Sunt mai bine de doua luni de cand nu am mai intrat pe blog, de fapt, sunt aproape trei. Am raspuns cu greu la comentarii, sa ma iertati daca in perioada asta nu am fost prezenta nici aici nici pe shop, asa a fost sa fie and that’s all I have to say about it. Se fac aproape trei luni de cand nu am mai pus mana pe aparatul foto si de cand nu am mai gatit ceva adevarat: e ciudata dar totusi familiara regasirea asta.
Zilele astea am avut inima grea, inca o am, asa ca nu va pot scrie cu bucuria pe care o simt de obicei cand sunt aici. Cred ca toti suntem in aceeasi stare de naucire si durere surda, de neputinta, uneori de furie. Nu stiu ce se va alege de noi, ce ne rezerva viitorul, dar pentru cateva ore eu mi-am gasit refugiul in linistea bucatariei mele: e ceva terapeutic in procesul asta de pregatire a hranei, in modul ritmic si simplu in care toc legumele si le randuiesc in oalele lor, in care fiecare ingredient isi gaseste si isi desavarseste menirea. M-am bucurat sa-mi fac o ciorba de legume cu bors, o lasagna non-traditionala cu rosii si ciuperci si o salata de baby vinete, dovlecei si ceapa rosie destul de iesita din tipare. Astazi v-o prezit doar pe aceasta din urma, restul… om vedea cand.
Initial planul meu a fost sa fac o tava de legume la cuptor – vinete taiate rondele, fasii de dovlecei si ceapa rosie, mermelite bine in ulei de masline si ierburi aromatice. Dupa ce le-am vazut coapte insa, mi-a venit ideea stralucita sa le transform intr-o salata de (baby) “vinete” mai putin obisnuita, sa vad ce-o iesi. Mi-a placut foarte mult combinatia, mai ales ca amestecul rezultat – desi vegan – n-a avut nevoie de nicio alta completare sub forma de maioneza. Un vis.
Ingrediente
4 vinete mici (baby) fara seminte, cu coaja, taiate rondele
4 dolvecei mici (baby), taiati in fasii subtiri longitudinale
4 cepe rosii de apa (lungi), curatate de coaja si taiate in patru, pe lung
ulei de masline (in cantitate generoasa)
2 linguri oregano uscat
sare si piper dupa gust
2 catei usturoi, curatati si dati prin presa
2 linguri otet balsamic
Metoda
1. Intr-o tava de email asezam vinetele, dovleceii si ceapa. Turnam o cantitate generoasa de ulei de masline peste, apoi oregano-ul, sarea si piperul. Amestecam bine de tot cu mainile, astfel incat legumele sa se imbrace bine in mantia de ulei aromatizat.
2. Dam la cuptorul preincalzit la 200C (cu ventilatie si grill, daca avem) si lasam pana cand legumele se rumenesc bine si se patrund, amestecand ocazional cu o lingura de lemn (aproximativ 40 min la cuptorul meu).
3. Scoatem tava din cuptor si amestecam legumele cu usturoiul si otetul balsamic.
4. Turnam tot amestecul din tava intr-un blender sau intr-un castron adanc si fie blenduim, fie mixam cu ajutorul unui robot cu picior (de imersiune). Inainte de a servi, presaram cu orice amestec de seminte dorim (eu il folosesc pe asta fara discernamant :).
A mers bine cu ultimele rosii ale sezonului, luate din piata mea preferata, si cu putina branza de capra maturata de cel mai mare angajament, descoperirea mea cea mai recenta de la vecinica mea care se ocupa cu urda.ro (o sa va povestesc de asta, dar poate in alt articol).
Mi-a placut ca se face fara prea mare bataie de cap – toci rapid legumele, le bagi la cuptor si pa! Apoi rapid in blender si sunt gata de pus pe masa. Pentru perioada postului s-ar putea sa fie solutia ideala.
Love and baby aubergines!
Welcome back dearest! Aceasi impresie de meditatie si reflectie am avut si eu in bucatarie zilele astea…si am dat si peste o carte pe care am pus-o in wish list si care mi s-a parut apropiata de suflet “Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cook” de Dana Velden. Sper sa imi fac timp sa o citesc si sper sa te vad cat mai des aici pe blog.
It’s good to be back! Dupa ce termini carticica aia, am vreo sansa sa o imprumut?
Ma bucur ca ai revenit, insa imi pare rau pentru starea ta..sper sa treaca cat mai rapid!
Salata asta trebuie sa o fac neapacart in seara asta( m am intors de acasa cu ceva vinete pregatite de mama, si chiar nu stiam cum sa le combin ca sa fie cat mai special acest moment al vinetelor) .Ce ai tu aici suna foarte interesant, abia astept sa incearc deseara! Multumesc mult si iti doresc mult curaj in aceasta perioada mai grea …
Revin cu precizarea ca salata aceasta a fost minunata! O voi reface cat de curand, multumesc , Andreea!
Nati, ca de fiecare data ma pot baza pe tine :)
Ah, draga mea, si eu iti multumesc ca de atata amar de vreme imi esti asa aproape. Mai ca nu imi mai imaginez blogul fara cateva cuvintele de la tine :)
Ce minunat!!! Aveam mare pofta de salata de vinete, dar numai gandul de a afuma casa, ma facea sa o las balta! Am descoperit reteta ieri si si tot ieri am facut-o si eu! Ce deliciu, nu imi vine sa cred! Insa am o mica modificare de facut data viitoare. Eu am folosit o vanata intreaga, marime normala (nici nu cred ca am vazut baby pe aici) si nu i-am luat coaja! :D In rest, e super usor de facut si potoleste pofta!