Supa marocana cu ras-el-hanout

15

Colectia mea de reviste GoodFood e imensa, in ciuda adversitatilor suferite de faptul ca si lui Pufu ii place la fel de mult (sa o roada). De fapt, daca n-ar fi fost revista asta, nu stiu cat as fi ajuns eu sa fiu pasionata de fotografia de mancare, da’ asta-i alta poveste. La inceput, cand o citeam, parca scriau oamenii aia de masini straine: nu cunosteam nici 30% din ingrediente sau tehnici si mi se parea ca un om normal nu are cum sa gateasca asa ceva, era prea complicat. Intre timp am trecut de faza omleta/cartofi prajiti si s-a mai si dezvoltat piata de ingrediente din Romania, astfel ca s-a schimbat perspectiva. Pentru ca m-ati intrebat care sunt sursele mele de inspiratie, iata, am inceput cu asta; mereu gasesc aici treburi interesante si, desi schimb retetele astfel incat sa fie pe gustul meu, de multe ori aici ma uit cand sunt in pana de idei noi. Cert e ca in numarul de noiembrie anul asta au prezentat o reteta de supa marocana care m-a fascinat, in ciuda faptului ca mie nu imi plac supele dulci iar asta era cu dovleac. Ce m-a convins sa o incerc a fost faptul ca avea ras-el-hanout, condimentul care mie imi suceste creierii de bun ce e. Am inlocuit dovleacul cu yams (cartofi dulci) si m-am pornit pe explorare.

DSC_0097-copy

Supa marocana cu ras-el-hanout

Ingrediente

  • 1 ceapa mare rosie
  • 3 cartofi dulci
  • 1 ardei gras colorat
  • 1 morcov mare
  • 1 lingura ras-el-hanout
  • 1 praf chilli
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 1,6 l apa clocotita
  • Pentru servit
  • smantana sau iaurt, frunze de patrunjel sau menta, piper negru proaspat macinat

Metoda

  1. Am curatat cartofii dulci, morcovul si ceapa de coaja, ardeiul de seminte. Le-am taiat in cubulete si felii subtiri, le-am pus intr-o tava si am amestecat bine cu uleiul de masline, ras-el-hanout-ul, chilli si sarea + putin piper negru.
  2. Am dat la cuptorul preincalzit la 200 C sub grill aproximativ 20 min, sau pana s-au patruns si caramelizat, amestecand o data la jumatatea timpului.
  3. Am varsat legumele caramelizate intr-o oala de ciorba, am adaugat peste ele apa clocotita si am mai fiert putin (5-10 min) cat sa ma asigur ca se patrund toate aromele bine de tot.
  4. Cu un mixer vertical (cu picior) am pasat toate legumele si le-am transformat in supa-crema.
  5. Am servit cu smantana si verdeata si piper negru proaspat macinat deasupra.

Notes

Supa este vegana daca nu o serviti cu smantana. Este foarte buna si asa.

https://www.andie.ro/2013/11/08/supa-marocana-cu-ras-el-hanout/

supa-marocana2

In mod normal, in loc de apa clocotita ar fi trebuit sa folosesc supa sau apa clocotita cu vegeta, insa va spun ca nu a fost absolut deloc nevoie pentru ca, unu la mana, legumele fusesera caramelizate in cuptor si deja aveau un gust extraordinar si, doi la mana, ras-el-hanout-ul ii da o bogatie fantastica. In principiu, n-ar fi rau sa folositi si pastarnac sau radacina de telina, dar eu n-am avut si chiar nu le-am dus dorul. Pentru zilele reci de toamna supa asta e o incantare absoluta, patrunde peste tot si hraneste sufletul :) Puteti sa o serviti cu paine cu maia sau crutoane (facute in casa), va fi si mai buna!

supa-marocana DSC_0104-copyLove and ras-el-hanout!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

15 COMMENTS

  1. Servus,

    As vrea sa incerc si eu supa aceasta, insa nu stiu unde as putea gasi condimentul ras-el-hanout. Multumesc!
    Foarte fain blogul, azi l-am descoperit. Felicitari si mult succes pe mai departe!

    • Giorgiana, cam peste tot. La Magazinul de mirodenii, la Camara cu Mirodenii, Bazarul cu mirodenii (nu stiu de ce toti au acelasi nume, dar nah :), in general la magazinele de condimente. In piata Obor, in piata de la parterul magazinului Titan (asta in Bucuresti) – in fine, peste tot.

  2. Chiar am cumparat acum cateva zile condimentul de la Mega Image… L-am folosit la supa de linte si chiar cautam idei de alte retete… Multumesc pentru idee :)

    • Draga mea, eu asa zic, da’ nu trebuie sa ma crezi pe cuvant: cel mai bine e sa incerci sa te convingi singura :) Imbratisari!

  3. Minunata supa! Eu am facut-o cu dovleac in loc de cartofi dulci, iar in loc de ras el hanout pe care nu l-am gasit nicaieri in Brasov, am folosit condiment mix pentru couscous din Carrefour, a mers de minune.

  4. Andi, spune-mi te rog, ce camera foto ai si ce dotari ai la ea pentru ca m-ai bagat definitiv in boala cu fotografiile tale!! OMG deci dai mare clasa fotografilor din revistele de specialitate, crede-ma. sunt o mare impatimita a fotografiei, a culorilor in general si nu mi se pare, chiar asa e, esti extrem de talentata in combinarea nuantelor, umbrelor, etc. Eu cu gatitul sunt la inceput si am luat-o usurel, cu dulciurile tale :-), unele ies, altele nu ies din prima dar ce vreau sa spun este ca esti o inspiratie pentru mine si mi se pare absolut fantastic sa combini 2 arte, a gatitutlui si cea a fotografiei, atat de frumos, si de producator de senzatii gustative :-).. muuuult succes in continuare si la cat mai multe proiecte frumoase. poate dupa ce mai avansez si eu, macar pana la genunchiul broastei, iti trimit cateva imagini cu creatiile mele sa le critici in matrie de unghiuri, lumini, texturi etc… oricum multumesc de inspiratie!!!

    • Draga mea, am o rubrica de FAQ exact pentru asta,uite, aici gasesti toate detaliile:
      http://www.andie.ro/contact/despre-mine/faq/
      Iti multumesc pentru aprecieri, eu nu simt ca e asa, simt ca sunt la un foarte mare inceput si ca abia incep sa fac si eu ochi in lumea asta a fotografiei. Daca o vrea bunul Dumnezeu, o sa dam amandoua inainte :) Astept cu drag submissions pentru VEG, asa ca pune-te pe treaba :)
      Imbratisari!

  5. O supa delicioasa. Legumele caramelizate la cuptor au iesit dementiale, supa capata un gust special! Am pus si putin ghimbir ras. Foarte foarte foarte buna!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here