Paine cu trei tipuri de cereale si cadouri sanatoase

34

Daca e un lucru pentru care aprind cuptorul si vara, in ciuda faptului ca se face in casa o caldura infernala, ala e painea. Ador painea cu maia, dar atunci cand nu am timp de ea, ma joc cu painile cu drojdie fermentate indelung, la frigider sau pe bufet. De cand cu domnul Hamelman, citesc la cartea lui si balesc pe pagini si imaginatia mea o ia razna la fiecare reteta: cum le-as mai face pe toate deodata! A zis candva Codruta ca ea nu a intalnit nicio paine a lui H care sa nu fie perfecta, si tare ma tem ca are dreptate. In ultimul timp trag catre variantele cu cat mai multa faina integrala sau de secara si cu multe seminte/boabe, asa ca painea pe care o sa o facem astazi cred eu ca va va incanta nespus.

DSC_0075-copy

De fapt, motivul pentru care m-am gandit sa v-o prezint astazi e ca urmare a provocarii pe care mi-a lansat-o Ioana de la Plafar de a descoperi o noua gama de fainuri si produse ecologice din Germania, pe numele lor Bohlsener Muhle, de cea mai buna calitate si exclusiv organice. Sincer, m-a incantat foarte mult ideea, mai ales ca la noi sunt putini producatori care sa ofere atata varietate sub garantia unui produs curat. Mi-a placut ca am gasit la ei toate tipurile de fulgi de cereale si pseudo-cereale posibili si imposibili, cereale, seminte si mi-a atras atentia si gama lor de biscuiti care, spre surprinderea mea, are numai ingrediente super in regula pe care le-as pune si eu daca ar fi sa fac biscuiti in casa. Si pentru ca vorba lunga saracia omului, ne-am gandit noi ca nu trebuie sa ne credeti pe cuvant ci ca e mai bine sa testati chiar voi aceste produse minunate si sa vedeti cu ochii vostri si sa gustati cu gurita voastra din bunaciune.

Asa ca, pornind de la reteta mea de azi, Plafar va trimite catre doi norocosi urmatoarele trei produse spre testare si indragostire:

BM FAINA DE GRAU SPELTA (ALAC) BIO INTEGRALA 1 KGBM FAINA DE GRAU SPELTA (ALAC) BIO TIP 1050 1 KGBM MIX BIO 6 CEREALE 500 G

Faina de grau spelta bio 1050

Faina de grau integrala bio

Mix bio 6 cereale

Tot ce trebuie sa faceti este sa rascoliti magazinul online Plafar si sa-mi lasati aici intr-un comentariu un link catre produsul care voua v-a placut/v-a atras atentia cel mai mult din aceasta gama nou introdusa de produse ecologice, pe numele ei Bohlsener Muhle. Astept comentariile voastre incepand cu astazi pana pe 21 iulie, ultima zi de inscrieri, iar pe 22 iulie o sa tragem la sorti fericitii castigatori. Va astept cu drag!

Paine cu trei tipuri de cereale

Paine cu trei tipuri de cereale

Ingrediente

    Pentru amestecul de seminte
  • 45 g boabe de grau
  • 45 g malai de tara necernut
  • 45 g mei
  • 45 g fulgi de ovaz
  • 227 ml apa clocotita
  • Pentru pate fermentee
  • 318 g faina spelta 1050
  • 207 ml apa
  • 5 g sare
  • 1 varf de cutit drojdie uscata
  • Pentru coca finala
  • 454 g faina integrala
  • 136 g faina de grau spelta 1050
  • 275 ml apa
  • 17 g sare
  • 7 g drojdie (1 plic, mai putin varful de cutit pentru pate fermentee)
  • 45 g miere
  • tot amestecul de seminte (vezi mai sus)
  • toata pate fermentee (vezi mai sus)

Metoda

  1. (dimineata)Intr-un bol incapator adaugam amestecul de seminte peste care turnam apa clocotita. Acoperim bine cu o folie alimentara de plastic si dam deoparte.
  2. In alt bol amestecam ingredientele pentru pate fermentee, strict cat sa formeze un amestec cat de cat omogen (nu framantam!). Dam deoparte 10-12h, in functie de temperatura camerei. Pate fermentee trebuie sa isi dubleze-tripleze volumul.
  3. (seara) Intr-un bol foarte mare amestecam toate ingredientele pentru coca finala + amestecul de seminte si pate fermentee care au stat 12 ore la fermentat. Framantam usor pana obtinem un aluat elastic.
  4. Fiind foarte hidratat, eu am ales sa las aluatul la fermentat timp de 2 ore intr-o cutie mare de plastic cu capac, unsa cu ulei, pentru ca daca l-as fi lasat pe blat si as fi acoperit cu un servet era foarte posibil ca aluatul sa se lipeasca foarte rau si sa nu il mai pot manipula.
  5. In acest interval de 2 ore, facem un SF (stretch and fold) dupa prima ora: gasiti mai multe informatii despre asta AICI
  6. Dupa doua ore dam forma painii si o asezam in banetoane sau cosuri de lemn tapetate cu panza (daca avem), daca nu o asezam pe hartie de copt direct in tava in care o vom coace si o mai lasam o ora la crescut.
  7. Cu o jumatate de ora inainte de a baga painea la cuptor, dam cuptorul la maxim si pe treapta cea mai de jos asezam o tava de metal goala pe care o lasam la incins.
  8. Dupa o jumatate de ora, crestam painea. Inainte sa o introducem in cuptor clocotim putina apa intr-un ibric si o turnam in tava goala incinsa in prealabil in cuptor in acelasi timp in care introducem si painea (cu o mana bagam tava cu paine, cu alta turnam apa in tava goala).
  9. Inchidem usa cat de repede putem pentru a nu pierde aburii formati si lasam la copt 40-45 min.
https://www.andie.ro/2013/07/11/paine-cu-patru-tipuri-de-cereale-si-cadouri-sanatoase/

Painea trebuie lasata la racit in cuptor vreo 5 minute, apoi scoasa pe un gratar si lasata sa se raceasca complet si abia apoi taiata. Este o paine densa dar pufoasa, hranitoare si care are “acel ceva” ce te face sa vrei mai mult. Eu numai cand ma gandesc cate lucruri bune sunt in ea si deja ma entuziasmez! Cand iese din cuptor are crusta foarte tare, dar apoi devine moale si maleabila.

DSC_0078-copy DSC_0080-copy

Love and intense breads!

LATER UPDATE

Si iata ca avem si castigatorii acestor minunate cadouri! Am facut extragerea si iata ce ne-a afisat dl Random.org:

castigator1 castigator2

Cu alte cuvinte, dragele mele Mihaela Soare si Mirela – Ghidul vegetarianului – astept un mail de la voi cu datele voastre de contact! Felicitari si sa va bucuratii de premii!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

34 COMMENTS

    • Macy, nu te lasa. Iti spun, odata ce te prinde microbul pur si simplu nu te mai poti lasa. E minunat sa-ti iasa ceva atat de hranitor si bun din maini.

    • Adevarul e ca odata ce te prinde… nu te mai scapa! Iti tin pumnii sa castigi si sa incerci faina, think about it – 1050!

  1. Foarte bine arata painea! Incep sa ma gandesc doar la mancare de cand am vazut poza..
    De la firma Bohlsener Muhle am incercat cereale pentru copii, iar fiului meu i-a placut tare mult incat le-a mancat cu iaurt, ceea ce nu face niciodata. Insa prin Plafar.net am gasit inca o gramada de produse de care m-as bucura in bucatarie. Primul ar fi grisul din grau integral spelta cu care i-as pregati cu drag micutulu meu tot felul de bunatati.. <3

    http://www.plafar.net/alimente/mic-dejun/cereale/bm-gris-din-grau-spelta-_alac_-bio-500-g-buc-bohlsener-muhle.html

    Spor la gatit sanatos! :)

  2. Arata bine painica ta ! Nu am incercat inca aceasta faina de la plafar, dar am ales BM FAINA DE GRAU BIO INTEGRALA 1 KG BUC BOHLSENER MUHLE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here