Vitamix Ascent a3500i – review

0

Vechiul meu Vitamix TNC5200 a împlinit anul ăsta 10 ani și e în perfectă stare de funcționare, la fel de bun ca în prima zi. Singurul lucru pe care i l-am schimbat a fost o garnitură la cană. Însă pentru că aveam nevoie de el în altă parte, am hotărât să fac un upgrade la blender, mai ales că îmi făceau cu ochiul câteva funcții noi de care aș fi avut mare nevoie. Zis și făcut, așa am cumpărat varianta Ascent a3500i, care în prezent e considerată vârful lor de gamă. Am ales special pachetul aniversar, care include, pe lângă cana de 2 litri normală și cele două căni mici, de 600 și 225 ml, suportul pentru băț, dar și ustensila de curățare sub lame.

O scurtă introducere în lumea Vitamix: mie mi se pare că fac cele mai bune blendere din lume (lucru confirmat și de America s Test Kitchen) și dacă apuci să mănânci o dată o supă-cremă făcută la Vitamix nu te vei mai putea întoarce la cele făcute cu blenderul de mână. Practic, prin schimbarea texturii, pot transforma o mâncare mediocră într-una excepțională. Dragostea mea pentru el e nesfârșită. După cum o demonstrează și fostul meu blender, sunt incredibil de durabile și reprezintă genul de investiție pe care nu o regreți.

Ce trebuie să știi e că indiferent ce model ai alege, calitatea blenduirii e superbă. Dacă iei un model mai ieftin nu înseamnă că faci un compromis la asta. Nu. Ce nu primești sunt funcțiile suplimentare, care pot fi destul de atrăgătoare în zi de zi, în funcție de stilul tău de viață și dorințe, vezi mai jos.

Ce poți face la Vitamix?

Diverse feluri de mâncare, dar și pregătirea ingredientelor (food prep):

 • supe
 • smoothies
 • vinegrete și sosuri (inclusiv maioneză sau aioli)
 • înghețată
 • unturi de nuci
 • paste tartinabile
 • lapte vegetal (care nu trebuie strecurat după)
 • diverse aluaturi
 • făină
 • mixuri de condimente pe care să le macini tu
 • poți mărunți gheața, poți face granita
 • toca legume

De ce am ales Vitamix Ascent a3500i?

Cănile mici

Una din chestiile care mă sâcâiau îngrozitor la fostul blender era că nu puteam prepara porții mici, de tipul celor care se fac în Nutribullet. Durerea mare era în special la vinegrete și sosuri, pe care le fac frecvent prin tot felul de metode manuale nesatisfăcătoare sau la blenderul cu picior. Capacitatea de a face rapid porții mici era ceva ce îmi doream enorm. Mențiune specială pentru mâncarea de bebeluși!!! Maaaamă ce ușor să faci doar o porție proaspătă!

M-am gândit mult dacă să îmi iau un Nutribullet, dar am ezitat din patru motive: (1) nu voiam ÎNCĂ un aparat electrocasnic, (2) nu pot procesa ingrediente calde și fierbinți (nici la alea Vitamix mici nu se poate, dar se poate la aia mare) (3) lamele nu sunt durabile, trebuie înlocuite regulat și (4) nu macină ingrediente uscate (pentru asta trebuie altă cană). Mă bucur că nu am făcut saltul, pentru că cele două căni Vitamix acoperă toată plaja de nevoi și lama durează o veșnicie, iar la o adică poate fi înlocuită și ea.

MARE ATENȚIE! Ca și la Nutribullet, în cănile mici NU pot fi băgate ingrediente calde sau fierbinți, pentru că aerul nu e evacuat și facem explozie. Nu vrem explozie. Important de menționat e că ele se montează „cu fundul în sus”, astfel că ordinea de așezare a ingredientelor e fix opusă celei din cana normală, și e logic să fie așa: lângă lamă trebuie să avem în primul rând lichidele, apoi chestiile mai moi, apoi frunze, apoi fructe/legume, apoi gheața. Dacă citiți instrucțiunile, totul va fi clar.

Cele două căni sunt perfecte: una de 225ml pentru porții mici, una de 600 ml pentru smoothies și porții mai mari. Au inclusiv capac separat, iar cea de smoothie capac pentru băut, ca să poată fi luată on the go. Cănile au și un capac cu lamă care se instalează pe baza blenderului și apoi procesul de mixare decurge normal.

Funcția de pulse + controlul pe viteză

Dacă e să numesc cel mai mare defect al fostului Vitamix asta e: inexistența unei funcții de pulsare. De ce e importantă? Pulsarea este metoda prin care mărunțești legumele fără a le transforma în pastă. Ea îți dă un control superb asupra mărimii bucăților de legume și da, dacă mixezi cu Pulse foarte mult timp, până la urmă ajung toate pastă, dar controlul rămâne foarte mare. Cu funcția asta efectiv nu simt că mai am nevoie de robot cu lamă S.

Și, că să ducem totul la alt nivel, Vitamixul a3500i permite CONTROLUL VITEZEI PE FUNCȚIA DE PULSE. Te rog să ierți majusculele, dar simt că am avut un mini-orgasm în creier scriind asta. Asta înseamnă că poți seta, pe o scară de la 1 la 10, cât de intens vrei să se rotească lamele pe funcția Pulse. Control freaks, you got it.

Cronometrul

O altă chestie de care nu știam că aveam nevoie, dar am apreciat-o instant când am avut-o, a fost cronometrul. Poți seta blenderul să mixeze o anumită perioadă de timp după care să se oprească, iar asta e mare lucru, pentru că poți evita supra mixarea. De ce zic asta?

De obicei mixatul la Vitamix nu durează mult, pentru că fiind atât de puternic face treaba rapid, așa că de obicei stai lângă el să termine. 20-30 secunde nu e mare brânză, nu? Ei bine, abia când ești în mijlocul gătitului și faci multi tasking îți dai seama ce bine ți-ar prinde să dai drumul la blender și să pleci de lângă el să faci altceva. Poate îți dă o oală în foc, nu ai timp să oprești blenderul, și în minutul ăla când nu ești lângă el ai zis adio conținutului. Nu mai ai morcovi tocați, ai pastă de morcovi. Sau ce important e să dai drumul la funcția de auto curățare și apoi să îți vezi de treabă. Ce să mai, very happy with this one.

Blenderul are și funcții pre-setate pentru supe, înghețate, dipuri, curățare, dar eu nu prea le folosesc încă. După cum te-ai prins deja, prefer controlul :)))

Accesoriul de curățare

Fostul vas al Vitamixului era lung și îngust. Nu am păr în cap de câte ori mi-am spus că decât să fac un hummus în el, mai bine renunț, numai la gândul că trebuia să scobesc printre lame și să pierd jumătate din conținut pe pereți. Acele zile au apus.

Pe lângă accesoriul de curățare care intră perfect printre lame și ridică compoziția până în buza cănii, și designul cănii a fost schimbat. E mai scurtă și mai lată și totul e mai ușor de scos, chiar cu o spatulă normală.

Cana cu înălțime redusă

Mult timp a suferit Vitamixul această critică: era greu să fie ținut pe blatul de bucătărie pentru că era lung și subțire și nu se integra în spațiul dintre blat și corpurile superioare. Dumnezeu îmi e martor că bucătăria mea de la București și aia de la Bruxelles au fost făcute după dimensiunile acestei căni! haha, da, e de râs da nu e

Noua cană e super low și problema asta a dispărut complet.

Spălarea la mașina de vase

Toate cănile și accesoriile sunt spălabile la mașina de vase. Eu partea cu cuțite nu o să o bag în vecii vecilor amin, având în vedere că blenderul are funcția de auto spălare super eficientă: după folosire pui puțină apă caldă, detergent, mixezi, clătești și gata. Fără frecări, fără dureri.
Însă cănile fără lame și accesoriile vor cunoaște interiorul mașinii fără număr.

Silențiozitatea

E ceva mai silențios ca fostele modele, dar să fim serioși, blenderele astea fac zgomot. punct :)

Aplicația

Vitamix are și o aplicație super inovatoare, care m-a impresionat dar pe care nu știu dacă o voi folosi ca atare. Dacă ai cântar cu Bluetooth, te poți conecta la blender și cântar, poți alege o rețetă, iar aplicația îți spune pas cu pas în timp real fiecare pas de urmat (inclusiv ce gramaj de ingrediente mai ai de adăugat). Impresionantă, dar mi se pare mai degrabă pentru americani, ei preferă totul așa pas cu pas.

Accesoriile suplimentare

Ascentul are și un accesoriu de robot cu lama S și lame de feliat și ras, ceea ce îl face robotul de bucătărie complet. Intenționez să fac saltul dacă îl găsesc la vânzare în Europa și să renunț la actualul Magimix. Cu cât mai puține aparate, cu atât mai bine.

Ce nu-mi place la Vitamix Ascent a3500i comparat cu vechiul meu Vitamix?

Capacul de plastic

Fostul meu Vitamix avea un capac de silicon incredibil de plăcut la atingere, și de fapt avea și mâner de silicon, care îmi dădeau o aderență mai bună și erau mai ușor de pus. Nici varianta asta de plastic nu e rea, și sincer e bine când auzi că face click, confirmând astfel că e instalat corect. E genul de chestie cu care pur și simplu te obișnuiești și care nu deranjează în folosirea zilnică, dar după 10 ani de silicon mi se pare aiurea să fac schimbarea asta. În plus, mizeria care se va aduna în garnitura de plastic nu va fi ușor de curățat.

Interfața tactilă

NU SUPORT PANOURILE DE COMANDĂ TACTILE! Le urăsc. Cu. Tot. Sufletul. Meu. Vreau butoane, ca orice babă demodată din anii 80, vreau butoane! Când a lansat modelele inițiale fix asta a diferențiat Vitamixul de toți concurenții: avea trei butoane atât de intuitive că au spart piața. Am aceeași problemă cu mașinile de spălat și plita, nu înțeleg (dar de fapt înțeleg) această boală a producătorilor de a face totul tactil. Vă spun și de ce le urăsc: cum ai atins suprafața, cum ai lăsat o amprentă, o mizerie. Când ești ud pe mâini, încearcă să controlezi, de fapt, vai de capul tău dacă nu ești precis în mișcări și trebuie să selecționezi nivelul 6.5 pe grila de comandă… eu nu-s convinsă. Ca să nu mai zic că sistemele electronice nu mi se par la fel de durabile ca cele analog.

Reversul medaliei e că o astfel de suprafață se curăță foarte ușor.

Funcția de auto-detectare a bolurilor

Toți interneții se plâng de faptul că în multe cazuri Vitamixul nu detectează cănile mici de 225 și 600 ml. E adevărat și în cazul meu. Singurul motiv pentru care nu le-am returnat este pentru că îmi făcusem bine cercetarea și știam și cum se rezolvă asta. După ce ai instalat cana pe bază, trebuie pur și simplu să o înșurubezi mai tare până face contact. După ce ai mixat, deșurubezi foarte puțin (că altfel tot lichidul curge pe bază!), ridici și gata. E simplu de tot, dar trebuie să știi șmecheria.

Înțeleg de ce Vitamix a făcut asta mai greu, pentru că dacă nu înșurubezi bine bolurile alea, tot lichidul se poate scurge în garnitură și apoi în motor etc.

Gânduri finale

Recomand Vitamixul Ascent a3500i? Normal că-l recomand, am dat o grămadă de bani pe el. Însă nu îl recomand pentru că am dat mult pe el, am dat mult pe el pentru că îl recomand: sesizezi diferența? Mi se pare blenderul suprem, funcțiile noi sunt exact ce aveam nevoie pentru a-mi acoperi toate lipsurile în bucătărie, și întrevăd potențial pentru a elimina actualul robot cu lamă S și lame de tăiere.

Dacă ai întrebări, nu ezita să-mi lași un comentariu, răspund cu plăcere.

Love and Vitamix!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.