Salata calda cu mei si tofu

19

Iubesc meiul. Nu stiu daca stiti cat de mult il iubesc, da’ va spun acuma: iubesc meiul. Pentru ca era mamaliga dacilor, pentru ca a fost cereala arhetipala de pe aceste taramuri (inainte de porumb, din el faceau dacii mamaliga, oh yeah), pentru ca e un aliment minune plin de proprietati nutritive senzationale. Bogat in vitamina A, fier, magneziu, complexul de B-uri, proteine – just to name a few – meiul ajuta extrem de mult la digestie, combate aciditatea, protejeaza dintii, parul si unghiile, etc. Regele cerealelor, adicatalea.

In aceste conditii, de ce sa cumpar taica quinoa? N-am nimic cu ea, sa-i dea Dumnezeu sanatate, da’ meiul se foloseste si se comporta intocmai precum quinoa doar ca e autohton si mai ieftin. Adica, nici nu dam la oamenii din Peru in cap, nici nu contribuim la incalzirea globala, ce sa mai, mai sta cineva pe ganduri?

salata

Eu trebuie sa va zic ca am dat-o in bara putin cu salata asta. Mare amatoare de mei fiind (oh, dar ce surpriza!), am pus la fiert o cantitate uriasa, mult prea mare pentru proportia de legume ce o aveam pregatita. Am amestecat io ingredientele fericita, am pozat, m-am lins pe botic, si am dat sa mananc. Mai, a fost relativ nasol, ca meiul ala coplesitor imi inghitise vinegreta. Asa ca am dat legumele la o parte (nu vreti sa stiti), am scos trei sferturi din mei, si am refacut vinegreta. Rezultatul a fost super, doar ca poze cu noua varianta n-au mai fost. Zic si io, sa faceti cum zice popa, nu cum a facut popa, da? :)

DSC_0093-copy

Inainte de amestecare.DSC_0097-copy

Dupa amestecare. Millet hell broke loose.

Salata calda cu mei si tofu

Salata calda cu mei si tofu

Ingrediente

  • 70 g mei
  • 200 g tofu
  • 6-7 rosii cherry
  • 2 ardei (kapia sau verde)
  • doua maini de masline (selectie)
  • 1 ceapa rosie mare
  • 2 linguri seminte de dovleac
  • 1 mana mare de frunze de busuioc genovez
  • 4-5 catei de usturoi
  • sare si piper dupa gust

Metoda

  1. Fierbem meiul intr-o cantitate de apa de cel putin patru ori mai mare (in cazul nostru 280-300 ml) timp de 15-20 minute sau pana se patrunde. Scurgem bine de apa printr-o sita si dam deoparte.
  2. Taiem tofu bucatele mari (dupa ce am desarat, in cazul in care am folosit tofu in saramura) si il prajim pe grill-ul foarte bine incins, cat sa apara dungile acelea frumoase pe suprafata lui.
  3. Pe acelasi grill rumenim si restul legumelor. Ardeii ii taiem fasii.
  4. Intr-un mojar (sau castron) zdrobim usturoiul si il frecam cu putin ulei de masline. Apoi mai adaugam ulei de masline cu generozitate si zeama unei lamai si formam un fel de vinegreta.
  5. Punem meiul, tofu si legumele intr-un bol mare, stropim cu vinegreta si presaram cu frunzele de busuioc, sare si piper.
https://www.andie.ro/2013/07/28/salata-calda-cu-mei-si-tofu/

DSC_0091-copy

Nu stiu, da’ salata asta e atat de hranitoare incat sunt gata s-o declar fel principal. In plus, mai e si vegana si, calda fiind, e asa, un comfort food asigurat. Ce as mai fi pus in ea daca as fi avut prin frigider? Patrunjel, boabe de rodie, fasii de dovlecel, vinete sau ciuperci pe grill, orice merge. Totul e sa fiti creativi si sa dati o sansa combinatiei.DSC_0109-copy

Acestea fiind spuse, trimit salata mea poznasa direct la Ana, care ne-a provocat luna asta sa gatim cu legume si fructe proaspete de sezon! Voila!

Love and millet!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

19 COMMENTS

    • Adevarul e ca si provocarea a fost generoasa, ca daca ma puneai sa gatesc cu fructul pasiunii sau vreun ingredient exotic, nu stiu daca ajungeam sa fac ceva :) Mi-ar fi placut si mie sa fac ceva mai complex, da’ luna asta a fost horror story din punct de vedere al timpului. Astept vacantaaaaa!

  1. Buna!

    Ai folosit cumva branza tofu? Nu recunosc textura, nu-mi dau seama despre ce tofu e vorba :( Eu stiu la noi doar branzica tofu in saramura, de la Inedit, dar ce vad in salatica ta parca nu seamana cu ea. Multumesc anticipat! :)

  2. Arata foarte bine :) ce marca de tofu recomanzi? eu am incercat de la fitto-fitt, dar e foarte sarat.
    Thanks!

    • Draga mea, nu recomand un brand anume. Cred ca cel mai raspandit ramane totusi Inedit, eu din asta am folosit.

  3. Buna! Cum eu nu prea agreez tofu din comert (gust, textura etc.), oare ar merge linte sau alta leguminoasa in salata? Nu sunt asa ‘indraznet’ sa incerc combinatia asta in premiera, deci am nevoie de confirmare. :)

    • Salut Vlad! Daca nu iti place tofu, poti pur si simplu sa nu pui. In ce priveste lintea, sa stii ca nu am incercat si nu iti pot spune sigur (mai ales ca gusturile difera), dar eu una nu as face asta. Pur si simplu, nu mi se pare ca lintea complementeaza textura meiului si nu stiu daca as asocia o leguminoasa cu o cereala in salata… Poti pur si simplu sa omiti tofu si sa cresti cantitatea de legume proaspete, you won’t miss it!

  4. Ok…salata ta arata fantastic..nush’ de ce am impresia ca usor usor ma convertesc…Dupa atatea retete veggie pe care le-am vazut la tine si la Ana…am ajuns sa va iubesc…pe voi cu retetele voastre cu tot!!! Am si eu o salata la colectia mea cu bulgur (cu mei n-am incercat inca) si cu feta…ca io iubesc branza rau de tot. Am si eu pacatele mele, ca tot omu’…na’… Oricum salata ta e pe lista…sper sa gasesc mei pe-aici. Draga mea Andie, acestea fiind spuse, iti las umila mea invitatie la provocarea acestei luni … care s-ar putea sa-ti fie pe plac : rosii si arome de vara/ de vacanta ;). Te astept cu drag. xoxo

    • Eu cred ca branza e asa, un universal-pain-in-the-ass-so-good-you-can’t-really-quit-it-stuff :)) M-as putea lipsi de oua si lapte in no time, dar cu branza…cu branza e alta poveste. Si cu cat e mai puturoasa, cu atat ma fascineaza mai mult.
      Foarte faina tema ta pentru DR, sper sa ajung sa pregatesc ceva pana nu plec in concediu :) Hugs!

  5. Multumesc mult, Andie! A fost fara exagerare cea mai buna salata/ masa de pranz din vara asta. Yummm… Si am incercat cu tofu, si mi-am schimbat parerea. Sper ca reteta e facuta pentru o persoana, altfel o sa ma simt vinovat pentru ca am ras tot din bol. :))

  6. azi m-am lasat inspirata de salata ta si am incercat prima reteta cu mei. Am facut o salata cu mei, ton si legume..ne-am lins pe degete, furculite si blide :) Multumim de inspiratie :*

  7. Este delicioasa aceasta salata! Eu am facut o si cu putin avocado si rucola( in loc de ceapa rosie si ardei) si mi a placut f mult! Merci pt reteta, Andie!

  8. Buna! vreau sa incerc si eu acum aceasta reteta dar nu am mei. spune-mi,te rog mult,cu ce as putea inlocui …ce zici,orez brun? multumesc anticipat!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here