De cateva zile ma perpelesc fara stare: s-a lasat linistea peste concursul KA si numai cand ma gandesc cum delibereaza juriul asa… cum analizeaza si nu spune nimica… cum decide el soarta noastra… si cand ma mai gandesc si cate meniuri faine s-au inscris, nici nu va spun ce nervi stomacali ma apuca! In aceasta perioada de intensa tacere si agitatie interioara, i-am promis Adinei ca o pun de o maioneza vegana numai buna de aruncat peste cartofii copti la cuptor. Aveam demult o idee in cap despre cum ar trebui sa se petreaca, inca de la experimentul cu untul vegan, insa nu apucasem sa-mi si testez banuielile. Ieri s-a intamplat minunea si mi-a iesit o super mayo pe care am mancat-o cu lingura cot la cot cu prietena mea Aigul. Recunosc ca mai trebuie rafinata, dar e un bun punct de plecare.
Cartofii pe care ii admirati in toata splendoarea lor mai sus sunt copti, nu prajiti, si au fost SENZATIONALI, I swear. Nu stiu de ce as mai praji vreodata cartofi, cand am varianta asta la dispozitie. Mmm, dar pe tema asta vom face variatiuni in alt post…
Ingrediente
- 100 ml lapte de soia
- zeama de la 1/2 lamaie mica (2 lingurite)
- 80 ml ulei de cocos
- 2 lingurite si jumatate de lecitina de soia
- 1 varf de cutit de guma xanthan
- 1 praf de sare
- 1 lingurita de mustar
- 1/2 lingurita frunzulite uscate de tarhon
- 1/2 lingurita turmeric
Metoda
- Turnam zeama de lamaie peste laptele de soia si lasam 10 minute sa se inchege.
- Adaugam si restul ingredientelor si incepem sa mixam cu mixer sau in robot pana se ingroasa usor.
Notes
Stiu ca admirati in secret ghiveciul din imagine... L-am primit cadou de la Andreea Dianu si este un DIY, primul ei DIY. Nu fiti invidiosi!
Mi-a iesit putin cam groasa, poate prea mult pentru o mayo, si am mai avut si senzatia ca mi s-a taiat putin – cred ca am exagerat cu procesatul in robot.. sau? Cine stie? Mno, pe masura ce testez, explic. Cert e ca a fost gustoasa si asta datorita condimentelor, pentru ca altfel te loveste un damf de soia si lecitina care nu-i dintre cele mai grozave. Am citit ca asta se datoreaza laptelui din comert, si ca daca facem noi laptele in casa si mai si fierbem boabele dupa hidratare doua minute s-ar duce tot gustul neplacut. Deocamdata e doar la nivel de zvon, insa in viitorul apropiat targetez si un lapte de soia home-made!
Love and mayo, vegan mayo!
Iti tin pumnii pentru concurs….si rebuie neaparat sa cer reteta pentru acesti cartofi care arata splendid!!!
Draga mea, reteta pentru cartofi exista intr-o forma mai.. “wedges” deja. O gasesti aici: http://www.reteteveggie.com/2011/07/14/cartofi-wedges-cu-salata-de-varza/.
Diferenta este ca pe astia i-am frecat bine pe coaja cu un buretel de sarma, sa iau toate impuritatile si i-am taiat in felii subtiri, de cartofi prajiti. Timpul de coacere a fost 30-40 minute la puterea maxima a cuptorului. Evident, poti varia condimentele. Reteta va aparea in curand pe veggie.ro.
Te pup!
Săru’mâna! Cu scuze pentru întârziere, că, no, tot am vrut să mulţumesc şi tot n-am apucat. O să încerc, sunt convinsă că “veganeza” perfectă e un ideal realizabil!
Veggie power!
Bineinteles ca e perfect realizabila. Trebuie sa mai vina un post, ceva, care sa ma motiveze :)
asta-i sos mai elaborat,cu multe ingrediente.eu cand am nevoie de maioneza fara ou,o fac pur simplu din mustar (alegi un mustar bun,care iti place,clasic sau iute) si ulei,procedand exact ca la maioneza.pe urma depinde la ce o folosesc si adaug lamaie,usturoi,verdeturi,dupa cum am nevoie.
Pansy, asa e, foarte mare dreptate ai! Eu am vrut ceva mai complex pentru ca de multe ori maioneza pe baza exclusiva de mustar mi se pare putin prea intensa in sensul mushtaros al cuvantului :) Da’ daca nu e lecitina in casa, normal ca la asta apelam.