Mic dejun de duminica

5

Cu permisiunea dumneavoastra, astazi as vrea sa va fac sa visati putin. La dimineti tarzii si molcome in pat, in asternuturi calduroase, cu gandul aiurea la zile de primavara care inca nu vin, dar nici departe nu-s. La mirosul de paine proaspata usor prajita, la aroma ceaiului fierbinte si la gustul de neinlocuit al untului proaspat amestecat cu dulceata, miere sau gem. Sau poate la un ou posat sau o omleta buna?

breakfast1

Eu una iubesc mic dejunul de duminica – mi se pare a fi ultima farama de libertate absoluta inainte de nesuferita zi de luni. Desigur, mi-ar placea sa mi-l serveasca cineva la pat, dar cum asta nu se va intampla prea curand, am invatat sa-mi iau bucuria din placerea de a-l darui eu altora. E foarte bine si asa! Ce ziceti, va fac un ou?

breakfast-2Nu, nu o sa stau azi in fata voastra pentru a va invata sa faceti omleta – nu sunt atat de nerusinata! Dar va voi ruga sa renuntati la omletele plictisitoare, cu acelasi ou batut cu sare si piper. Ouale pot fi amestecate cu atat de multe lucruri incat e pacat sa pierdem ocazia… Cum fac eu sa nu ma plictisesc niciodata? E simplu, am cateva principii de baza:

1. Intotdeauna fac omleta intr-o tigaie non aderenta, in asa fel incat sa nu folosesc niciodata mai mult de 1/2 lingurita ulei. Nu stiu ce e aia omleta scufundata in unsoare si nici nu vreau sa aflu.

2. Intotdeauna amestec ouale cu o lactata (tinand cont ca mananc atat de rar omleta, va rog sa nu-mi sariti in cap :) – poate fi vorba de lapte, samantana fermentata, smantana dulce si chiar si iaurt, kefir sau sana, desi in ultima varianta iese cam apoasa si usor acrisoara, dar tot buna.

3. In multe cazuri, pun un strop de branza. De fapt, cred ca n-ati mancat omleta pana n-ati pus in ea cateva bucatele de brie sau roquefort. Branza puturoasa, baby!!

4. Ceapa forevar. Ca e verde, ca e galbena, cui ii pasa, sa nu lipseasca. Nu o calesc inainte, pur si simplu o amestec in oua. Let’s have some crunch, shall we?

5. Legumeee! In prezenta omleta s-a desfasurat un dovlecel facut fasii, dar merge aproape orice, fie ca e vorba de legume proaspete (dovlecei, ardei, rosii, etc.), fierte (cartofi, broccoli, sparanghel, etc.), congelate (mazare) sau la conserva (anghinare, rosii in ulei, porumb, etc.). Imposibil sa nu aveti vreuna din variante prin casa.

6. Nutret. Plante aromatice. Daca nu aveti proaspete (oregano, tarhon, patrunjel, busuioc, salvie, etc.), atunci planul meu de rezerva care nu da gres niciodata e mararul din congelator. Daca ar veni sfarsitul lumii, eu tot as avea marar in congelator.

7. Condimente. Pentru ca piper negru, piper negru, piper negru. Si ocazionalul coriandru. Da’ voi puteti pune orice. Ah, si sare, daca branza nu e prea sarata.

8. Orice altceva va trece prin cap si se lasa legat in ou. Chiar, voi ce mai puneti in omleta?

Spring omelette with artisan bread on white boardBineinteles ca mic dejunul perfect are paine cu maia, un suc facut la slow juicer sau un compot facut de mama. De obicei mai strecor si o felie de paine cu dulceata, ca deh…

breakfast-1 Breakfast table - compote, jam, artisan bread and butter with knife and napkinIa sa-mi spuneti, pentru voi a ce miroase duminica dimineata?

Love and big breakfasts!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

5 COMMENTS

  1. Ce frumos!
    Tare-mi face cu ochiul maiaua asta. TREBUIE! s-o studiez si s-o prepar si eu.
    Si la noi duminica micul dejun e mai aparte si pregatit…de mine :)) , desi as vrea si eu sa fiu servita :D
    Oua de casa fierte moi, lapte, telemea,dulceata sau gem (pregatite de mine),unt, piept de pui pe grill, sunt doar cateva dintre ingredientele singurului mic dejun din saptamana, in familie, de la care nu lipseste nimeni :).
    Duminica frumoasa, Andie!

  2. Eu, din cauza de timp si de lene, mananc omlete doar la cina :) De obicei, imi plac cu multe, multe legume si ceva branza. Cel mai recent, fac una de inspiratie greceasca: rosii, feta, masline negre, ceapa, putin cimbru…mmm.
    Micul dejun e acelasi in fiecare zi: ceai Earl Grey, un iaurt grecesc (+/- niste seminte, +/- cateva afine sau alte fructe de padure). In rarele ocazii in care acest mic dejun e luat acasa, se adauga o felie de paine buna, cu multe seminte, prajita, unsa cu putin unt bun -asta e o tratatie rara si speciala :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.