Muffins cu afine PERFECTE. Perfecte, ma!

33

Nu am crezut ca o sa scriu vreodata reteta asta pentru ca pana acum nu credeam ca exista. Muffins cu afine sunt preferatele mele si de-a lungul timpului am incercat multe, foarte multe retete care sa ma apropie de cele de “supermarket” mancate in America dar niciodata nu am gasit una macar remotely asemanatoare. Pana acum.

Haideti sa va spun ce inseamna pentru mine muffins perfecte cu afine.

  1. Culoare. Sa fie galbene pe interior si cu punctele alea de zeama mov scursa prin coca.
  2. Crusta moale si subtire. Degeaba sunt galbene inauntru daca sunt inconjurate de o crusta maronie groasa si usor arsa. Adieu!
  3. Fragede. Sa le apesi cu degetul si sa tresara la loc, pufoase si zemoase, chiar usor umede pe dinauntru. Neaparat usor umede pe dinauntru.
  4. Parfumate si racoritoare. Dar nu cu esenta de rom si alte chimicale. Natural, cu coaja de lamaie.
  5. Pline de afine si nu foarte dulci. Pline pline really pline, daca stiti ce zic.

Cum spuneam si mai sus, pana de curand nu credeam ca exista dar iata ca m-am inselat. Am gasit o reteta cu echilibrul perfect si am ajuns si la intelepciunea de a nu o “adapta” gusturilor si preferintelor mele si de a-i strica astfel rostul. Este acelasi sfat pe care vi-l dau si voua: schimbati ceva in ingrediente sau mod de preparare si nu mai garantez nimic.

Ingrediente

  • 120 g unt
  • 2 oua
  • 240 g iaurt grecesc (nu iaurt simplu, nu iaurt aproximativ grecesc, nu combinatii)
  • 300 g faina alba
  • 1 praf de copt
  • 200 g zahar
  • 1 praf sare
  • 180-200 g afine, dupa preferinte
  • Coaja rasa a unei lamai
  • 2 linguri zahar pudra si 2 linguri fulgi de cocos (nu razatura, fulgi, da?) pentru ornat

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 180C, fara ventilatie (caldura sus jos). Daca bagati ventilatie, o sa aveti parte de crusta maro de la punctul 2 de sus.
  2. Intr-un bol sau o craticioara, topiti untul. Eu il fac la microunde dar nu il las sa se topeasca de tot, ci numai jumatate. Apoi amestec cu lingurita pana se topeste si restul. In acest mod untul topit nu va fi foarte fierbinte si voi reduce timpul de asteptare pentru racire.
  3. Intr-un bol mare bateti bine ouale, apoi adaugati iaurtul si untul topit si omogenizati bine cu un tel.
  4. In alt bol mare cerneti faina si praful de copt. I mean it. Nu sariti peste acest pas. Adaugati zaharul si sarea peste si amestecati putin si usor. Turnati apoi compozitia de faina peste cea de oua si iaurt si amestecati bine, cu miscari de jos in sus, pana la omogenizare. Daca simtiti nevoia, puteti sa mai adaugati si cateva linguri de lapte. Compozitia nu e moale si curgatoare, ci destul de solida.
  5. Inglobati usor afine si coaja rasa de lamaie si turnati compozitia in mod egal intr-o tava de muffins tapetata cu hartie de copt. Eu folosesc o lingura de inghetata, ca sa pot lua cat de cat cantitati egale.
  6. Presarati deasupra putin zahar pudra si cativa fulgi mari de cocos si dati la cuptor pana cand se rumenesc si va iese testul cu scobitoarea. Atentie sa nu le ardeti, caci e pacat. Lasati sa se raceasca putin in tava si apoi pe un gratar.

Asta e tot. Va spun: visul viselor visurilor viselelor mele. Se topesc pur si simplu in gura, sunt moi, parfumate, usor umede si absolut delicioase. Le-am mancat proaspete si m-am gandit ca practic pentru asta traiesc. Si pentru fiu-meu :)

Love and blueberry muffins!

Aboneaza-te la newsletter si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase

- un ghid complet de planificare a meniului saptamanal

33 COMMENTS

      • Abia aștept sa încerc rețeta. Întrebare totuși : untul nu se poate topi ușor la ‘baigne marie'(dacă asa se scrie)? :) nu folosim cuptor cu microunde și nu recomandam la nimeni :)

        • Da Simo, sigur ca se poate topi untul la bain marie! Mai mult, il poti lasa la temperatura camerei pana devine moale moale de tot si il poti folosi si asa daca il amesteci bine.

        • Abia aștept sa încerc rețeta. Întrebare totuși : untul nu se poate topi ușor la ‘baigne marie'(dacă asa se scrie)? :) nu folosim cuptor cu microunde și nu recomandam la nimeni :)

    • Elena, eu ma indoiesc sincer pentru ca zaharul contribuie mult la consistenta. Asta nu inseamna ca nu poti incerca si chiar obtine un rezultat bun. Sa imi spui te rog daca experimentezi, chiar ma intereseaza!

  1. Bună!! Am făcut și eu brioșele azi dimineață, au fost cele mai bune brioșe pe care le-am făcut pana acum deși nu mi-au ieșit perfecte :) trebuia sa le las ceva mai puțin la cuptor cu vreo 5 minute, dar au fost delicioase. Eu am modificat reteta și am pus doar 50g zahar și sirop de arțar ca sa fie baby friendly, dar mi-a plăcut consistenta.

    Mai fac cat de curând și sper sa iasă și mai bune.

    Mulțumesc 🤗

    • Georgiana ma bucur tare mult! Multa lume mi-a scris ca a redus cantitatea de zahar, eu am incercat o data si nu mi-au mai placut deloc, asa ca am renuntat. Iti multumesc ca ai incercat reteta si ca mi-ai scris! Te imbratisez!

  2. Bună! Le-am testat și eu azi, și rezultatul a fost mai mult decât mulțumitor, le voi trece în caietul cu rețete cu siguranță!
    Aveam o întrebare totuși legata de consistenta compozitiei: eu am obținut un amestec ff dens, m-am luptat puțin ca să inglobez coaja de lămâie si afinele. Prin urmare vroiam sa întreb dacă chiar asa ar trebui sa fie, sau poate e din cauza ingredientelor?! Am folosit unt cu 80% grăsime și iaurt grecesc cu 10%..iar ouăle nu erau de calibru mare.
    Mulțumesc!

    • Buna Oana, coca e intr-adevar densa, mai ales daca folosesti ingrediente bune cum ai facut tu. Cam ca la cea de cookies pe care le pui cu lingura in tava si sta batz. Mai conteaza si capacitatea de absorbtie a fainii. Dar teoretic nu ar trebui sa te lupti prea greu :)

  3. Geniale! Am folosit doar 150 g zahar nerafinat și au iesit fix cum le-ai descris tu! Am facut multe brioșe la viața mea, dar astea sunt cele mai bune! Voi folosi baza de aluat și pt alte fructe și umpluturi de brioșe.

  4. Arată extraordinar! Trebuie neaparat sa le incerc. As vrea totuși sa te întreb dacă pot sa folosesc afine congelate și cum ar trebui sa procedez in acest caz?
    Mulțumesc mult! :) :)

    • Anca, nu am incercat cu afine congelate, dar eu le-as pune direct asa, congelate. Isi vor lasa ceva mai multa zeama, s-ar putea sa nu fie chiar la fel de placuta zona cu fruct, dar nimic major.

  5. Chiar geniale! E unica reteta pe care o voi face de acum incolo de briose cu afine! Eu le-am facut fara zahar pt bebe si tot abia am reusit sa ma opresc din mancat! Multuumesc!! 🌺

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.