de data asta am adaugat si niste zahar brun pudra (descoperit recent si care are un gust asa bun de caramel). E super. Lamaile le fac harcea parcea la blender dupa ce le-am decojit si scos samburii, ca la sfarsit oricum strecor ghimbirata. Anyways, astea sunt gandurile mele despre socata/ghimbirata , daca mai faci si alte bauturi fermentate sa ne spui :)

    • Da, si eu vreau sa fac ghimbirata! E pe vine! Neaparat vreau sa incerc si kombucha si hidromel, dar cine stie cand oi avea timp. O bautura fermentata usoara e kvass=ul, vezi ca am reteta pe blog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.