
Am redescoperit de curand lintea rosie si bine am facut. Imi aduc aminte foarte bine de ce nu am fost prietene mult timp: pentru ca nu am inteles-o. Prima oara cand am gatit-o imi doream sa fie un fel de fasole care se gateste mai repede si am ramas placut neimpresionata de faptul ca se transformase intr-un terci fara forma: nu asta aveam eu nevoie! Acum ca am mai crescut si am acceptat faptul ca lintea rosie nu e linte verde am devenit cele mai bune prietene. Pentru ca man, odata ce intelegi ca tocmai textura ei cremoasa e cel mai tare avantaj al ei, atunci se deschide o intreaga lume de posibilitati.
Lintea rosie e fabuloasa, trebuie doar sa stii cand si cum sa o folosesti. Merge perfect in tocanite, curry-uri si supe cremoase si isi atinge potentialul maxim in umila mea opinie atunci cand e combinata cu rosii si curry/turmeric. Mi se pare o mancare emblematica pentru anotimpurile reci pentru ca se preteaza foarte bine mancarurilor care incalzesc oasele si rarunchii. Adica perfecte pentru acum.
Ingrediente
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 praz feliat
- 2 tije de telina feliate
- 2 morcovi feliati in mici semilune
- 3 catei de usturoi maruntiti
- curry, turmeric, seminte de fenicul dupa gust (in cazul meu 1/2 lingurita din fiecare)
- 2 foi dafin
- 1 cana linte rosie
- 1/4 cana orez cu bob rotund
- 1/2 cana vin alb
- 1/2 cana pasta de rosii
- 6 cani apa
- sare si piper negru macinat, dupa gust
- 2 maini spanac tanar
- zeama unei lamai
Metoda
- Incingem uleiul intr-o cratita incapatoare, apoi adaugam ceapa si prazul si calim la foc mediu pana se inmuaie usor. Adaugam telina, morcovi si usturoiul si mai calim 5 minute, apoi adaugam condimentele, lintea si orezul. Mai calim 1-2 minute si stingem totul cu vinul alb.
- Dupa ce vinul se evapora, adaugam rosiile, apa si sarea si lasam la foc mediu semi-acoperit cu capac aprox. 30 minute, sau pana se patrunde lintea/orezul/legumele. Stingem focul, adaugam spanacul si piperul negru macinat si, la final, zeama de lamaie, apoi amestecam bine.
- Putem servi cu smantana sau iaurt de capra si neaparat cu o felie de paine prajita.
Eu am mancat doua portii pe nerasuflate, asa, fierbinti. Nu se simt condimentele indiene iar zeama aia de lamaie e cireasa de pe tortul simfoniei: o ridica si o vibreaza neasteptat. Oricat de inghetat si suparat ai fi, dupa o portie din asta de soare cald, nu ai cum sa nu simti ca revii la viata. E vegana (de post), pliiina de legume bune si ideala pentru femei in perioada menstruatiei.
Si acum imi ploua in gura cand ma uit la poze si e aproape miezul noptii, asa ca o sa beau un pahar cu apa si o sa merg la culcare. Dar maineeee….
Love and red lentils!
[…] intr-o singura oala, care sa aiba mult umami si sa incalzeasca si sa ne tina hraniti iarna. Dupa fabuloasa mancare de linte, a venit azi randul unei tocanite care sa face nu usor, ci extrem de usor, din ingrediente extrem […]
Just about done with cooking the recipe and it’s amaaaazing! Thank you <3
So happpy!! Thanks for the message Ellie, made my day.
[…] (de aici mă inspir) […]
[…] fabuloasa mancare de linte pentru incalzit oasele nu credeam ca pot veni cu ceva mai misto, dar am senzatia ca, in ce priveste lintea galbena (sau […]
[…] Salata de pui cu legume sau Mancare de linte rosie […]