Cum am scapat de dermatita seboreica

1

M-am gandit sa scriu acest articol dupa ce am facut o postare pe Instagram despre rutina mea de ingrijire a parului si a rezultat ca foarte multe persoane se lupta si cu dermatita seboreica, pe care de altfel o am si eu de foarte multi ani. Titlul articolului e cumva inselator, pentru ca de dermatita nu se “scapa”, dar poate fi tinuta bine sub control. Mentionez inca de la inceput ca acest articol nu are rol medical (nu sunt doctor, nu va dau sfaturi in acest sens) si nu inlocuieste consultul unui specialist. Mentionez si ca niciunul din produse nu e afiliat, nu primesc bani sau comisioane daca le cumparati, nici nu mi-au fost oferite de vreun brand – e ceea ce folosesc eu pur si simplu.

Ce este dermatita seboreica si cum o diferentiem de matreata?

Dermatita seboreica este o forma de inflamare cronica la nivelul pielii, ce se manifesta prin scuame cu aspect albicios, uleios sau uscat. Ea se manifesta in mod special la nivelul scalpului, prin leziuni inflamate, rosii, acoperite de scuame (aspect de matreata). Acestea pot sa apara, insa, si la nivelul altor zone cu seboree crescuta, cum sunt fruntea, sprancenele, pleoapele, pielea din jurul nasului ori din spatele urechilor, pavilioanele urechilor sau pieptul.

Dermatita seboreica nu este insa acelasi lucru cu matreata, iar problema e ca unele sampoane anti-matreata pot agrava simptomele de dermatita, de aceea e bine sa aveti un diagnostic corect. Daca l-ati primit de la un specialist, e ok, daca nu, ce va poate ajuta sa le deosebiti e asta: matreata apare de obicei la parul care se ingrasa rapid, pe un scalp foarte uleios, pe cand dermatita apare bine mersi la persoane cu scalp normal, par uscat si chiar si fara tendinte de ingrasare.

Ce cauzeaza dermatita seboreica si ce o agraveaza?

Nu se stie care sunt factorii care cauzeaza dermatita, dar se merge pe o combinatie intre stres, factori genetici si reactia corpului la o ciuperca existenta in mod normal pe piele. De-a lungul vietii mele eu am observat ca dermatita apare in episoade (sunt perioade in care e foarte accentuata, altele in care dispare) si ca e agravata de:

  • stres
  • nesomn
  • stil de viata dezechilibrat (a se citi mancat aiurea, sedentarism)
  • frig si caldura extreme

Cum putem tine sub control dermatita seboreica?

Raspunsul e cliseu. Desi nu exista tratament sau vindecare pentru dermatita, eu am observat diferente majore (MAJORE!) in ce priveste simptomele atunci cand mi-am schimbat stilul de viata si am trecut pe o dieta antiinflamatoare, dublata de somn si miscare, plus managementul stresului. Stiu, toate astea sunt niste banalitati repetate la nesfarsit de toata lumea, dar aceste schimbari sunt de fapt baza pe care construim viata fara dermatita. Tratamentele exterioare ajuta, insa FUNDATIA e stilul de viata, nu uitati asta!

Ce inseamna dieta antiinflamatoare? Fara a intra in generalizari sforaitoare, pentru mine a fost o dieta din care am eliminat zaharul in toate formele lui (inclusiv cel natural, din miere sau sirop de artar sau fructe foarte dulci precum bananele) si carbohidratii simpli (paine, paste, fainoase etc.) precum si lactatele extrem de grase (adio branzeturile mele frantuzesti, dar da untului, iaurtului, kefirului, branzei de vaci). Pe langa faptul ca am slabit 10kg, mi-au disparut foarte multe afectiuni cronice, in special cele legate de piele – iar aici enumar eczeme si multe manifestari alergice, dar si o imbunatatire a manifestarilor dermatitei. Pentru pielea de pe fata, gat si urechi a fost o evolutie uriasa cand am inceput sa folosesc cosmetice coreene, apoi produsele de la Deciem. Am simtit cu toata fiinta mea ca de fapt ce a ajutat a fost hidratarea si curatarea corespunzatoare a pielii, nu neaparat produsele in sine (ma refer la vreo marca anume). O exfoliere corecta, regulata, urmata de aplicarea de serumuri si creme hidratante conteaza enorm.

Insa game changerul cel mai mare a fost imbunatatirea rutinei de ingrijire a parului. Cei care se confrunta cu dermatita stiu cat de groaznic e ca, imediat dupa spalare, sa fii deja plin de coji si sa te scarpini in cap pana la sange. Pentru ca ani de zile asta a fost viata mea, nu am crezut ca se poate si altfel, dar iata ca azi implinesc mai bine de trei ani de lipsa de manifestari. Cum?

Am inceput cu o vizita la specialist. O dermatoloaga foarte buna mi-a recomandat samponul Ducray Kelual DS, pe care urma sa il folosesc astfel: intr-o prima faza, spalare la 3 zile, frecat bine scalpul, lasat sa actioneze 5 minute, apoi clatit si uscat parul normal, fara a folosi niciun alt produs suplimentar (precum balsam sau produse de styling). Ce pot sa va zic. A functionat. Nu de la prima spalare – trebuie sa fii destul de persistent – dar dupa ceva timp.

Am avut scalpul curat, dermatita-free, iar viata mea ar fi fost nemaipomenita daca si parul meu ar fi aratat bine. Am incercat sa aplic anumite produse de styling doar pe varfuri, sau doar ulei de cocos/argan, si imediat scalpul meu a reactionat. Practic, puteam sa nu am dermatita folosind doar samponul, dar costul era ca parul meu arata ingrozitor: uscat, degradat, frizzy. Am tinut-o asa trei ani, pana acum doua luni.

The real game-changer

Acum doua luni cineva mi-a recomandat sa o urmaresc pe Manes by Mell, o stilista simpatica axata pe parul cret. La ea am descoperit acest videoclip in care explica diferenta dintre matreata si dermatita si faptul ca dermatita este intretinuta de o lipsa de exfoliere a scalpului. Cand a marturisit ca si ea are dermatita, dar ca nu are manifestari in ciuda faptului ca foloseste TONE de produse de styling, am facut ochii mari. Mell sustinea ca, daca exfoliem bine scalpul, fie folosind o perie de silicon sau pur si simplu sare Epsom, o sa scapam de simptomele suparatoare.

Aia 10 EUR dati pe peria de silicon au fost poate cea mai buna investitie din viata mea. Haide sa va spun cum procedez, de la cap la coada:

1Samponul fara silicon si sulfati

De la Curly Girl Method am invatat ca parul ondulat nu are voie cu sampoane cu sulfati, silicon si alcool pentru ca sunt foarte agresive cu parul si scalpul. Mi-am cumparat un sampon la care nu sunt alergica de la Shea Moisture si guess what, nu mi-a declansat dermatita. Consider ca asta s-a intamplat in combinatie cu toti ceilalti factori, nu doar de unul singur.

2Peria de silicon pentru exfoliere

Peria de silicon a fost de fapt cheia a tot. Fara aceasta exfoliere, nu as fi putut sa fac tranzitia la alte produse de styling. Inca de la prima folosire a fost magica. Am folosit-o cu samponul Kelual, dar inainte de uscare am pus niste crema modelatoare pe varfuri. Nu am facut coji. Am mai incercat o data, nici atunci. Am prins curaj, am pus crema pe toata lungimea parului. Nu am facut coji. Am schimbat samponul cu foare multa frica. Nu am facut coji. Am adaugat ulei de argan dupa uscare. Nu am facut coji!! Consider asta un miracol. Ca sfat: frecati foarte bine si atent tot scalpul, fara a va produce rani. Desi tepii par foarte ascutiti, ei sunt de fapt moi si placuti.

3Prosopul de microfibra

Extrem de important pentru parul uscat, pentru ca spre deosebire de prosoapele clasice, nu dezhidrateaza parul. Eu am o varianta ieftinache de la Decathlon.

4Peria de descurcat Tangle Teezer

Fabuloasa. Si nu doar pentru parul cret. Dupa folosirea periei de silicon in miscari circulare, parul meu se incurca foarte tare. Peria Tangle Teezer ma ajuta enorm sa il descurc rapid, fara durere, si fara multe fire cazute. Am observat ca periajul bun ma ajuta sa nici nu imi mai cada parul asa rau. Atentie, nu poate fi folosita pentru styling, adica pentru uscarea cu foehnul.

5Crema modelatoare

Pentru ca introduc produsele de styling rand pe rand, si nu am inca balsam de par, folosesc o crema modelatoare pentru bucle care e si hranitoare. Am una mai veche de la Moroccan Oil, pe care o luasem in speranta ca nu e agresiva si o pot folosi, dar la care reactionasem agresiv in perioada in care nu stiam secretul periei de silicon. Dar care acum merge foarte bine! Recomand totusi sa NU exagerati cu produsele de styling si sa nu folositi prea multe produse leave-in. Dermatita, indiferent de exfoliere, reactioneaza la chestiile astea. Optati pentru minimul posibil.

6Peria de coafat Denman cu 7 randuri

Peria asta e magnifica. Dupa ce aplic crema modelatoare, o folosesc pentru a ma pieptana “cu tensiune“, asa cum am invatat de la Mell. Chestia asta accentueaza buclele si le face sa isi regaseasca spiralizarea naturala. Ca sa nu mai zic ca e buna si pentru coafat cu foehnul in general.

7Difuzorul si uleiul de argan

Tot de la Mell am invatat ca dupa ce iti aplici produsele de styling nu trebuie sa iti mai atingi parul cu mainile si am invatat sa folosesc corect difuzorul. Vorbeste mult fata asta, ma oboseste, dar stie ce spune. Imediat dupa uscare, aplic putin ulei de argan pe par (ma dau pe maini apoi le trec peste par – fara sa desfac buclele). Nu las niciodata parul sa se usuce la aer, tot de la Mell am aflat ca nu e bine pentru foliculi/ scalp etc. Nu folosesc nici caldura excesiva, nici asta nu face bine.

Cu toata aceasta tehnica (care nu imi ia deloc mult), simt ca parul meu incepe sa isi revina usor usor dupa ani de abuz. Samponul Kelual tot mai trebuie folosit din cand in cand (cam o data la trei saptamani) si poate mai intens in perioadele de stres.

Sper ca aceste mici tips and tricks sa va ajute si pe voi si sa aduca reala schimbare pe care mi-au adus-o si mie. Daca mai aveti si alte sfaturi, va rog nu ezitati sa le lasati in comentarii, comunitatea (si eu!) la va aprecia cu siguranta.

Love and healthy hair!

 

1 COMMENT

  1. Multumesc mult de sfaturi. Am descoperit ca fiica mea are perie de silicon, o sa mi-o dea. Si eu am perioade mai bune, mai rele cu dermatita, a fost bine cand nu ma spălam cu șampon, ci cu ceva pudră vegetala, Dar am renuntat dupa un an, ca prea imi usca părul.
    De vreun an imi las si eu părul ondulat, urmăresc o franțuzoaică belleboucles si mi-am luat 2 produse de la ea care ma tin de atunci mult si bine. De la ea am invatat ce importanta e hidratarea.
    Pe fata depinde si acolo de perioada. Ce coincidență, tocmai citesc o carte despre alimentația antiinflamatoare. Ar trebui să caut si pentru față ceva, de obicei ma dau cu uleiuri de la o farmacista, situl ei e oleassance si e interesant ca are si articole despre tot felul de probleme de piele. Doar ca eu nu sunt deloc disciplinata si nu ma tin de rutine, iar dermatita de pe fata o tratez cu indiferență. Probabil ca nici nu e prea gravă.
    Încă o dată multumesc si Sărbători fericite!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.