Am făcut ieri o supă-cremă de morcovi cu linte roșie de a stat mâța-n coadă. Abia venisem din vacanță și nu aveam (mai) NIMIC prin casă, așa că am improvizat ceva să băgăm la stomac. Ce a ieșit, a fost delir: toată lumea a mâncat-o fără să respire, ba chiar prietena mea venită în vizită mi-a cerut și rețeta. Cori, asta e pentru tine! Ca de obicei, am folosit instant pot-ul, dar se poate face și pe plită. Ah! Și e vegană! Sau de post, cum ar fi.
Eu am folosit un pachet de legume pre-tăiate pe care îl aveam în congelator: după cum poate știți o dată pe lună îmi fac timp să bag la robot morcovi, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, ceapă și ardei, le amestec pe toate într-un castron mare, apoi le bag în pungi de plastic pe care le videz cu Fresh and Save și pac! În congelator pentru zile negre. Un pachețel din ăsta merge în orice supă sau tocăniță.
Pentru a-i spori gustul, m-am folosit de textură, adică am mixat doar jumătate din conținut pentru a avea și ceva legume plutitoare. Însă dacă nu aveți chef să mărunțiți legumele, le puteți pune întregi și fierbe așa, doar că după ce sunt gata trebuie să blenduiți supa complet.
Ingrediente
- 1 ceapă mare
- 4 morcovi
- 1 ardei gras
- 1/2 păstârnac
- 3 căței usturoi
- 2 cm rădăcină proaspătă ghimbir
- 1/2 conservă roșii
- 1 lingură sare
- 2 linguri ulei de măsline
- 1,5 l apă clocotită
- 1/2 cană linte roșie
- 1 linguriță paprika afumată
- 1 linguriță ras-el-hanout
- 1 linguriță boabe fenicul
- 1 linguriță boabe coriandru
- 1/2 linguriță piper negru măcinat
- 1 conservă lapte de cocos
Metodă
- Dacă intenționați să mixați toată supa, puteți pune legumele tăiate bucăți mari (ceapa, morcovii, ardeiul, păstârnacul, usturoiul, ghimbirul și roșiile) împreună cu sarea și uleiul de măsline direct în oala de ciorbă. Dacă vreți puțină textură, atunci tăiați-le mărunt la cuțit. Eu am pus totul în oala de Instant Pot și am presărat deasupra lintea. Apoi am pus capacul fără să amestec. Ăsta e un pas FOARTE IMPORTANT, pentru că dacă amestecați e posibil să se prindă lintea de fundul oalei.
- Gătiți 4 min + 10 NR la Instant Pot sau pe plită, la foc mediu, cam 20 minute sau până se pătrund morcovii.
- Stingeți focul și puneți jumătate de supă în vasul unui blender împreună cu restul ingredientelor (nu uitați să agitați laptele de cocos înainte să îl deschideți, pentru a se omogeniza!). Blenduiți fin, apoi turnați peste restul supei.
- Dacă nu ați mărunțit legumele la cuțit, atunci blenduiți și partea a doua și faceți o supă de o consistență fină ca mătasea.
Tot secretul supei ăsteia stă în asezonare. Dacă nu are sare și condimentele sus-indicate, well… cum să vă zic, nu mai e același lucru. Serios, nu pot să subliniez cât de important e să nu le săriți. Supa nu iese picantă, dar are ceva ultra-special. Nu am folosit curry pentru că Sami și iubi nu-s fani, dar ras-el-hanout-ul nici nu l-au simțit, doar s-au delectat cu el. E o supă DELICIOASĂ și o mare concurentă pentru cea mai populară supă de pe blogul meu, supa de linte pentru suflet.
De încercat neapărat, că știți că nu vă dau rețete proaste.
Love and carrots!
[…] Supa-crema de morcovi si linte rosie […]
[…] Supa crema de morcovi […]