Cartofi Hasselback cu sos cremos de spanac si leurda

13

*CLICK HERE FOR ENGLISH*

Una din cele mai bune inventii ale Suediei, pe langa Ikea si Alexander Skarsgård, sunt cartofii Hasselback sau, cum zice Nigella, niste chipsi pe cotor. De ce? Pentru ca se ia un cartof mare si incepe sa se taie in felii foarte subtiri, cam ca de chipsuri, insa atunci cand apasam cutitul nu mergem pana jos, ne oprim la 1 cm astfel incat feliile sa ramana atasate cotorului. Cartofii astfel feliati capata forma de acordeon si cand sunt bagati la cuptor devin crocanti pe exterior si moi inauntru. Va previn inca de pe acum ca dau dependenta.

DSC_0397-copy DSC_0364-copy hasselback-potatoes-3

Pentru ca e primavara si cumva am tendinta sa reflect fiecare sezon in mancarea pe care o gatesc – asta si datorita dorintei mele de a manca local si sezonier – m-am gandit sa adaug acestor cartofi si un sos cu arome de primavara: spanac si leurda. Asta pentru ca in capul meu spanac + usturoi = forevar love, iar leurda, sa nu uitam, este usturoi salbatic. N-am vrut sa gatesc sosul in vreun fel pentru ca pur si simplu imi place sa mananc verdeturi ca-caprele: crude. Bine, mica precizare, spanacul l-am dat un pic pe foc, dar asa, gol-golut, insa doar din motive de diminuare a frunzelor, ca mi-ar fi fost greu sa le pun pe toate in robot. 

Cartofi Hasselback cu sos cremos de spanac si leurda (optiune vegana)

Ingrediente

  • 6 cartofi albi mari, in coaja, bine spalati
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 cub mai marisor de unt
  • 3 catei de usturoi, curatati si zdrobiti
  • Sare de Himalaya, piper negru macinat
  • Pentru sos
  • 3 maini mari de frunze crude de spanac (spalate)
  • 1 legatura leurda
  • 4 linguri de smantana SAU de silken tofu moale (pentru versiunea vegana)
  • Sare de Himalaya, piper negru macinat

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 200C. Eu am folosit functia grill cu ventilatie in primele 30 minute, apoi doar caldura cu ventilatie pentru urmatoarele 20. Daca nu aveti aceste functii, cartofii vor fi gata in aproximativ 1 ora, 1.10 minute.
  2. Pentru a taia cartofii egal fara a taia si cotorul, puneti fiecare cartof intr-o lingura adanca de lemn si apoi taiati rondelele: marginile lingurii vor opri cutitul sa avanseze pana la capat. Alternativ, asezati cartoful pe lung intre doua cozi de linguri de lemn paralele: acestea vor indeplini aceeasi functie de oprire a cutitului. Taiati cartofii in felii subitiri, sub forma de acordeon.
  3. Intr-o tigaie incalziti uleiul si untul, adaugand apoi cateii de usturoi zdrobiti; caliti putin, numai cat se se incorporeze aroma acestora in grasime.
  4. Puneti cartofii intr-o tava de copt si presarati deasupra grasimea, apoi presarati sare de Himalaya si piper negru macinat, dati la cuptor intre 45-70 minute (testati cu furculita sa vedeti cand sunt gata).
  5. In timp ce cartofii sunt la cuptor, faceti sosul. Intr-o oala mare puneti spanacul (fara apa sau ulei) si lasati pe foc pana se inmoaie putin frunzele, cat sa poata fi puse in robot.
  6. Puneti in robot si mixati cu leurda, smantana (sau tofu), sarea si piperul dupa gust. Turnati sosul peste cartofi si serviti cat sunt calzi.
https://www.andie.ro/2014/04/03/cartofi-hasselback-cu-sos-cremos-de-spanac-si-leurda/

hasselback-potatoes hasselback-potatoes-2 DSC_0365-copy

Da, aceasta mancare poate fi de post daca inlocuiti smantana cu tofu moale (silken tofu) si va fi me-se-ri-a-sa! Dupa ce a ras doi cartofi fara sa rasufle, iubi a emis o perla care va ramane in anale: “Ba iubi, io cred ca la mancare sosul e totul.” M-a distrat foarte tare ca i-a placut mai mult sosul decat cartofii, sau, ma rog, combinatia thereof, mai ales ca el e cel mai mare dusman declarat al spanacului. Sa ne fie de bine.

Intr-o nota mai sentimentala, mi-am amintit ca azi se fac doi ani de cand marea doamna a bloggingului culinar romanesc, Laura Laurentiu impreuna cu complicele Teo Rogobete si Lavinia de la Bilancia, mi l-au facut cadou pe Mr. Red. Nici acum nu va pot spune cat de mult a insemnat pentru mine dar, mai ales, ma bucur enorm ca robotelul asta mi-a adus-o in viata pe minunata Laura din Cuina Banateana. Doamnelor, sa fiti sanatoase si iubite in continuare si sa nu incetati sa ne inspirati!

Love and spring potatoes!

SHARE

13 COMMENTS

  1. vaaai, dar ce bunatate!!! …. si iar citesc despre Suedia … si iar ma apuca nostalgia :)
    in orice caz, buni rau cartofii astia. neaparat tre sa ii incerc si cu sosul asta fain ca prea bine suna :)

  2. Excelenta reteta! Am incercat-o azi si sotul meu a fost ff intrigat ca de ce pana acum nu am facut asa bunatate .. Multumesc drag Andie

  3. Tocmai am incercat azi, doar ca am infipt si niste ciuperci in ei, am adaugat o tona de mirodenii si in loc de sos am folosit smantana cu nesimtire. Nu ma asteptam la asa nebunie de la un simplu cartof

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here