Supa crema de rosii

16

Stateam eu intr-o zi si mi s-a facut o pofta turbata de supa de rosii. Turbata! Faza e ca eu nu stiu stiam sa fac supa de rosii, ce nasol. Ce facem cand nu stim sa gatim ceva? Cautam pe google, desigur, ca doar de aia stam ca zombi conectati la internet pe toate mijloacele posibile! Nu stiu voi cum va alegeti retetele pe care vreti sa le testati din multitudinea care ne inunda browserele la orice cautare, dar eu am cateva criterii clare care in majoritatea cazurilor ma ajuta sa nu dau gres.

_DSC2701

In primul rand, ma uit dupa retete cu fotografii. Nu, nu pentru ca ma incanta si ma fac sa visez la produsul respectiv – ca fotograf si food stylist stiu foarte bine cat e de usor sa faci o mancare cu gust de nisip sa arate senzational – ci pentru ca asa reusesc sa vad textura, precum si micile elemente care ar putea da de gol un preparat nereusit dar bine impanat. E ciudat sa va spun asta, v-ati putea gandi ca imi bat singura cuie in talpa si ca mancarea de pe blog e de rahat da’ are succes pentru ca e pozata bine. Nu ma ingrijoreaza asta, am linistea omului care stie ca ce pune pe blog e testat, e real, nu e photoshopat si are tendinta generala de a placea unei mari majoritati. Daca poza imi inspira incredere, trec la pasul doi: ma uit la ingrediente si modalitatea de combinare. Daca mi se pare ca unele dintre ele nu merg bine impreuna sau daca vad tehnici de gatit total aiurea sau daca nu inteleg explicatiile, trec mai departe.

In fine, un al treilea criteriu este foarte important: persoana care scrie reteta. Daca sunteti niste mici gurmanzi amatori de gatit acasa, fac pariu ca aveti acel om (oameni?) de la care ati testat mai multe retete pe care de fiecare data cand le-ati incercat nu au dat gres si care va vorbeste intotdeauna pe intelesul si spre placerea voastra. Eu am mai multi, dar unul dintre oamenii mei de baza e Laura Laurentiu. Daca nu stiu sa fac ceva si mama nu e in zona, ma duc ata la ea pe blog. Stiu ca voi gasi explicatii foarte precise si detaliate si retete testate care nu-si bat joc de ingredientele mele. Blogul Laurei este o resursa extrem de folositoare, marcati-l ca atare si multumiti-mi mai tarziu.

Revenind pe firul epic, eram eu, pofta de supa de rosii si nevoia de explicatii. Gasesc reteta Laurei, vad pozele, vad textura, vad ingredientele, imi da cu plus, hai sa ma apuc sa o fac. Evident, rosiile nu-s in sezon, asa ca am apelat cu incredere la conservele puse de mama si mi-am facut o cruce cu limba in speranta sa-mi iasa totusi comestibila si in lipsa rosiilor proaspete. N-am urmat intocmai reteta originala, dar ce a iesit a fost asa, ca o ambrozie, un nectar al zeilor scoborati din gusturile copilariei mele si multiplicate cu 1.000 si sa-mi-dau-palme-cred-ca-e-cea-mai-buna-supa-de-rosii-mancata-vreodata! De aceea insist sa o pun pe blog, sa v-o prezint si sa va implor sa o incercati.

_DSC2705

Supa crema de rosii

Ingrediente

  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 cepe medii, tocate marunt
  • 1 morcov, dat pe razatoare
  • 1 pastarnac, curatat de coaja si taiat longitudinal in 2
  • 1/2 telina mica, taiata felii mici
  • 2 frunze de dafin
  • 2 crengi cimbru
  • sare dupa gust
  • 1,5 l apa
  • 600 ml amestec de conserve de rosii (suc + rosii in bulion)
  • frunze de busuioc proaspat (optional)
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 maini fidea/taietei fini

Metoda

  1. In oala de ciorba incingem uleiul de masline si calim usor ceapa. Adaugam morcovul si telina, mai calim putin si adaugam jumatate din cantitatea de apa. Punem in oala si pastarnacul, cimbrul, dafinul si sarea si lasam la foc iute pana se patrund toate legumele.
  2. Adaugam amestecul de rosii (eu am folosit o stica cu suc de rosii si una cu sos pentru paste facut intocmai dupa reteta de aici, care avea in el si busuioc si usturoi insa nu avea unt si branze, deci era vegan) si restul de apa si mai dam cateva clocote.
  3. Stingem focul, scoatem dafinul, cimbrul si pastarnacul, apoi punem tot amestecul in blender plus usturoiul si zaharul si mixam indelung. INSIST foarte mult pe importanta mixarii indelungate sau cu un robot foarte puternic (sau robot cu picior) - textura extrem de cremoasa si fina este cea care transforma aceasta supa crema.
  4. Turnam supa crema inapoi in oala, dam din nou pe foc si adaugam taiteii, Lasam inca doua minute pe foc apoi dam deoparte si putem servi.
https://www.andie.ro/2015/02/25/supa-de-rosii/

_DSC2713

Desi initial supa mea era rosie ca sangele, dupa mixare si-a schimbat culoarea intr-un portocaliu splendid. Revin din nou la importanta mixarii indelungi a acestei supe: cand am facut tranzitia de la mixerul meu normal de 600W la blenderul puternic de 1200W am fost uluita sa constat ca mi s-a schimbat si calitatea smoothie-urilor de dimineata. Nu pare mare branza, zici ca uite, pot sa fac smoothie la fel de bun si cu un robot mai mititel, insa nu e chiar asa. Un blender de mare putere ofera o cremozitate care pur si simplu schimba perceptia asupra gustului, caci nu-i totuna sa dai pe gat un suc in care sa simti fiecare bobita, fiecare fibra sau unul care are textura unei smantane lichide… Asa si cu supa mea. Blenduiti/mixati cu incredere, mult si bine, pana obtineti acea textura perfecta care sa va schimbe perceptia. Si da, din pacate lingurita de zahar e obligatorie pentru a contrabalansa aciditatea rosiilor; puteti incerca sa puneti miere, vedeti cum iese.

_DSC2706

Va vine sa credeti sau nu, supa asta e vegana. Ma rog, ar fi putut sa fie vegana daca n-as fi folosit taitei cu ou (dar voi puteti pune taitei vegani). Cateodata stau asa si ma uit la cum se aseaza lucrurile in viata si ma minunez: taiteii astia superbi sunt facuti manual, la masina de paste, de chiar mama Monicai Lazar, autoarea regretatului (Moni, pot sa-i spun asa?) blog culinar cu imagini de food superbe – Eat, love and be happy. Cand Monica a facut tranzitia catre noua ei pasiune, fotografia de oameni :), m-a procopsit pe mine cu toata recuzita ei si, oh Doamne, cat i-am fost si cat ii sunt de recunoscatoare! Asa ca da, imi vine sa zambesc cand vad cum taiteii facuti de mama ei se odihnesc pe masa de lemn facuta de mana fiicei :) Pentru norocosii din Bucuresti, va pot spune ca sunt facuti manual doar din doua ingrediente – faina eco durum si oua de la gaini fericite – si ca ii puteti comanda (atat in varianta uscata cat si proaspata) cu incredere de la Doua Ingrediente.

_DSC2699

 Acestea fiind spuse, va doresc pofta buna si va astept cu impresii la “cald”.

Love and tomatoes!

SHARE

16 COMMENTS

  1. Buna! arata fain supa, culoarea ma nedumereste un pic, parca ar fi supa de morcovi! Am o problema acum: mi s-a stricat robotul de bucatarie recent (era unul de 900W destul de bun blender + food processor, am facut si unt de arahide cu el). Caut unul si mai puternic acum, de minim 1000W, ce ai tu de 1200W suna f bine. Imi poti spune ce anume ai tu, sau ce recomanzi?

    • Alexadra, si eu am ramas putin surprinsa de culoare: initial era rosu sangerie, dupa ce am mixat-o a devenit asa, pur si simplu. E clar ca celelalte legume au contribuit la diluarea culorii :) Eu acum am un Vitamix si-l recomand din tot sufletul, dar la fel de puternice sunt si Blendtec sau Thermomix. De asemenea, pe segmentul low cost, am o prietena care si-a luat un Heinner de vreo 10 mil si mi-a zis si ea ca e multumita.

  2. Uite, mă, ce oameni faini mi-a adus regretatul blog! :D Așa mă bucur de fiecare dată când revăd câte un bol, un prosop, o farfurie. Casa mai bună nici că ar fi putut avea! :)

  3. Andie, faci niste poze ca-ti vine sa mananci ecranul. Chiar ma bucur ca mancarea ta e la fel de buna cum arata in poze (am testat pana acum o parte din retetele tale bineinteles).Inca nu am curajul necesar sa fac paine, dar vine si momentul ala intr-o zi. Pana atunci, ghici ce am in meniu in weekend (noroc cu bulionul de la mama)!

    • Aw, aw, aw! Stii ca azi e ziua blogului? Face 5 ani? Ma trezesc eu dimineata si first thing gasesc mesajele tale! MADE MY DAY! Sa-ti faci curaj pentru paine, e pacat de la Dumnezeu sa nu incerci, iti va schimba viata cand vei vedea cat e de usor! Te pup!

  4. La multi ani cu multe multe postari care sa ne insenineze in continuare zilele. Si cu multe super poze, retete delicioase si ganduri de suflet. Asteptam tortuletul sa sufli lumanarile :).Acum sunt in faza de deserturi vegane raw sau gatite, dar urmeaza si painea,I promisse!

    • Asa sa fie! De obicei in fiecare an faceam tortulet, dar acum abia daca mai ajung in bucatarie. Stii aia cu cizmarul fara papuci? Aia sunt io!
      Te pup si astept sa-mi scrii cand treci la paine!

  5. Multumesc pentru reteta!! A fost delicioasa supa, am pus rosii din conserva si ketchup (ambele facute de mama mea) si rosii crude din piata:) pacat ca nu pot atasa aici o poza, a iesit ca si culoare exact ca a ta, eu am mai adaugat un pic de branza Grana Padano deasupra. Minunat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here