Tu de ce nu îți iei air fryer? E una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc, la care de obicei răspund cu nonșalanță, pentru a simplifica conversația: Pentru că am cuptor! Însă evident lucrurile nu sunt chiar așa simple și simt că a venit momentul să vorbim despre asta mai pe larg.
Avantaje și dezavantaje
Filozofia mea de viață e mai minimalistă, chiar și în bucătărie. De-a lungul timpului am simplificat instrumentele din bucătăria mea până am ajuns la un minim istoric, căutând mereu acele lucruri cu adevărat multifuncționale pe care să le folosesc tot timpul, nu doar ocazional. Spațiul de pe blatul meu e foarte prețios și, deși am suficient, mă gândesc de o mie de ori înainte de a adăuga ceva pe el. Când au apărut air fryerele m-am gândit și eu la ele, pentru că evident, au avantajele lor:
- se încing mai repede decât un cuptor;
- gătesc rapid porții mai mici;
- rezultatele sunt mai crocante decât la cuptor, pentru că suprafața e mai mică și aerul circulă mai eficient.
Apoi am cântărit și dezavantajele și am simțit că mă părăsește dorința:
- bă, eu nu gătesc în plastic și teflon. Punct. Iau destule d-astea din mediul înconjurător, nu e cazul să adaug voluntar, constant și repetat în mâncare. Inserturile de hârtie de copt sunt o îmbunătățire, dar tot în carcasă de plastic circulă aerul ăla iar dacă plasticul e prea aproape de elementul de încălzire, hai succes;
- voluminoase și urâte ca naiba, oricum ai da-o;
- putere maximă 200 C;
- gătesc rapid porții mai mici. Dar Andie, parcă asta era la avantaje? Era, dacă gătești pentru o persoană sau două. Noi suntem trei și mâncăm mult: nu reușesc să-mi dau seama cum aș putea să îmi satur eu familia cu o porțișoară de cartofiori la air fryer. În plus, dacă tot e să împut casa, îmi place să gătesc doar o dată porții mai mari și să mai am și a doua zi (mi se pare și mai eficient energetic).
- vorbind de împuțit, doar mie mi se pare că air fryerele elimină un miros mai urât decât cuptorul?
Există totuși și air fyere ca lumea?
Păi, depinde. Nu toate air fryerele sunt plastic și teflon, dar cele cu interior de sticlă și accesorii de inox sunt mai greu de găsit și sincer nu știu cum performează. Opiniile despre Breville Halo nu sunt roz, iar despre preferatul meu de până acum la capitolul specificații și componente nu știu practic nimic. A apărut de curând și un Ninja Crispi cu bol de sticlă, dar capac și tavă plasticoasă, capacitate și putere mici plus user reviews destul de nașpa pe partea de rezistență (utilizatorii zic că se duce destul de repede). În plus, sticla se încinge ca naiba, trebuie neapărat să fie borosilicată și nu sunt foarte convinsă că e la fel de conductoare de căldură ca metalul, ceea ce se poate traduce într-un timp de gătire mai lung. Deci meh.
În concluzie, luăm sau nu?
O alegere personală, ce să zic. Dacă aș fi studentă și ar trebui să-mi fac mese la cămin, ar fi un mare da, dar la mine acasă eu prefer un cuptor cu funcție de preîncălzire rapidă (cum am de fapt). Mă încântă ideea de a face uneori câte o chestie mică crocantă rapidă, dar nu mi se justifică în stilul meu de viață, cu toate pretențiile pe care le am în cap referitoare la sănătate și funcționalitate. Voi ține totuși ochii mari deschiși pe piață, pentru că voi vrea să văd evoluția acestor instrumente, dar pentru mine încă nu sunt acolo.
Sunt curioasă totuși de experiența ta cu air fryerele, așa că dacă vrei să împărtășești, lasă-mi un comentariu.
Love and airfryers!





