Acesta nu e un review tehnic al lui Garmin Forerunner 265s, pentru asta există un băiat pe You Tube care face o treabă foarte bună. Recomand. Acesta este mai degrabă un articol cu care scoate în evidență funcțiile care îmi plac mie cel mai mult la acest ceas și care mi-au adus plus valoare în viață. Subiectiv, cum ne place.
Ce mi-am dorit
Mult timp am rezistat ideii unui smartwatch pentru că îmi plăceau la nebunie ceasurile mele clasice și nu voiam ceva conectat la internet lipit non stop de corpul meu. Dar adevărul e că sportul a devenit din ce în ce mai prezent în viața mea, stresul la fel, și aveam în mod real nevoie de un ajutor în gestionarea amândurora.
Ceasul meu ideal era mic și ușor, de culoare deschisă, cu o baterie care să țină cât mai mult, cu funcții de monitorizare a activității fizice – în special antrenamente de rezistență, yoga, eliptică, ski, înot, cu funcții de monitorizare a sănătății (puls, heart rate, ciclu menstrual etc.) dar mai ales a nivelului de somn și stres, integrare cu Spotify, Apple Pay și alarme de toate felurile, numărarea pașilor, GPS tracking dar, mai ales, posibilitatea de a dezactiva complet și rapid wifi și bluetooth, în special pe timp de noapte.
Nu îmi doream ceva super avansat, că nu mă pregătesc pentru Olimpiadă, și nici funcții de smartwatch precum primit și efectuat mesaje și apeluri sau integrare cu asistent vocal.
Cum l-am găsit
Știam că dacă e să-mi iau un ceas sport, Garmin e cea mai bună variantă, așa că după ore în șir petrecute pe net în cercetări ajunsesem să ezit între Venu 3 și Vivoactive 5. Aproape că eram în coș cu Venu, când în ultimul moment am descoperit că nu are posibilitatea să deconectezi Wi Fi ul. Exasperată și total nedoritoare să reîncep șirul căutărilor, mi-a venit o idee de geniu: am deschis Chat Gpt și i-am dat următorul script- Băbăiete, ia găsește tu un ceas Garmin de femei, super ușor și mic, cu durată de viață a bateriei mare, care să aibă mod avion și senzor de ultimă generație.
Nu mă așteptam ca în două secunde să zică Forerunner 265s și să mai aibă și dreptate. Mind blown. (btw așa a început relația mea amoroasă cu Chatty)
Ce-mi place cel mai mult la ceasul ăsta
După câteva luni împreună, pot spune că mi se potrivește mănușă. Da, am petrecut o zi întreagă citind manualul din scoarță în scoarță, dar asta mi-a permis să îl personalizez la maximum și să fac experiența folosirii un succes. Vă recomand din suflet să nu săriți pasul ăsta sau, pentru că ascendentul meu în Fecioară m-ar omorî în somn dacă nu v-aș îndemna. Ceasul poate fi folosit doar cu ajutorul aplicației gratuite Garmin Connect, în care se pot vedea toate datele și statisticile pe care le oferă ceasul, se pot face și căuta antrenamente gata făcute, se pot stabili setările etc. În aplicație te poți conecta cu alți utilizatori și prieteni, dar eu am anonimizat totul pentru că informațiile astea sunt strict pentru mine. Mi se pare o aplicație intuitivă și ușor de folosit, n-am nimic de comentat negativ.
Ceasul în sine e foarte ușor și stă bine pe mână, dar, la un diametru de 4 centimetri e mai mare decât mi-ar fi plăcut mie în lumea mea fantezistă. Pe de altă parte dacă era mai mic nici naiba nu mai putea citi informațiile despre el. Pe scurt, Garmin a atins un echilibru bun. Eu am ales varianta cu curea albă care se potrivește bine cu stilul meu.
În cele ce urmează vă voi descrie acele funcții care mie îmi plac cel mai mult, într-o ordine aleatorie. Vreau să precizez că ceasul face mult mai multe și că merită văzute review-urile de pe YouTube în cazul în care sunt anumite aspecte pe care nu le ating aici.
Butoane vs ecran tactil
Chestia cea mai tare la ceasul ăsta e că are și butoane și ecran tactil. Ador. Butoanele alea dau un control teribil, mai ales la sală când ești transpirat. Aici diferă mult de un smartwatch și se vede că e mai mult sport watch. De asemenea, fiecare buton sau combinație de butoane poate fi personalizat cu o comandă rapidă, ca de exemplu: Spotify, alarme, Garmin Pay, lanternă, setări etc. Ecranul tactil poate fi dezactivat complet, dar eu am optat pentru asta doar în timpul nopții, când nu vreau să se aprindă accidental, în restul timpului îl folosesc în paralel cu butoanele.
Ecranul e AMOLED, adică strălucitor, colorat, frumos, contrastant, ca un adevărat telefon mobil, iar scrisul poate fi mărit (după o vârstă, e necesar :).
Tot cu o comandă rapidă din butoane poți ajunge la ecranul cu comenzi, din care poți realiza rapid operații importante, precum: activarea și dezactivarea modului avion, wifi, bluetooth, somn, plata cu cardul, stingerea ceasului, găsirea telefonului (cred că de cel puțin două ori pe zi folosesc funcția asta când îmi pierd telefonul prin casă, e grozavă!!!), setările, navigația sau salvarea unei locații, solicitarea de asistență de urgență etc.
Monitorizarea sănătății
Ceasul ăsta monitorizează mult mai mult decât am eu nevoie, dar iată ce mă interesează pe mine: pulsul, heart rate, nivelul de stres, somnul, ciclul menstrual, caloriile, respirația și “bateria” corpului. Poate monitoriza și greutatea sau nivelul de hidratare dacă introduci tu date.
Dintre toate, somnul e monitorizat cel mai prost, pentru că de fapt niciun device nu îl poate monitoriza corect, asta se face doar în laborator. Însă dă niște indicații vagi care pot fi de ajutor. Pentru mine sunt. Arată somnul profund, ușor, REM și momentele de trezire, înregistrează și dacă tragi câte un pui de somn – dar, atenție, datele nu sunt corecte. Dacă stai în pat în miezul zilei și te uiți pe telefon te trezești că ți l-a înregistrat ca pui de somn. Dacă te trezești noaptea și apoi stai în pat încercând să adormi și te chinui vreo două ore, el îți înregistrează maxim 10 minute de trezire dacă stai calm și nu te agiți. Vestea bună e că poți edita manual timpul de somn în aplicație.
Bateria corpului îți dă o imagine generală a situației tale în ziua respectivă: cât ai încărcat prin somn, odihnă și activități regenerative și cât ai consumat prin stres și activități fizice (și prin simpla funcționare a corpului). Din nou, nu vorbim de statistici precise, dar e ceva acolo. Poți vedea și cât ești de pregătit pentru un nou antrenament, care e starea ta, rata respirației și o grămadă de alți indicatori detaliați. Primești rapoarte dimineața și seara, iar cel de seară îmi place mie cel mai mult pentru că face un rezumat fain al zilei în care te avertizează dacă a fost o zi grea sau ușoară, dacă trebuie să te odihnești mai mult sau dacă din contră, poți să te arunci în activități fizice.
Pentru mine era important să pot monitoriza nivelul de stress și, deși bag mâna în foc că nu e nici el extrem de precis, mă ajută să mă uit în aplicație și să văd dintr-o privire pe unde mă situez cu toți indicatorii de sănătate.
Heart rate + training readiness
Până să mă apuc de cardio acești indicatori nu însemnau mare lucru pentru mine, acum însă funcțiile astea sunt cele pe care le urmăresc cel mai des. În timpul antrenamentelor, heart rate-ul îmi arată cam pe unde sunt și, dacă de exemplu urmăresc un low intensity cardio care să ardă din grăsimi, nu din carbs, știu să o las mai moale. E un instrument excelent de urmărire al obiectivelor de fitness. Monitorizarea HRV timp de câteva zile îți pictează o imagine bună a nivelului de oboseală, îți dă un indiciu despre când trebuie să o lași mai moale sau, din contră, când poți să accelerezi.
Funcțiile de training readiness și training status sunt preferatele mele. Training readiness îți dă un scor despre cât de gata ești de un nou antrenament, în baza unor indicatori precum somnul, timpul de refacere, HRV, acute load, istoricul de somn și stres. Training status îți arată cam cum îți menții nivelul de fitness: dacă te antrenezi prea puțin, echilibrat, sau prea mult, precum și care e nivelul de mișcare anaerobică, high aerobic sau low aerobic, indicând nivelurile optime pentru tine.
Eu când mă chiombez la indicatorii aștia simt instant cum mă ia motivația să îmi ridic fundul de pe canapea pentru că nu-mi place să-mi spună nimeni că I am failing at something :) Whatever works.
Antrenamentele
La partea asta strălucește, dar pe zona de cardio. Există două tipuri de antrenamente: cele elaborate și propuse de Garmin și cele pe care ți le poți face singur. Ceasul are o listă cu zeci de sporturi din care poți alege și pe care le poți aranja să îți apară pe ceas în ordinea preferințelor, de la cel mai practicat la cel mai puțin practicat.
Antrenamentele propuse de Garmin pot fi filtrate în funcție de nivel (începător, intermediar, avansat) sau tip de sport (rezistență, yoga, pilates, cardio, HIIT) și conțin și animații care să îți arate exact cum trebuie să execuți mișcarea. Au și o scurtă descriere și îți arată exact ce grupe de mușchi sunt lucrate. Sunt cam mișto!
Însă partea superbă (pentru mine) e aia în care îți construiești singur antrenamentele (de rezistență în cazul meu). ADOOOOR! Poți face circuite cu tot felul de exerciții (al căror nume îl poți selecta din baza lor de date) cu ce greutăți și câte repetări și seturi vrei, și poți amesteca exerciții cu repetări cu exerciții cronometrate pe timp. Eu am rutine de warm up, core, arms, legs și e super tare când te ghidează ceasul prin ele și tu nu mai trebuie să-ți bați capul.
Dacă nu ai chef să îți salvezi rutine, atunci poți alege modul FREE, în care tu doar apeși pe un buton să indici că ai început un set, iar ceasul se va chinui să-și dea seama ce naiba faci. La sfârșitul antrenamentului te poți duce în aplicația de pe telefon și corecta datele astfel încât să se reflecte ce ai făcut (tip de exercițiu, repetări, kilograme, seturi). La exercițiile de upper body ceasul detectează uneori surprinzător de bine atât numărul de repetări cât și tipul de exercițiu, astfel încât ai surpriza să mergi în aplicație și să vezi lateral raises 15 reps și să fie corect. La lower body e mai greu dacă mișcarea nu e amplă, însă se poate corecta în aplicație. Durează puțin până te obișnuiești cu butoanele și aplicația, dar nu e un efort semnificativ.
Eu fac trei antrenamente de rezistență FREE de trei ori pe săptămână. La început, după fiecare antrenament stăteam câte 10 minute să corectez în aplicație tipul de exerciții, repetările și greutățile, dar acum efectiv nu mai am răbdare. Dau pe Free, monitorizez numărul de seturi, și cu asta basta.
Pentru cei care aleargă există funcții speciale, inclusiv pregătirea pentru evenimente (ca un maraton de exemplu), dar recunosc că nu am explorat absolut nimic în zona asta pentru că eu încă nu pot să alerg. Fac însă de trei ori pe săptămână eliptică, atât low intensity cât și high intensity, și la monitorizarea asta e stelar. I LOVE IT. La final primești și informații despre câte calorii ai ars, la cardio cred că sunt destul de apropiate de realitate pentru că asta văd și pe aparatul pe care lucrez la sală.
Pașii
Evident, normal că ceasul urmărește și numărul de pași, îți stabilește un obiectiv, te anunță/te felicită bla bla bla. Fain e că are barometru, compas și altimetru, deci vede și când urci scări și poate monitoriza și coborârile la ski și snowboard (pluuus!).
Exercițiile de respirație
Eu fac yoga de la 19 ani și am făcut la Pranayama de mi-a ieșit pe nas (pun intended!) dar cumva în ultimii ani nu m-am mai ținut de practică constantă și am uitat cât de magică poate fi. E ok, mi-a amintit ceasul ăsta. Are integrate exerciții de respirație (pe care din păcate nu am găsit cum să le editez) care mă ajută ENORM să mă liniștesc sau să adorm. Cele 15 minute pe care le fac în pat înainte de somn mi-au schimbat dramatic calitatea acestuia.
Ceasul vibrează de fiecare dată când trebuie să inspiri, expiri sau să ții respirația, astfel că îți oferă o ritmicitate mai bună decât cea naturală, cel puțin până te liniștești. De asemenea, eu am descoperit că atunci când mă concentrez pe vibrații, nu-mi mai fuge mintea în toate direcțiile și exercițiul e mai eficient. 5 stele și aici, deși mi-ar fi plăcut să-mi pot adăuga propriile exerciții.
Alarma de mișcare
Sedentari din toată lumea, uniți-vă! Dacă aveți o muncă de birou și abia faceți 3k pași pe zi, ceasul ăsta e de voi. Cum te vede că stai mai mult, cum îți dă o alarmă de mișcare. Pentru mine asta nu înseamnă neapărat că mă apuc să mă plimb prin birou (deși uneori o fac!), ci mai ales îmi aduce aminte să mă ridic. Datorită problemelor cu spatele am birou electric și cum sună alarma, cum îmi aduc aminte să îl ridic sau să mă pun pe bila elvețiană. Simt impactul foarte puternic asupra flexibilității coloanei și a posturii. Din nou, cinci stele.
Bateria
Ține o veșnicie, dar evident depinde cât de mult îl folosești pentru activități și dacă aplici setări care să economisească baterie sau nu. Pe mine mă ține cam zece – doișpe zile (față de Apple Watch despre care am auzit 18 ore?).
Alarmele rapide
Poate că o să sune aiurea, dar mamă ce nevoie aveam de un ceas cu alarme și mai ales stop watch. Ani de zile m-am chinuit cu cronometrul de pe telefon și vă spun că e mega enervant atunci când faci antrenamente cu circuite pe timpi să te tot întrerupi și te duci la telefon să dai start și stop. Dacă mai și cântă ceva muzică și se întrerupe cu alarma de un minut, îți vine să îl arunci pe geam și pe tine după. Dar gata. Acum am toate controalele pe încheietura mâinii și e grozav, mai ales că le folosesc și la gătit 😂
Mi-am setat alarmele și cronometrul pe butoane cu comenzi rapide așa că le activez super rapid. Poți avea multiple alarme, cu diferite nume, care să se repete zilnic sau doar în anumite zile – controlul e absolut. Alarma poate fi și cu sunet și cu vibrație și cu amândouă, dar eu o prefer pe cea cu vibrație pentru că are superbul avantaj că nu-l trezește pe iubi atunci când sună.
Integrarea cu Spotify și Garmin Pay
Într-un cuvânt: libertate. În sfârșit la sală sau la alergare fără telefon după tine dar cu posibilitatea de a asculta muzică și de a plăti pe la magazine câte o sticlă cu apă sau o înghețată. Da, trebuie cont de Spotify Premium, dar eu aveam deja. Mi-am luat niște căști awesome AF de la Shokz, sunt bone conduction, ușoare de nu le simți, foarte stabile pe cap și rezistente la apă. Magice pentru absolut orice tip de antrenament iar partea mea preferată e că aud mediul înconjurător perfect, astfel că nu pot fi luată prin surprindere când le folosesc. Pentru mine mersul la sală fără telefon dar cu muzică e un motivator incredibil de puternic, e un VIBE.
Mod avion
Da, poate părea ceva la mintea cocoșului, dar uite că Venu 3 nu are funcția asta simplă de dezactivare Wi-Fi și Bluetooth. Eu seara le dezactivez pe amândouă, nu știu, efectiv nu vreau să dorm cu funcțiile astea activate pe mine. Da, știu că zburdă wi-fi-ul prin casă la liber, dar mi se pare altceva când un device e în contact cu pielea. Call me crazy. Din nou, pentru dezactivare folosesc controalele rapide, așa că nu pierd timp să umblu în setări.
Navigația + siguranță și urmărire
O chestie foarte mișto e că poți să folosești ceasul ca să navighezi sau să salvezi un loc în care ai fost să te poți întoarce la el (mașină parcată pe cine știe ce străduță?). În plus, are și funcții de asistență, live tracking și detectarea incidentelor, prin care va trimite o solicitare de ajutor contactelor de urgență pe care le-ai selectat și care vor primi numele tău, un link de urmărire în timp real și localizarea ta exactă prin GPS. Not bad, mai ales pentru fetele care nu se simt sau nu sunt în siguranță.
Lanterna
Nu vă râdeați, dar fata asta se bucură să aibă lumină în cele mai neașteptate situații, precum noaptea la toaletă sau în camera copilului. Intensitatea luminii e reglabilă, și are și lumină roșie.
Găsește-mi telefonul
Da, apăs un buton pe ceas și începe să-mi urle telefonul din frigider, dacă acolo l-am lăsat ultima oară. Gata, nu mai trebuie să rog pe nimeni să mă sune ca să îl găsesc. Spre rușinea mea, folosesc funcția asta mult prea des, de aia o și am pe speed dial.
Alte funcții care merită menționate
Da, se conectează cu telefonul și poți primi mesaje, notificări și telefoane dar, atenție, nu are asistent vocal integrat și dacă răspunzi de pe ceas la un apel, trebuie să vorbești pe telefon. Dacă ai Android poți să și răspunzi la mesaje, dar pe mine efectiv nu mă interesează funcțiile astea și oricum, pe partea de smartwatch Venu 3 e mai avansat.
Se conectează și îți arată calendarul, vremea, răsăritul și apusul, notificările, rapoarte de activitate dar și un health snapshot, în care timp de două minute îți face o analiză a principalilor indicatori ai stării cardiovasculare (rata respirației, average heart rate, stres).
Concluziile mele
Da, sunt foarte fericită că l-am luat și mă bucur că am făcut-o acum. Când ne apucăm de o activitate nouă, mulți dintre noi avem tendința să cumpărăm lucruri care credem că ne vor stimula să o repetăm: investim în acuarele și pensule scumpe pentru că vrem să ne apucăm de pictat, ne luăm adidași super scumpi că vrem să ne apucăm de alergat, cele mai noi ustensile de grădinărit pentru că visăm că asta vom face la curte etc. Însă de cele mai multe ori obiectele astea frumoase ajung să zacă nefolosite pentru că noi de fapt nu am lucrat primordial la implementarea obiceiului respectiv. După mine, ordinea ar trebui să fie inversă: mai întâi devenim un pictor bun cu ce avem, un grădinar, un maratonist, și apoi investim în cel mai bun echipament. Cineva mi-a spus odată că pe cei mai buni jucători de tenis îi recunoști după încălțăminte și că, spoiler alert, nu-s ăia cu adidașii cei mai noi și frumoși. Poate că avea dreptate.
Mie mi-au trebuit trei ani jumătate să îmi iau ceasul ăsta și – nu râdeți – echipament mai bun de sală. Trei ani jumate de mers la sală constant, ca o picătură chinezească. Ceasul, echipamentele, sunt instrumente care vin să îmi faciliteze obiceiurile deja implementate, nu să le motiveze. Și, ca să mă contrazic singură, trebuie să mărturisesc că totuși ceasul ăsta m-a ajutat enorm și să implementez obiceiuri bune pe care nu le aveam dar mi le doream, precum mișcarea de la birou, respirația și somnul. A fost instrumentul potrivit la momentul potrivit și îmi facilitează mult un stil de viață pe care îl aveam deja.
Sper să vă ajute și acest fel de review și lăsați-mi comentarii dacă aveți întrebări!
Love and Garmin!