Ieri am fost la GF Picnic Party. In afara de faptul ca am hartuit-o pe Mazi care alerga in toate directiile cu platouri de paine Pain Plaisir, trebuie sa va spun ca am castigat la tombola. O gramada de carnati si pateu. Desigur, sunt obisnuita cu ironia sortii inca de cand am castigat la concursul de la F64 si Lumea retetelor o trusa profesionista de gratar, la care inca ma uit si nu stiu ce sa-i fac. M-am intalnit cu prieteni dragi si multiubiti (Andruta, Ela, Geo, Nicolle, Ioana vecinica mea, Ana + Radu, Mihai) si am cunoscut-o in sfarsit pe Ileana (draga mea, iarta-ma ca nu m-am prezentat cand te-am gasit la masa, abia apoi mi-am dat seama! deh, taranca ce-am fost). Insa acest articol nu este atat de mult despre a va povesti ce am facut eu pe acolo (caci am cam intarziat si oricum nu am mai apucat mancare), ci este despre…. ta da! Painea Pain Plaisir. Fac pariu ca nu va asteptati.
Draga Pain Plaisir, eu te iubesc. Te iubesc inca de cand ai aparut in fata mea la GF BBQ Party de anul asta si n-am stiut ce esti, am crezut ca mi te-a trimis Dumnezeu si eu nu mi-am dat seama. Draga Pain Plaisir, iti multumesc ca ai creat bagheta Brancusi. Zilele mele ar fi fost mult mai mohorate fara negrilica si turmeric (sau ce o fi de pui in ea) in invelisul ala crocant si aerat, cu alveole mari. Draga Pain Plaisir, imi place la nebunie ca de fiecare data cand vin pe la tine ma asteapta fete zambitoare si unul dintre brutari este intotdeauna acolo sa vorbeasca cu mine si sa-mi explice despre paine iar pe ceilalti ii vad cum framanta aluatul prin geamul mare al brutariei. Si cand imi mai dai sa si gust din ea, you had me at hello. Draga Pain Plaisir, nu inteleg de ce nu ai un magazin si langa blocul meu, sau macar pe langa blocul meu, dar e ok, inteleg ca universul nu poate fi perfect. Draga Pain Plaisir, te-am cautat ieri la picnic party (cumva, presimteam ca o sa fii acolo) si n-am mai avut nevoie nici de mancare, nici de nimic altceva din momentul cand ai aparut. De asemenea, vreau sa-ti spun ca am incercat sa iau numai cate o felie de bagheta, dar nu e vina mea ca s-au lipit intre ele cate trei. Draga Pain Plaisir, am incercat sa recreez acasa gustul baghetei Brancusi. Am ratat epic, dar sa stii ca nici incercarea mea nu e d-ici de colea, mai ales tinand cont ca a fost facuta cu aluat cu drojdie. Hai sa-ti povestesc, vrei?
Au iesit coapte si crocante si pocneau de veselie cand le-am scos din cuptor….
Ingrediente
- 680 g faina alba
- 14 g sare
- 7 g drojdie uscata (1 plic)
- 454 ml apa calduta
- 1 lingurita de turmeric
- 2 lingurite de negrilica (nigella) - 8 g
Metoda
- Cantarim toate ingredientele intr-un bol (sau in bolul mixerului cu atasamentul pentru coca fixat), apoi framantam cateva minute pana obtinem o coca usor lipicioasa. Mr. Red a facut toata treaba asta in 3-4 minute, la viteza 1 apoi 2. O asezam intr-un bol uns usor cu ulei si acoperiti cu folie alimentara de plastic si dam la frigider peste noapte. Coca poate ramane la frigider la crescut pana la 4 zile, deci nu trebuie sa ne grabim sa o coacem; cu cat este lasata mai mult, cu atat dezvolta mai multe bule de aer si un gust mai placut.
- Cand suntem gata sa o coacem, o scoatem din frigider si o lasam 10 minute la temperatura camerei. O impartim in patru bucati egale si pornim sa formam un baton (batard): cu podul palmei si cu degetele apasam usor coca astfel incat sa formam un dreptunghi mai gros. Apucam latura lunga a dreptunghiului si o indoim pana la jumatatea dreptunghiului, sigiland marginea cu varful degetelor; facem acelasi lucru cu latura de jos a dreptunghiului (practic cele doua margini lungi se intalnesc si se sigileaza la mijloc). Procedam la fel restul bucatilor de coca si mai lasam 10 minute.
- Repetam operatia de formare a batonului (intindem sub forma de dreptunghi, sigilam cele doua laturi la mijloc), insa pentru a forma bagheta aducem partea de sus a batonului peste cea de jos, le unim, si incepem sa rulam batonul ca si cum ar fi un sucitor pentru aluat. Astfel, el se va alungi si va capata acea forma lunguiata si rotunda a baghetelor.
- Asezam cele patru baghete formate intr-o tava tapetata cu faina, le stropim putin cu faina, le acoperim cu un servet uscat si lasam la crescut la loc cald, timp de cel putin 1 h 30 min. Daca aveti tava pentru baghete, eu am descoperit ca merge pusa pe ea hartie de copt si lasate la dospit direct in tava si apoi bagate in cuptor fara alte formalitati.
- Cu o jumatate de ora inainte de coacere, dam drumul la cuptor pe treapta maxima si asezam o tava adanca pe plita de jos a acestuia, astfel incat sa se incinga odata cu cuptorul.
- Cand baghetele au crescut, le crestam diagonal de trei ori fiecare cu un cutit foarte ascutit sau o lama de ras, si dam la cuptor.
- Secretul crustei frumoase este ca, imediat ce am introdus baghetele in cuptor, sa turnam in tava asezata pe plita acestuia o cana cu apa clocotita si sa inchidem usa cat de repede putem. Aburul format va transforma baghetele voastre in minuni!
- Se coc pana devin maronii si suna a gol cand le ciocanim pe fund :) In cazul meu a fost vorba de vreo 30 minute.
Nu va pot descrie in cuvinte gustul divin al unei baghete mancata usor, dar usor calduta. Stiu ca trebuie lasata la racit complet, dar cine naiba s-a mai putut abtine?? Cand am taiat-o si am vazut miezul galbui, presarat cu puncte negre, pufos ca un norisor invelit in coaja aia crocanta si crapata de la atata bunatate… pf. Pe bune, fratilor, cine rezista la asa ceva???
Not me, not now. Va las in compania pozelor placute de la picnic si va doresc paine buna in viata voastra! Caci asta e baza!
Moama, fetili, va invidiez :) ! Andie imi trezesti o pofta nebuna, chit ca-i de-o secunda, sa ma reapuc de treaba!.. oare o sa ma atinga si pe mine loveul asta cu painea? Pozele sunt dementiale ! Absolut ! miss u all !!
Anto, eu te astept cu drag :)
Andie, si pe tine te astept, tot cu drag… stiu sigur ca in curand putem rasfoi o noua revista, right?
Ce fain poate arata sectiunea baghetei asteia! Imi ia ochii cu asa culori… droll..
Anki, so right you are :) VEG vine curaaaand, cu poze minunate! Sa stii ca sectiunea e cat se poate de reala, turmericul ala e grozav, face o treaba minunata!
Anto, toti te asteptam cu drag :) Fa-ti un pic de timp si pentru noi, cuz we miss you too!
Felicitari pt premiu! Eu n-am avut noroc ieri la nici un premiu :(
Mihaela, da’ tu unde te-ai ascuns? Cu mine de ce n-ai venit sa vorbesti? :*
Eram chiar la prima masa la intrare :D ca sa am vizibilitate buna . Cu siguranta ne vom vedea si prin Titan ca suntem vecine.Saptamana minunata :* !
Mihaela, desigur. Numa’ sa ma anunti din timp, sa fiu sub forma glamour, nu sub forma de sleampata, cum mai umblu uneori :))
Frumoasa zi, ma bucur ca ne-am revazut!Puppp Andie, ne vedem la Pain Plaisir,k?:D
Aluatul a fost introdus la frigider. Wish me luck! Pupix!
ha! abia astept sa-mi zici!
M-ai dat gata cu bagheta asta! Arata foarte apetisant iar pentru mine care ma pregatesc de vreo doua saptamani sa o pun si eu de-o paine este imboldul de care aveam nevoie. Asadar, multumesc si tine-mi pumnii :)
Mais bien sur! Hai ca nu e deloc greu sa faci paine! :) Lemme know!
Gata si experimentul acesta (incheiat cu succes). Am inceput weekendul cu inghetata de banane si l-am continuat cu painea asta minunata. Au iesit, amandoua, grozav!
Acum mai ramane doar sa imi vina idei legate de surplusul de sos de caramel :D
Hehe. Draga mea, eu niciodata n-am surplus de sos de caramel, nu stiu cum e aia. Il mananc cu lingura, gol, atat de mult imi place! Haide te pup!
Le-am facut si sunt minunate.multumim.te pup
Te pup Raluca!
[…] am primit-o cadou tocmai de la cineva din judetul Harghita). Va recomand minunatele paini facute de Andie si Margot, dupa ce le veti face prima data, nu va veti mai intoarce la painea din […]
[…] Baghete simple cu maia mai facusem pana acum, desi nu mi-au iesit niciodata perfecte, in sensul ca inca nu am indemanarea necesara pentru a cresta baghetele in asa fel incat sa obtin celebrele “urechiuse”. Cu siguranta este o chestiune de practica si exercitiu si mi-am propus sa nu ma dau batuta pana cand nu voi dobandi si eu indemanarea necesara. Pentru aceste baghete cu turmeric si negrilica am pornit de la reteta Codrutei, la care am ajustat usor cantitatea de apa, am lungit (cam mult) timpul de autoliza si am adaugat desigur cele doua ingrediente despre care am povestit mai sus: turmeric si negrilica. In cele ce urmeaza am sa reiau in continuare reteta si timpii de preparare pentru baghetele cu turmeric si negrilica, si va invit cu toata inima sa incercati si voi aceasta minunata combinatie de arome. Daca nu sunteti obisnuiti sa lucrati cu maia si va doriti totusi sa testati aceste baghete, va invit sa o vizitati pe draguta de Andie, care va explica pas cu pas cum puteti prepara aceste minunate baghete in varianta cu drojdie. […]
[…] am primit-o cadou tocmai de la cineva din judetul Harghita). Va recomand minunatele paini facute de Andie si Margot, dupa ce le veti face prima data, nu va veti mai intoarce la painea din […]