*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*
M-am reactivat! Probabil unii dintre voi va intrebati unde am disparut asa subit, dar trebuie sa va spun ca luna decembrie a fost atat de incredibil de grea pentru mine incat, imediat ce s-a lasat vacanta, am plecat cu trenul de … Belgia si Olanda si dusa am fost! Am un milion de povesti pentru voi, dar pana scot capul din cele cateva sute de poze prin care trebuie sa trec, m-am gandit sa incepem anul cu cea mai mare descoperire a mea de la acest inceput de an: andivele. Dintotdeauna am urat andivele, iar motivul a fost unul simplu: sunt amare. Nu le-am dat nicio sansa, le-am evitat cat am putut, ba chiar imi aduc aminte ca imi spuneam, atunci cand citeam un articol al cate unui blogger care deja trecuse prin aceasta revelatie, ca sigur e ceva in neregula cu omul ala caci, nu-i asa, cui naiba ii place gustul amar?! Si pentru ca viata are un simt foarte dezvoltat al umorului, iata cum scriu azi acest articol in care proclam ca salata mea de andive e una din cele mai misto chestii pe care le-am mancat. Sa va explic de ce.
In primul rand pentru ca am invatat de la prietena mea Teo cum sa le curat in asa fel incat sa nu mai fie amare. De fapt, toata amareala hardcore e in cotor, asa ca daca taiem andiva pe lung si apoi ii scobim/taiem cotorul (fiecare in functie de cat de mult poate/ii place sa indure), scapam de gustul neplacut si ramane doar o senzatie extrem de vaga, care, combinata bine cu lamaie, dispare complet. Problem solved!
In al doilea rand, pentru ca andiva + lamaie = love. Muulta lamaie. Impiedica oxidarea si da un gust excelent si daca mai punem in combinatie si o pereche da nuci si nashte branza albastra, aia e. Salata astfel obtinuta este atat de racoritoare si usoara incat te scoate dupa orice greata post-sarbatoreasca. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, n-ar fi rea nici daca am vrea sa o facem masa principala si sa mai dam jos din kilele acumulate in saptamana fatidica a imbuibarii derulata intre Craciun si Anul Nou. Eu una stiu sigur ca mi-am adus contributia la evolutia umanitatii umflate cu pompa prin ingurgitarea de cantitati industriale de mancare in aceasta perioada, care s-a soldat cu vreo 3 kg in plus. Dar pe care le voi da jos rapid imediat ce-mi intru in regimul de sucuri naturale pe post de mic dejun. Intrucat andivele sunt foarte hranitoare dar au extrem de putine calorii (1 frunza = 1 calorie), sunt extrem de potrivite daca tineti diete. In plus, sunt bogate in acid folic, saruri minerale si vitaminele A, K si complexul de B-uri. Numa’ bune!
Ingrediente
- 4 andive
- 80 g branza Roquefort
- 2 maini miez de nuca
- zeama unei lamai
- 2-3 linguri ulei de masline
- sare de mare cu moderatie (daca considerati ca e necesar)
- piper negru macinat dupa gust
Metoda
- Se spala andivele si se taie pe lung cu un cutit ceramic. Se indeparteaza cotorul apoi se taie fideluta (pe lung sau pe lat) si se stropeste cu sucul de lamaie.
- Deasupra se presara miezul de nuca, branza Roquefort sfaramata, uleiul de masline si piperul negru. Se amesteca bine. Daca mai doriti, adaugati si un praf de sare.
Notes
Pentru ca branza e sarata, eu de obicei nu prea mai adaug sare. Se poate folosi orice branza albastra, dar Roquefortul are o aroma mai speciala.
A iesit o incantare de salata, cu care ne-am delectat atat in noaptea de Revelion cat si in zilele urmatoare. De atunci, sunt constant indragostita de ea si a fost primul fel de mancare pe care l-am gatit cand m-am intors acasa… >sigh<
Reteta face parte din proiectul the Food Connection initiat de Savori urbane si gazduit de Isabela Cuisine – Retete belgiene si olandeze.
*IN ENGLISH*
I used to hate endives because I always found they were too bitter: this is why I never cooked or bought them until this year. What changed? I spent New Years with my friends in Belgium and they “illuminated” my path: they explained that if I were to remove the stalks, all the hardcore bitterness would go away. And you know what? They were right! I discovered that, if combined with lemon, blue cheese and nuts, endives would make a great salad or starter… no bitterness included.
When I returned home, this salad was the first thing I cooked in 2014. I could never get enough of it in Belgium, nor can I get enough of it now. It’s so light, so fresh, it’s so easy to turn it into a main course and use it to get rid of all the extra-holiday-weight… The lemon juice makes the endives shine and the blue cheese adds just enough pinch! It shall forever remain in my little black book of loveable foods.
Ingrediente
- 4 endives
- 80 g Roquefort cheese
- 2 tbs roughly chopped walnuts
- juice of 1 lemon
- 2-3 tbs olive oil
- pinch of salt (only if cheese is not that salty) and ground black pepper
Metoda
- Gently wash the endives and slice them lengthways. Remove the stalks, then slice them up finely.
- Sprinkle them with lemon juice, then add the cheese, walnuts, olive oil, salt and pepper and mix loosely.
- Best served fresh.
Love and endives!
Yuhuuu! Ce misto….The ‘Andive’ ROCKS! Foarte faine poze, tacamuri si binenteles tocatorul! Ma simt foarte magulita de mentiunea ta….it made my day!!!!!
Da, nu-i asa?? Ce ma faceam eu daca nu ma invatai tu cum statea treaba? :*
Andi de la Andi(ve)
Nu am mancat inca andive dar le-ai prezentat intr-o maniera incat ma gandeam oare unde as putea gasi andive ca sa fac si eu salata. Voi cauta in magazinele din oras, poate, poate au si la mine in oras :D
Macy, trebuie sa aiba, eu am vazut cam peste tot. Au inclusiv la Mega. Important e sa nu fie vechi, daca sunt vechi e cam naspa, sunt ceva mai amare decat ar trebui. In rest, you’ll love’em!
Din cauza unei probleme de sanatate am fost nevoita sa mananc andive. Prima oara mi s-au parut groaznic de amare. Acum chiar sunt fan. Eu le combin cu varza alba, varza rosie, seminte de floarea soarelui/ seminde de dovleac / seminte de canepa, zeama de lamaie, sare, coriandru si ulei de masline / ulei de susan,/ulei de samburi de struguri. Uneori adaug morcov, sfecla rosie, telina.
La un moment dat am combinat andivele cu mere. Au fost ok, dar prefer varianta cu varza. :)
Da Gina, cred ca andivele sunt un acquired taste (gust obtinut) – asa zic englezii pentru chestiile care la inceput nu iti plac, dar pe masura ce le consumi se dovedesc a fi foarte misto :)