Despre stil, doi ani mai târziu

0

În ianuarie 2022 una din rezoluțiile mele a fost să-mi fac rost de stil și să nu mă mai îmbrac la întâmplare. Dincolo de haine, mi-am dorit să am o prezență, o amprentă care să stârnească o emoție pozitivă în jurul meu, așa cum mi s-a întâmplat și mie văzând alte femei.

Două lucruri trebuie să le știți despre mine: 1. rezoluțiile mele nu sunt niște gândulețe roz de început de an de care să-mi aduc aminte de Revelionul următor, ci sunt obiective concrete pentru care muncesc neobosit, uneori ani la rândul, până le ating și 2. sunt o autodidactă avidă, de-a lungul vieții m-am învățat enorm de multe lucruri, de la limbi străine la meserii, și e poate una din cele mai valoroase trăsături de caracter pe care le dețin. Cu această combinație explozivă m-am apucat să cercetez metodele prin care m-aș putea transforma din cârtiță în femeia mult închipuită.

Anul trecut, când ajunsesem la un oarecare echilibru cu garderoba, am scris articolul ăsta pe care l-am recitit azi și îl găsesc în continuare practic și actual, dar căruia parcă îi lipsește o privire mai generală, mai filosofică, mai pe „înțelepciune”, pe care am de gând să o aștern pe ecrane azi. Ready?

Structura contează

Structura care contează e corpul nostru, indiferent de forma sau kilogramele lui. Recunosc că am început cu moda când am slăbit și corpul meu a început să arate foarte bine după standardele generale de frumusețe. A fost impulsul de care mintea mea avea nevoie ca să își dea voie să exploreze, dar nu ar fi trebuit să fie ăsta un criteriu, acum înțeleg asta foarte bine. Mi-am petrecut ultimii doi ani cu ochii în modă și am văzut atâtea femei frumoase pe care le admir și care admirație nu are legătură cu cât sunt de slabe, ci cu modul în care se prezintă.

Însă lucrul pe care îl aveau toate în comun era grija față de propriul corp. Păr, unghii, dinți, piele îngrijite. Nu neapărat vopsite, nu neapărat machiate, nu neapărat ojate. Îngrijite. Ăsta a fost un aspect căruia eu nu i-am dat neapărat prea multă importanță (busy mom, job full time anyone?), dar care acum mi se pare că face o diferență enormă. Poți să n-ai pe tine decât un tricou și o pereche de jeanși și să arăți fabulos dacă ai pielea strălucitoare, părul aranjat, unghiile curate și o postură frumoasă dată de un corp puternic și sănătos. Nu că vreau să mă întorc la sport, nutriție și somn, dar… vedeți cum se leagă toate?

De asemenea, ce se aplică la corp se aplică la haine. Ațe, pete, găuri, scame, cute – toate trebuie eliminate înainte de a pune o haină pe noi, altfel senzația de neîngrijire acaparează vizual. Ia-ți un steamer (life changing!!), un tăietor de scame, un roller de scame, un kit de cusut, perii de curățat și folosește-le cu încredere.

Fii sinceră cu cine ești

În perioada în care încercam să-mi dau seama cine naiba sunt stilistic urmăream câteva femei care mă fascinau efectiv. Îmi doream toată garderoba lor și chiar am ajuns să fac obsesii puternice pe câteva dintre ținutele și piesele lor, ba chiar am economisit și cumpărat ceva care mi se părea că va fi Sfântul Graal. Necazul a venit când mi-am dat seama că eu nu sunt ele, că piesele alea nu erau practice pentru viața mea și chiar și clima în care trăiesc.

Ce să fac cu pantofi bej deschis de piele întoarsă într-o țară în care plouă 90% din timp? Ce să fac cu o vestă de exterior fără mâneci într-o țară în care bate vântul și plouă de te snopește? Ce să fac cu pălării cu boruri largi, tocuri, topuri fără umeri, pantaloni albi de in, rochii fabuloase sau genți ultra scumpe? Sigur că-mi plac, dar mă caracterizează, îmi sunt utile, se potrivesc stilului meu de viață, le-aș purta? Ce să fac cu rochia superbă din tricot alb mulat care pe mine s-ar așeza ca naiba și m-ar face să mă simt inconfortabil?

E un mare exercițiu ăsta, să știi ce merge și ce nu merge la tine la nivel de corp, stil de viață, bani, preferințe. Un obiect superb pe care nu-l porți că nu te caracterizează sau nu te face să te simți bine nu are valoare, chiar dacă îl poartă influencerita preferată.

Eu sunt fata cu berete și șepci, indiferent de modă și influențe. Cu pantaloni și fuste cu talie înaltă, cu încălțăminte fără toc, cu volănașe și cămăși cu mâneci suflecate, cu cercei și broșe. And I love that.

Detaliile contează mai mult decât crezi

Un sacou bleumarin. Ai văzut un sacou bleumarin la cineva și te-ai îndrăgostit complet, crezi că e o piesă care îți lipsește și te duci să îți cumperi. Știi că trebuie să fie din materiale bune, alegi ceva frumos, dar când vii acasă și îl combini cu haine din garderobă nu e așa cum ți-ai imaginat, nu stă pe tine cum stătea pe X. De ce? Nu știi și cazi în găleata cu frustrare. Dacă stai însă să te gândești mai bine, încep să iasă la iveală detaliile:

  • E single breasted sau double breasted?
  • E cambrat sau e oversized?
  • Ce fel de buzunare are?
  • Nasturii sunt metal, textil, plastic? Lucioși sau mați?
  • Unde lovește lungimea? La nivelul buricului, șoldului, sub fund?
  • Ce nuanță de bleumarin e de fapt?
  • Se șifonează ușor, se poate spăla la mașină?
  • Cum se simte la atingere? (Eu sunt foarte tactilă și asta contează mult)

Fiecare obiect vine cu propriul set de întrebări. La începuturile mele cumpăram ce aveam pe lista de „piese de bază must have” fără să iau în considerare detaliile, dar acum am senzația că detaliile sunt cele care contează cel mai mult, până și la un banal tricou alb. Cambrat, loose? Decolteu rotund, V, la baza gâtului? Mâneci largi sau strânse pe corp? Transparent, opac? Material rezistent la spălat sau delicat?

Nu există răspuns bun sau rău la întrebările astea, ceea ce contează e intenția din spatele actului de cumpărare. Știi cum ai de gând să porți haina aia, în ce context, în ce scop, în ce combinații? Știi ce te avantajează, ce nu? Asta e adevărata întrebare, pentru că haina potrivită și detaliile ei se vor alege în funcție de asta. Să reluăm exemplul sacoului bleumarin.

Forma corpului meu e avantajată de sacourile double breasted, care de altfel îmi și plac cel mai mult. Sunt înaltă, deci dacă lovește mai jos de lungimea mânecilor va arăta mult mai elegant pe mine. Știu și că îl voi purta mult cu straturi pe dedesubt, astfel încât îl prefer larg, nu cambrat. Nasturii de metal lucios arată ieftin, dar dacă sunt aurii și mai mătuiți arată mult mai elegant. Dacă îl pot spăla la mașină e succes garantat, sigur îl voi purta des, și va fi mult ma ușor de asortat paletei mele dacă bleumarinul e mai închis.

Nu e ușor să ajungi la o autocunoaștere așa bună și nu e ușor nici să descoperi ce îți vine bine și ce nu. De preferat e să afli fără să plătești pentru asta, dar uneori trebuie să accepți că greșelile sunt inevitabile. Pentru asta există Vinted și donațiile, dar asigură-te că ai înțeles foarte bine ce nu a mers, altfel totul se transformă într-o mare risipă.

Culorile tale sunt importante

Trei culori cunosc pe lume ar fi putut fi titlul romanului de succes „Garderoba mea din 2022-2023”: alb, negru, bej. Mi-a fost o frică enormă de culoare, pentru că nu știam ce să fac cu ea și pentru că toate blogurile spuneau că e ușor să asortezi nuanțele neutre. Sincer? Așa e, dar e și incredibil de plictisitor. Cam după doi ani de acumulat piese de bază în aceste non culori mi-am dat seama că mă îmbrăcam ca o clonă, ca orice altă fată de pe internet, fără personalitate și zvâc (clar, nu e numai vina culorilor, că te poți îmbrăca neutru și foarte mișto și unic). Nu regret nici acum că am început așa timid, cu tatonare, dar cu siguranță nu bejul e drumul meu.

Constatând asta, mi-am făcut o analiză cromatică cu Irina Markovits și a fost exact, dar exact ce am avut nevoie ca să-mi capăt încrederea în mine. După ședința cu ea, cumpărăturile mele au devenit incredibil de precise, în sensul că acum nici măcar nu analizez piesa dacă nu e în culorile mele sau dacă nu o pot îmbrăca astfel încât să nu dăuneze. Pentru că atunci când sunt în culorile mele radiez și am o încredere în mine absolut debordantă. Da, sigur că am păstrat și piese care nu erau neapărat în gamă, dar acum măcar știu cum să le combin mai bine ca să le atenuez din impactul negativ.

Partea bună a faptului că am pus o bază solidă de piese neutre e că nu am „goluri” și că, orice haină colorată aș aduce, o pot integra extrem de ușor în gama existentă. Asta e un mare plus.

Investește în piesele cu cost per purtare

Pentru mine aceste piese sunt încălțămintea, gențile, accesoriile și hainele de exterior. Sunt hainele pe care le port cel mai mult și au cel mai mare impact per ținută, așa că în ele sunt dispusă să investesc. Singurul asterisc e la genți, și vă rog să mă iertați dar, deși îmi plac gențile de designer, NU POT justifica sub nicio formă să dau mii de euro pe o geantă. Nu judec pe nimeni care dă acești bani, zic doar că eu nu pot. Longchamp, Coach, Furla sunt mărci bune care fac genți decente și accesibile, mai ales la reduceri în outlet :)

Nu cumpăra doar pentru că e redus

Cumpărăturile trebuie făcute cu intenție. Tot ce e sub presiunea timpului (reduceri, profită acum!) are șanse mari să se dovedească o eroare și să umple un dulap suprapopulat, să genereze zgomot și să bruieze viziunea asupra stilului. Mai bine fă ca mine: fă-ți lista cu ce vrei și vânează reducerile ca un vultur :))) Recunosc că am cărți de membru, abonamente la newslettere și site-uri de reduceri în cantități industriale, dar asta mi-a permis să cumpăr piese incredibile la prețuri de nimic. În economia unei garderobe, asta contează.

Firme, mărimi, materiale

O chestie care mie mi-a lipsit total când m-am apucat de exercițiul asta a fost cunoașterea producătorilor de haine, a mărimilor standard, croielilor și materialelor. De ce contează? Pentru că te ajută să cumperi mai înțelept și să eviți pierderea de bani. La fiecare producător poți găsi ceva bun, la fel cum poți găsi chestii scumpe de calitate îndoielnică. Dincolo de material trebuie să înveți să te uiți la cusături, tivuri, butoniere, întărituri, imprimeuri, în toate găsești indicații privind calitatea.

Pentru mine cămășile sau inul de la Ralph Lauren sunt de neegalat, ador unele rochii de bumbac de la Zara care are croieli bune pe pantaloni și sacouri, am luat tricouri albe și șosete minunate de la H&M, iar gențile de la Longchamp, Coach sau Furla au o piele excelentă și rezistă foarte bine în timp.

După ce ajungi să cunoști brandurile și ce fac bine și ce nu, e la fel de important să îți știi mărimile la firmele respective, să știi dacă folosesc mărimi și tipare americane, franțuzești sau italienești, ca să îți dai seama cum vor pica pe tine. E important să mergi în magazin și să le studiezi atent și să nu îți fie frică să returnezi dacă nu e exact ce trebuie.

Când ai o cunoaștere bună a materialelor, producătorilor și mărimilor devine mult mai ușor să nu cazi în capcane și să cumperi online fără să te inseli prea mult. Devine mult mai ușor să ochești piesele potrivite pentru tine dintr-o privire.

Mai presus de haine e stylingul

Când zic styling nu mă refer numai la accesorii: cercei, genți, ochelari, eșarfe etc. Mă refer la cum așezi haina pe tine. Aceeași cămașă poate arăta foarte diferit în funcție de cum e băgată în pantaloni, câți nasturi are desfăcuți, dacă și cum are mânecile suflecate sau gulerul ridicat. Pentru mine stylingul a devenit secretul suprem.

Da, e plin internetul de videoclipuri cu wear it versus style it, dar nu e vorba doar despre asta. Stylingul nu înseamnă să adaugi pe tine nu știu câte elemente suplimentare. Este despre a adăuga acel element smart care te definește, care te face să te simți confortabil, care îți dă o notă de je ne sais quoi. Învață să legi o eșarfă, să sufleci mâneci de cămașă, să bagi un pulover în pantaloni, să îndoi un tiv de blug. Lucrurile astea care par a fi de bază se pot face bine sau prost și diferența se vede.

Ai încredere în instinctul tău

Dincolo de liste, analize și combinații aprobate cel mai important e instinctul tău. Dacă îți compui o ținută și simți că ceva te ține la inimă sau în stomac, atunci scoate ce nu-ți place indiferent dacă e perfect pe hârtie. Stilul este despre ceea ce emani, despre cum te simți în haine, și dacă nu ești ok, asta se vede și se simte. Ai încredere în intuiția ta, fă ce simți că e bine pentru tine. Poate nu a venit încă momentul rochiei roșii, poate trebuie să mai aștepți puțin. Poate nu e genul tău să iei adidași la sacou. YOU DO YOU. You do you.

Cam atât în seara asta de la mine, sunt curioasă voi ce bucăți de înțelepciune ați adăuga celor de mai sus.

Love and style!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.