Noutatile culinare ale ultimei luni

2

Pf, martie 2016, ce luna! Plina ochi de evenimente culinare importante, atat pentru mine, cat si pentru altii. Simt nevoia sa va povestesc pe scurt despre ele pentru ca sunt initiative noi pe piata romaneasca, pentru ca lucrurile se transforma, pentru ca mancarea si bucuria din jurul ei incep sa capete amploare in viata noastra de zi cu zi, iar eu sunt nespus de fericita sa vad asta.

  1. Mazilique Studio

Pe 21 martie a luat avant Mazilique Studio, prima “bucatarie deschisa” de la noi, care, in cuvitele Cristinei, va gazdui ateliere de gatit, testari de retete si meniuri, intalniri gourmet, sedinte foto si lansari de produse sau petreceri private. Daca va place mancarea si aveti o conexiune la net cred ca e greu sa nu fi auzit de Mazi si sa nu fi vazut poze si videoclipuri de la lansare si, mai ales, cred ca e greu sa nu fi ramas impresionati de designul facut de Eliza Yokina.

Foto Catalin Georgescu
Foto Catalin Georgescu

Eu am fost la inaugurare si vreau sa va zic ca am ramas extrem de impresionata. Ca nu mai vream sa plec de acolo pentru ca spatiul ala e pur si simplu visul oricarui gurmand si nu numai. Are atatea detalii bine gandite (de la azuleos pana la oalele de cupru inscriptionate si blaturile de lemn – Mazi, de unde le-ai luat, ca ma inteapa la inima!!!) incat pur si simplu ti se lipeste de suflet si vrei sa-ti muti cortul in incinta.

Nu am decat admiratie pentru fata asta. Cata munca, perseverenta, creativitate si efort intra intr-un asemenea proiect nu cred ca stie nimeni mai bine ca ea, eu pot doar sa-mi imaginez prin prisma propriilor experiente si sa ma infior. Chapeau! Abia astept sa vad ce proiecte va face acolo, sunt convinsa ca vor fi la fel de inovatoare ca tot ce a creat pana acum si ii doresc tot succesul din lume!  

2. Chicineta & Chicas Bravas

In viata mea secreta, Oana este alter ego-ul meu mintal. Impartasim aceleasi radacini argesene, acelasi limbaj dezmatat si sincer, aceleasi drame familiale si aceeasi dragoste profunda pentru Queen Bey si Natalia Oreiro. Mi-a pozat cu mare talent intr-un tricou de pe Andie Shop si mi-a confirmat ca in ea zace maretia. Ei bine, Oana si-a lansat o noua colectie de “farfurii si nu numai” bazata pe viata si faptele lui Mili din Inger Salbatic (fetele din generatia mea stieee) si ne-a dat la toti cu sangre caliente.

Foto Codrina Cazacu
Foto Codrina Cazacu

I love what she did with the place.

3. Bucharest Gourmet Festival

Si-uite-asa ajungem la Florin, the Crazy Mother Cooker (how are you still on blogspot, I don’t know). Florin s-a sucit, s-a rasucit, a ciocnit de doua ori din calcaie si uite-asa a aparut Bucharest Gourmet Festival, un festival EPIC cu si despre mancare, care se va desfasura la Bucuresti intre 3 si 5 iunie. In cuvintele lor “BUCHAREST GOURMET FESTIVAL este o sarbatoare in aer liber dedicata culturii gastronomice, de la street food la fine dining, de la produsele traditionale la bucataria internationala, de la beri artizanale la vinuri de exceptie. Evenimentul isi propune sa ofere publicului o experienta completa, pentru toate varstele, dorind sa stranga in acelasi loc atat iubitorii de mancaruri fine, cat si pe cei care doresc sa savureze alaturi o bautura buna, potrivita cu ceea ce se afla in farfurie.
Street food, fine dining, mancare traditionala romaneasa, dar si internationala, bio sau raw vegana, salad bar, momente de live cooking, concursuri culinare, degustare de vinuri, zone special dedicate gratarelor, dulciurilor si bauturilor, peste care se adauga un extra topping cu muzica lounge si concerte live de jazz, electro swing sau blues, toate atent selectionate de specialisti in domeniu.”

DSC2698-800x1200

Nu stiu voi cum va simtiti, dar eu am inceput sa am deja vise umede cu acest festival. Ii cunosc personal pe multi dintre expozanti si produsele lor si, guess what, o sa particip si eu pe acolo in calitatea mea de fotograf, adica veti avea posibilitatea ca, in timp ce molfaiti la un burger, o salata, o maslina, o atentie, sa va aruncati ochii (si) pe fotografiile mele care vor fi expuse acolo. Whammy!

4. Taietel si Omnivor

 Taietel, iubirea mea, te-as lua la mine acasa si te-as pune sa-mi vorbesti incontinuu despre mancare si ce mai faci tu. Cei care nu ati auzit de Georgiana Ilie, aka Taietel (this name!!), trebuie sa stiti ca e unul dintre jurnalistii cei mai bine pregatiti pe care ii cunosc eu, ca a scris/scrie la revistele sufletului meu (Good Food, Esquire si DOR) si ca a inceput pe blogul ei culinar o rubrica SUPER MESERIASA intitulata Linkurile de luni, in care diseca si prezinta cu maxima maiestrie tot ce misca in lumea culinara la noi si la altii. E lectura mea preferata a saptamanii si sper ca din linkurile astea si din alte contributii sa rasara din nou  in mainile noastre revista de mare angajament OMNIVOR. Decat atat.

5. Atelierul de paine Electrolux

A fost prima oara cand am participat la un atelier organizat de Electrolux si Golin la Chef Parade si mi-a placut MAXIM! Practic, noi, vreo 8-10 blogarasi am fost primiti cu bratele deschise intr-o bucatarie mare si ultra utilata si am facut echipe de cate doi, iar fiecare echipa a facut cate un fel de paine. Am ajuns acolo intr-un stadiu de nemancare cronica (caci mancarea e un moft in perioade de santier) si am fost hranita cu cele mai bune paini evar. Am facut echipa cu Cata si asa bine mi-a prins sa framant din nou painea, sa dau viata unui aluat si sa-l vad cum creste si se inmulteste! Doamne, ce dor imi e de bucataria mea, cat de mult astept sa ma reintorc in forta!

Cina cea de taina de la atelierul de paine Electrolux
Cina cea de taina de la atelierul de paine Electrolux

Vreau sa va zic ca am plecat de acolo usor frustrata, cand am vazut cat de misto sunt cuptorul cu aburi si plita cu inductie. Aveam oarecum niste rezerve fata de plitele cu inductie (eu acasa am pe gaz) pentru ca mi se parea ca daca nu vad flacara, cum imi dau eu seama ce e cu mancarea? Mi-a trecut… Iar cuptorul ala cu aburi, la care nu trebuie sa mai stai sa faci schema cu tava incinsa si apa clocotita atunci cand faci paine e pur si simplu din alt film. Cand mi-am facut eu bucataria mi-am luat o gama mai low cost de la Electrolux, dar acum inteleg (ca si cu masina de vase) cat de importanta e totusi aparatura daca iti place sa stai in bucatarie. Well, next time. (draga cuptorul meu, nu ma intelege gresit, TE ADOR. Te rog de asemenea sa nu te strici).

6. Ana si food coaching-ul

Tot in aceasta perioada prolifica pentru proiecte noi a vazut lumina si site-ul Anei Naie (the universally fabulous EasyPeasy), care si-a pus palarioara de Food Coach si ne invata sa mancam mai bine astfel incat sa fim mai impacati cu sinele propriu. Fie ca e vorba de slabit sau de introdus obiceiuri sanatoase, Ana e acolo sa ne ajute la modul fun si relaxat sa ne reparam relatia cu mancarea. Sau, cum zice ea: “Ai o relație tulbure cu mâncarea? Sau poate niște incertitudini? Te frământă ceva? Simți că vrei sa faci o schimbare în obiceiurile tale alimentare și nu știi de unde să o apuci? Și poate nici de ce vrei să faci asta? Hai să vorbim. Îți pot oferi o altă perspectivă asupra alimentației, momentul tău de reset, o pagină goală pe care să începi să-ți rescrii povestea. Și în toată calatoria asta, îți pot sta alături, atât cât vei simți nevoia.”

You go Cookie, we all know you work wonders!

7. VEG Studio

Secretul meu cel mai pretios din perioada asta e VEG Studio, adica … studioul foto pe care eu si Cata Zaharescu-Tiensuu il planuim si il construim cu atata drag si sudoare de ceva timp incoace. De cand visam la el dar nu gaseam locul si momentul! Nu mai vrem sa ne desfasuram activitatea in cei doi metri patrati din dormitor :) si credem ca meritam un spatiu mai mare, care sa ne permita sa evoluam ca fotografi si profesionisti. Iata ca luna martie ne-a permis sa materializam acest vis si speram ca la inceputul lui mai sa va asteptam in casuta noastra cu gradina (plina de legume puse de noi si multe flooori!) sa va fotografiem si sa ne distram impreuna.

Ne dorim ca studioul sa fie si un loc de intalnire pentru toti cei care iubesc natura, plantele, mancarea sanatoasa si gustoasa, fara prejudicii si incrancenari iar eu visez, poate, sa reusim sa oferim un spatiu de desfasurare comunitatii vegetariene din Bucuresti in speranta ca ne vom putea coagula mai bine initiativele in acest domeniu.

Daca vreti sa vedeti calatoria noastra de la zero to hero, ne puteti urmari pe pagina de FACEBOOK a studioului.

VEG-Studio-logo-crenguta

 La final as mai vrea sa zic ca nu pot sa ma abtin sa nu remarc ca toate initiativele astea sunt pornite de bloggeri, de oameni care si-au urmarit visurile cu perseverenta si consecventa si care si le-au transformat in realitatea zilnica. Ma simt norocoasa si fericita ca ii cunosc personal, ca au intrat in viata mea si au transformat-o si au imbogatit-o. Va spun, lumea avea nevoie si de finaluri fericite.

Love and passion for cooking!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.