Muffins cu afine PERFECTE. Perfecte, ma!

4

Nu am crezut ca o sa scriu vreodata reteta asta pentru ca pana acum nu credeam ca exista. Muffins cu afine sunt preferatele mele si de-a lungul timpului am incercat multe, foarte multe retete care sa ma apropie de cele de “supermarket” mancate in America dar niciodata nu am gasit una macar remotely asemanatoare. Pana acum.

Haideti sa va spun ce inseamna pentru mine muffins perfecte cu afine.

  1. Culoare. Sa fie galbene pe interior si cu punctele alea de zeama mov scursa prin coca.
  2. Crusta moale si subtire. Degeaba sunt galbene inauntru daca sunt inconjurate de o crusta maronie groasa si usor arsa. Adieu!
  3. Fragede. Sa le apesi cu degetul si sa tresara la loc, pufoase si zemoase, chiar usor umede pe dinauntru. Neaparat usor umede pe dinauntru.
  4. Parfumate si racoritoare. Dar nu cu esenta de rom si alte chimicale. Natural, cu coaja de lamaie.
  5. Pline de afine si nu foarte dulci. Pline pline really pline, daca stiti ce zic.

Cum spuneam si mai sus, pana de curand nu credeam ca exista dar iata ca m-am inselat. Am gasit o reteta cu echilibrul perfect si am ajuns si la intelepciunea de a nu o “adapta” gusturilor si preferintelor mele si de a-i strica astfel rostul. Este acelasi sfat pe care vi-l dau si voua: schimbati ceva in ingrediente sau mod de preparare si nu mai garantez nimic.

Ingrediente

  • 120 g unt
  • 2 oua
  • 240 g iaurt grecesc (nu iaurt simplu, nu iaurt aproximativ grecesc, nu combinatii)
  • 300 g faina alba
  • 1 praf de copt
  • 200 g zahar
  • 1 praf sare
  • 180-200 g afine, dupa preferinte
  • Coaja rasa a unei lamai
  • 2 linguri zahar pudra si 2 linguri fulgi de cocos (nu razatura, fulgi, da?) pentru ornat

Metoda

  1. Preincalziti cuptorul la 180C, fara ventilatie (caldura sus jos). Daca bagati ventilatie, o sa aveti parte de crusta maro de la punctul 2 de sus.
  2. Intr-un bol sau o craticioara, topiti untul. Eu il fac la microunde dar nu il las sa se topeasca de tot, ci numai jumatate. Apoi amestec cu lingurita pana se topeste si restul. In acest mod untul topit nu va fi foarte fierbinte si voi reduce timpul de asteptare pentru racire.
  3. Intr-un bol mare bateti bine ouale, apoi adaugati iaurtul si untul topit si omogenizati bine cu un tel.
  4. In alt bol mare cerneti faina si praful de copt. I mean it. Nu sariti peste acest pas. Adaugati zaharul si sarea peste si amestecati putin si usor. Turnati apoi compozitia de faina peste cea de oua si iaurt si amestecati bine, cu miscari de jos in sus, pana la omogenizare. Daca simtiti nevoia, puteti sa mai adaugati si cateva linguri de lapte. Compozitia nu e moale si curgatoare, ci destul de solida.
  5. Inglobati usor afine si coaja rasa de lamaie si turnati compozitia in mod egal intr-o tava de muffins tapetata cu hartie de copt. Eu folosesc o lingura de inghetata, ca sa pot lua cat de cat cantitati egale.
  6. Presarati deasupra putin zahar pudra si cativa fulgi mari de cocos si dati la cuptor pana cand se rumenesc si va iese testul cu scobitoarea. Atentie sa nu le ardeti, caci e pacat. Lasati sa se raceasca putin in tava si apoi pe un gratar.

Asta e tot. Va spun: visul viselor visurilor viselelor mele. Se topesc pur si simplu in gura, sunt moi, parfumate, usor umede si absolut delicioase. Le-am mancat proaspete si m-am gandit ca practic pentru asta traiesc. Si pentru fiu-meu :)

Love and blueberry muffins!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.