*Scroll down for ENGLISH version*
Nu-mi place sa arunc mancarea. De fapt, nu-mi place sa arunc nici macar resturile de mancare si de fiecare data ma gandesc cum as putea sa le reciclez. Acum ca e aproape iarna si nu prea se mai gasesc fructe si legume locale proaspete, apelez din ce in ce mai des la sucurile de legume, in special de morcovi, si, surpriza-surpriza, imi mai raman si resturi de pulpa. O parte o mananca Mr. Pufu, dar pentru ca nu vreau sa dea in diabet ci sa se mentina suplu si frumos sa moara toate iepuroaicele dupe el, cealalta parte trebuie sa o folosesc la ceva. Acel ceva este mai mereu tortul cu morcovi. Mie nu-mi plac blaturile uscate, asa ca am cautat indelung o reteta de blat umed si pufos si am gasit-o in sfarsit la Sally’s Baking Addiction. Am adaptat-o putin dupa gustul meu si astazi v-o prezint si voua.
Ingrediente
- 1 cana zahar
- 3 oua
- 3/4 cana ulei
- 4 linguri smantana
- 2 cani faina
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita all spice macinat (sau nucsoara)
- 1/2 cana nuci maruntite
- 2 cani si 1/2 morcovi rasi
- 200 ml smantana pentru frisca
- 3-4 linguri zahar pudra (sau dupa gust)
- 1/2 lingurita esenta migdale amare
- bombonele cip-cip sau confetti
Metoda
- Intr-un bol mare frecam ouale si zaharul cu ajutorul unui tel tip para pana incep sa se spumeze putin si isi schimba culoarea. Adaugam uleiul si smantana si amestecam bine.
- In alt bol amestecam ingredientele uscate (faina, sarea, bicarbonatul, scortisoara si all spice) astfel incat sa se omogenizeze bine. Le turnam peste ingredientele lichide, adaugam nucile maruntite si morcovii si incorporam cu o lingura de lemn, fara a amesteca prea mult (numai cat sa nu se mai vada faina).
- Turnam intr-o tava de 25 cm tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 190 C timp de aproximativ 1h (sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul tortului iese curata).
- Avem grija sa nu coacem tortul peste limita asta, altfel nu o sa mai fie umed. Scoatem din tava si lasam la racit pe un gratar.
- Dupa racire ii taiem capacul, astfel incat sa il nivelam, si ornam cu o portie de frisca din smantana, batuta in prealabil cu zaharul si esenta de migdale.
Notes
!Pentru varianta vegana Inlocuiti smantana cu smantana de cocos, frisca cu frisca de cocos si ouale cu 200 ml piure de mere.
Ce-mi place cel mai mult la tortul asta pe langa faptul ca e umed si foarte fraged? Imi place ca se face foarte repede, din ingrediente simple si la indemana, si ca poate fi transformat intr-o minunatie de desert care sa incante privirile tuturor doar cu putina creativitate si… frisca :) De gust nu mai vorbesc, oameni buni… Asa ca va las, poate va conving pozele astea sa il incercati diseara. Sau in week end. Sau de Craciun. Oricand aveti chef de ceva bun, garantat!
*IN ENGLISH*
I hate throwing away food. In fact, I’m so much into recycling that I won’t even throw away the leftovers/byproducts of food. This winter I’m much into carrot juice, but each time I make it in my slow juicer, I end up with a considerable amount of leftover pulp. I feed some of it to my darling bunny, but since it has too much sugar in it I can’t let it have it all so I’m forced to get creative with it. Most of the time I end up baking this amazingly moist carrot cake, a recipe that I adapted from Sally’s Baking Addiction. I can bake it vegetarian, or vegan, if I replace sour cream with coconut cream, whipped cream with coconut whipped cream and the eggs with 200 ml applesauce. What I love most about it is that it extremely easy to make – it’s a one-bowl cake, no mixer involved, just a plain whip, and in 10 minutes it’s already in the oven. “Little work – great results and great visual impact” – that’s always my motto!
Ingrediente
- 1 cup sugar
- 3 eggs (or 200 ml applesauce for a vegan version)
- 3/4 cup vegetable oil
- 4 tbs sour cream (or 4tbs coconut cream)
- 2 cups all purpose flour
- 1 tsp sodium bicarbonate
- 1 pinch of salt
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tsp ground allspice
- 1/2 cup chopped walnuts
- 2 and 1/2 cups shredded carrots
- 200 ml (coconut) whipping cream
- 3-4 tbs confectioners sugar
- 1/2 tsp almond essence
- confetti
Metoda
- In a large bowl whip the eggs and sugar until lightly fluffy and changed in color. Incorporate the oil and sour cream.
- In another bowl mix the dry ingredients (flour, salt, bicarbonate, spices) until well-blended. Add to the liquid ingredients, together with the walnuts and carrots and, using a spatula, fold in just until barely incorporated (you mustn't see any traces of flour).
- Pour into 25 cm round springform pan and bake in preheated oven (190 C) for about 1h or until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Make sure not to over-bake or you'll lose some of the moisture.
- Take out of the oven and set aside too cool completely. After cooling, decorate with whipped cream (cream whipped together with the sugar and almond essence) and sprinkle with confetti.
I know that usually carrot cake and cream cheese frosting make an amazing pair, but I wanted to try something really light so I switched for the whipped cream. I ended up loving this version even more, probably because it makes me feel less guilty :))
I’m telling you – it’s so damn easy to make and has such a rich taste that it will soon become your personal favorite :)
Love and carrots!
Arata bine! Nici eu nu arunc morcovii, si sfecla ce mi ramane de la suc: o pastrez la congelator si cel mai des o pun la crackers!
Multumesc pt reteta, Andie, si we placut!
Ce idee buna! Nu m-am gandit pana acum sa le tin in congelator si sa le folosesc ulterior. Nati, te imbratisez!
Ce nu mi-e mie clar la genul asta de retete (similar cu cele de cupcakes): de ce trebuie asa de mult ulei si zahar? Eu nu gatesc mai deloc cu ulei/zahar si cand aud de cantitati gen aproape o cana, ma sperii. (dar sunt incepatoare in ale bucatariei, deci nu aruncati cu rosii :p)
Draga mea, uleiul vegetal e important pentru umezeala. Grasimea aia (printre altele) il face asa moale, umed si pufos. Zahar trebuie pentru ca daca reduci din el nu mai simti gustul dulce si incepe sa aiba gust de faina. Eu cand am incercat asa am patit, si m-am cumintit, respect reteta :)
te-am gatit! adica ti-am gatit tortul. asa, cu zahar si ulei “mult” si nu regret. morcovul cu scortisoara si nucsoara ii dau asa o aroma, pfiuu, de stau la serviciu si chiar savurez pauza de prajitura :D
Ce faaaain! Esti, totusi, prima persoana care “ma” gateste :)) Mie tortuletul asta imi place cu ceai sau lapte, e asa, comfort food de iarna :)
Morcovii sunt ok asa uscati ramasi de la sucul de morcovi? adica tortul iese la fel indierent ca punem morcovi sau resturi de morcovi de la suc? merci pt raspuns
Andreea, da. Daca sunt rasi, va fi putintel mai umed si mai placut :)
arata foarte bine, iar combinatia morcovi – esenta de migdale cred ca-i confera o aroma speciala :)
Maria, da, ai intuit corect. E una din combinatiile mele preferate.
chiar ca e un tort simplu, imi place ca arata bine si nici nu zici ca are ca ingredient morcovul, cred ca are un gust foarte bun si unic, nu am avut placerea sa gust asa tort dar merita incercat..:D
Sa stii Aurica, nu e mare scofala, e un tort simplu, dar morcovii aia fac tot dichisul :)
Am facut si eu tortul, intr-adevar are o consistenta umeda si e bun. Multumesc pentru reteta!
Flori, ma bucur si ca ti-a iesit dar si mai mult ca mi-ai lasat aici un rand sa-mi spui :) Te pup!
Azi il fac a treia oara in doar doua saptamani. E ceva, zic. :)
Si tortul cu mere loveste din noooou! Kaboom! :)
Andie, am o intrebare te rog…din experientele mele mai putin fericite cu alte prajituri cu “nuci’ in ele. Cum faci sa ramana nucile imprastiate egal prin toata prajitura, sa nu se duca bomba direct la fund?
orice chec fac, orice pun in el, stafide, fructe uscate, se duc pe fundul prajiturii….si nu vreau asa.
Vreau sa fie in blat.
Multumesc frumos,
Draga mea, eu le umezesc usor apoi le dau putin prin ff putina faina, chiar numai cat sa le acopere fara sa faca cheaguri. La fel si cu fructele gen cirese, capsuni, etc. Ia incearca :)
Multumesc, it worked like magic. Alunele erau all over the place, nu doar la fund. Un sfat minunat, multumesc frumos.
[…] de faţă am preluat-o de la Andie de pe blog, însă am preferat să o încerc de câteva ori până s-o postez şi la mine.În prima […]