Tort colibri: ce nume exotic pentru o prajitura! E un tort specific sudului american (dar de fapt isi are originile undeva prin Jamaica) iar mie mi-a furat inima de la prima degustare. De ce? Simplu: are un blat umed cu banane, cocos si ananas pe care pur si simplu nu l-am putut uita. Primeste puncte in plus si pentru ca se face intr-un singur bol mare si e gata de bagat la cuptor in maximum 10 minute, ceea ce l-a pus sus de tot in lista mea de fast and easy comfort cakes.
Bineinteles ca nu am facut glazura lui clasica, formata din crema de branza plus unt plus zahar, pentru ca mi s-a parut prea mult, asa ca am folosit un amestec simplu de crema de branza si miere: my kind of topping! Recomand sa folositi fulgi de cocos bio sau pur si simplu pulpa de nuca de cocos macinata proaspat in blender, nu chestiile alea uscate vandute prin supermarketuri sub titlul de “fulgi de cocos” sau “nuca de cocos razuita” si care n-au niciun pic de ulei, aroma sau gust.
Tort colibri cu crema de branza
Ingrediente
- 1 conserva de ananas in sirop
- 225 g faina alba
- 1 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 220 g zahar muscovado
- 45 g fulgi de cocos
- 2 banane bine coapte
- 2 oua
- 180 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1 praf sare
Pentru crema
- 250 g crema de branza simpla
- 2 linguri miere
- 1 lingurita extract de vanilie
Metoda
- Preincalzim cuptorul la 180 C. Tapetam o tava rotunda cu inel detasabil (diametru 21 cm) cu hartie de copt.
- Scurgem sucul de la ananas si il dam deoparte.
- Intr-un bol mic maruntim bananele cu o furculita.
- Intr-un bol mare (al mixerului de masa) turnam faina, bicarbonatul, zaharul scortisoara, cocosul, bananele, ouale si untul si mixam bine. Dupa ce s-a omogenizat compozitia adaugam ananasul si 2 linguri din siropul din conserva si amestecam cu o spatula.
- Turnam toata compozitia in tava de copt si dam la cuptor timp de 45 minute sau pana iese testul cu scobitoarea.
- Dupa ce blatul s-a racit, mixam crema de branza cu mierea si vanilia iar crema obtinuta o intindem peste blatul de tort.
Cred ca ii zice tort colibri (hummingbird) pentru ca da repede din aripi si dispare de pe farfurie :)) E foarte aromat de la cocos si ananas si nici nu e un tort foarte dulce, adica merge, de exemplu, mancat intr-o dimineata de week-end cu un ceai, pe post de mic dejun nesanatos la cap, sau la ceaiul de la ora 5 daca, desigur, am bea ceai la ora 5.
Love and American classics!
Sounds good! Initial in reteta era unt in loc de ulei? Ca apare in instructiuni :) As incerca sa mai reduc din zahar- nu-mi dau seama insa cum va afecta textura.
Nope, tot timpul a fost cu ulei. Habar nu am de ce am scris unt acolo. Neatentie?