Supa crema de broccoli (cu ceva branza albastra)

9

“I love broccoli!” …said no one ever. Bine, recunosc ca mi se pare acceptabil daca il sotez in unt si apoi il mermelesc in sos de soia cu putin caju, dar, meh, sa nu fortam nota si cu altceva. Sau? Daca l-as imperechea cu ceva care chiar sa ii dea gust sau sa ascunda gustul sublim de praf de coarne de cerb? Hai s-o facem, Romania! Asa s-a nascut aceasta supa crema de broccoli cu branza albastra. Asa a vazut ea lumina zilei, din imperecherea unei crucifere cu un mucegai nobil si alte legume mai putin nobile, gen telina, pastarnac si ceapa. Va pot promite linistita ca o veti putea manca cu placere (stiti ce, sa ma mai lase limba romana in pace cu cacofoniile, popor pudic ce suntem, m-am saturat, intru-n greva!!) si e foarte probabil sa o faceti in mod repetat, mai ales cand va mustra constiinta ca ati dat iama prea tare in mancare de prost gust, cu prajeli, grasimi, microunde, zahar si moartea vietii. Caci asa e cu supa asta: te simti asa, mai spalat, mai demn, mai mandru ca te gandesti si la corpul tau o data la sase luni.

supa crema de broccoli

Asa-i ca arata bine? Secretul sta, ca de obicei, in Vitamix (sau in orice alt blender de mare putere pe care il aveti acasa si care poate pulveriza si norishoriza supe creme). Va reamintesc, ca si la supa crema de rosii, importanta blenduirii vartoase, pana cand supa noastra capata consistenta de LAPTE. Exact. LAPTE. Cand ma mai uit pe net si vad cate un piure gaunos si zgrumturos prezentat sub numele de supa crema imi vine sa-mi dau palme si iarasi palme. Ah, de cate ori n-am facut si eu greseala asta! Dom’le, supa crema trebuie sa fie lichida, usor curgatoare (ca Ozana, da?), si sa nu prezinte niciun fel de rest alimentar care sa ramana pe gat in mod deranjant. Da?

supa crema de broccoli

Si-acum, INGREDIENTELE:

  • 1/2 capatana de broccoli (cam 6-8 inflorescente mari – asa le zice la buchetelele alea mici care fac parte din capatana mare??)
  • 1/2 telina mare, taiata cuburi
  • 1 pastarnac, taiat rondele
  • 2 cepe mari, taiate fideluta
  • 1 cartof mediu, taiat cubulete
  • 2 frunze dafin
  • 1 cana cu lapte (animal sau vegetal)
  • 40 g branza albastra
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingura sare sau dupa gust
  • piper negru macinat, dupa gust
  • pentru servit: crutoane, paine prajita sau mix de seminte sau toate trei

METODA

  1. Spalam, taiem si feliem legumele conform mai sus.
  2. Intr-o oala clocotim 1.5 litri apa cu ceva vegeta naturala (daca avem). Adaugam toate legumele plus dafinul, mai putin broccoli, si le lasam sa fiarba pana sunt aproape gata patrunse. In acest moment adaugam si broccoli si mai lasam 5 minute la foc puternic.
  3. Scoatem dafinul, turnam tot continutul oalei in blender, alaturi de lapte si branza, blenduim bine si apoi revarsam inapoi in oala. Eu fac operatia asta in doi pasi, pentru ca e prea mult continut ca sa incapa tot in blender din prima.
  4. Returnam pe foc, mai dam un clocot, stingem, adaugam uleiul de masline, sarea, piperul. Pam! Supa crema de broccoli!

supa crema de broccoli

Gustoasa, cremoasa, devreme-acasa. Iubi a fost informat ca a mancat supa de legume cu branza albastra, culoarea verde fiind, bineinteles, data de patrunjel si branza. Imi permit sa spun asta in public, cu gura plina, pentru ca, in mod evident, iubi nu-mi citeste blogul. So much win.

Love and broccoli!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

9 COMMENTS

  1. Chiar de supa aceea de acu’ 5 ani voiam să-ți scriu şi eu, că mie fix aşa îmi iese şi nu-i o tragedie. Atâta poate şi blenderul, nici nu țin neapărat să o strecor. Una peste alta, noi să fim mulțumiți căci bună poate fi şi fără să fie de revistă. ;-)

    • Pai mai Gabi draga mea, aici nu e vorba de aspect, desi poate nu rezulta asta clar din articol. E vorba de gustul total diferit pe care il capata o supa blenduita bine, care are consistenta potrivita. E pur si simplu altceva, o cu totul alta experienta culinara, simplul fapt ca are alta cremozitate ii da si alt gust, mult mai bun. Eu la asta ma refer! :) As vrea sa pot zice ca e la fel de buna si blenduita si neblenduita, dar… Nu e. Si, oricum, reteta e oarecum schimbata fata de cea veche asa ca eu zic sa o incerci totusi si asa. Pliiiz? Pretty pliiiz? :)

      • Off off, ok, ok! Dar nu pot decât să introduc partea cu strecuratul pt că blenderul nu îmi permit să îl schimb. Te cred pe cuvânt! ;-)

        • Si eu am un blender mai slabut si mai vechiut dar tot reuseste sa faca supe cremoase si matasoase, secretul e sa mixez mai multe minute, cel putin 5. Uneori il opresc, il las putin sa se odihneasca si reiau procesul pana ajung la consistenta perfecta, si nu mai strecor nimic.

  2. Brocolli ii place lu fi-miu, dar in buchetele nu in supa…nu stiu ce are cu supa :) Si da, blenderul face o diferenta fantastica la supele crema, nici mie nu mi-a venit sa cred prima data.

  3. Iaca mie imi place broccoli. Si varza de Bruxelles, mmm… Broccoli cred ca imi place mai mult copt decat fiert. Am mancat pizza cu broccoli, de asta stiu.
    In alta ordine de idei, ce poza foxy ai!
    Pedra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.