[VIDEO] Got milk? Lapte raw (de post) din susan si midgale/ Sesame and almond milk

21

Daca tot am intrat in perioada postului, m-am gandit sa incep o serie de articole care sa va propuna inlocuirea produselor lactate de origine animala cu o varianta mult mai sanatoasa si mai plina de calciu, doar ca vegetala si, implicit, de post. Laptele asta ar trebui sa-l bem noi, fetele, mult mai des, ca-i plin de calciu si enzime, bate osteoporoza la fund! Da, stiu ca suntem inca departe de fenomen, dar sa ne gandim la mamele noastre si la cei dragi si sa incercam sa-i protejam din timp.

Tot in cadrul acestui articol o sa va prezint o serie noua de poze, facute cu putin ajutor din partea prietenilor. Stateam eu botoasa ca n-am obiectiv luminos si blitz, cand pac! Planetele s-au aliniat (ce coincidenta!) si prietenii mi-au sarit in ajutor: cum sa nu-i iubesti, cu spume? Catalina mi-a imprumutat SB 600-le ei, iar Ionut obiectivul Nikkor 50 mm fix. Daca va place mancarea buna, fina si speciala, dar si pozele meseriase, atunci pe Catalina o stiti sigur si ati dat deja bookmark la Kiss The Cook (like, like, like!). Despre Ionut ar trebui sa stiti ca este un fotograf si un om deosebit, singurul roman care anul acesta a fost nominalizat la prestigioasele Sony World Photography Awards cu o fotografie a Masivului Bucegi care-ti taie respiratia. Ma simt norocoasa si mandra ca-i am in preajma, sa ii pot admira in voie si sa pot invata de la ei. Love, love, love.

Amu, pozili.

Lapte raw (de post) din migdale si susan

Prep Time: 8 hours

Cook Time: 10 minutes

Total Time: 8 hours, 10 minutes

Yield: 800 ml

Ingrediente

  • 150 g migdale crude in coaja (3 pumni)
  • 2 linguri de susan
  • 3 cani de apa plata
  • 2 curmale
  • 1 lingurita de miere

Metoda

  1. Cu o seara inainte de a prepara laptele punem migdalele, susanul si curmalele la hidratat intr-un castron cu apa. Aceasta etapa nu poate fi sarita - nu pentru ca nu s-ar putea produce laptele, ci pentru ca midgalele (si nucile in general) contin in coaja fitate, care impiedica organismul sa absoarba mineralele si actioneaza astfel ca un anti-nutrient; exista si alti inhibitori care sunt anulati prin hidratarea in apa. In plus, eventualele substante cu care ar fi fost tratate se elimina in mare parte daca stau in apa.
  2. A doua zi de dimineata scurgem apa in care au stat semintele si curmalele, le aruncam in blender impreuna cu apa si mixam la putere maxima pana obtinem un lapte alb si aromat. Strecuram laptele printr-un tifon sau sita deasa, pentru ca va ramane ceva pulpa, iar apoi adaugam si o lingurita de miere. Asta pentru gust, mai ales daca nu suntem obisnuiti cu laptele vegetal.
https://www.andie.ro/2012/03/06/lapte-de-post-din-susan-si-migdal/

NU aruncati pulpa ramasa! Se pot face prajituri sau biscuiti din ea, iar eu va promit ca in curand se va regasi o astfel de reteta si la mine pe blog. Intre timp, va puteti inspira de unde m-am inspirat si eu pentru lapte: de la Corina Bacalu si Andreea Lazarescu.

Revenind la poze: sweeet, nu?

Love and raw milk,

Andie

21 COMMENTS

    • Andreea, asa e: I’m the luckiest girl in the world!
      Sa stii ca din vegetale se poate face orice: lapte, unt, iaurt, lapte batut, you name it! Si sunt si mult mai sanatoase decat cele de origine animala. Voi incerca pe perioada postului sa vorbesc mai mult despre asta, poate va dau idei :)
      Iti dai seama ca poate fi folosit pentru a face prajituri si multe altele!
      Pupici!

    • Cata, e super simplu. Se face in maxim 10 minute. Toata schema e sa nu uiti sa le pui de cu seara la hidratat. ;)

  1. asa fata cum esti tu, sunt sigura ca si Catalina si Ionut sunt mandri sa te aibe in preajma!
    legat de lapte, super ideea! toate ingredientele impreuna suna bine, si sunt sigura ca lapticul are o aroma si un gust super!!! delicios.
    acum, m-as apuca sa fac si eu, doar ca-mi lipsesc curmalele:( …

    imi plac pozele la maxim!

    • Andreea, nu trebuie sa te opresti doar pentru ca nu ai curmale! Inlocuieste-le cu alt fruct uscat dulce, precum stafidele. Daca nu ai nici asa, fa-l oricum insa pune putin mai multa miere. Si curmalele si mierea au rolul de a da un gust usor dulceag, pentru ca susanul tinde sa fie amar. In plus, gustul usor dulce il face mai bogat si deci mai asemanator laptelui animal cu care noi suntem obisnuiti. Te pup draga mea, o seara faina!

  2. Buna, deci daca adaug curmale si miere se “taie” gustul amarui ? Pentru ca am tot preparat lapte ba din migdale, nuci,susan si are un gust amarui gretos cu care nu ma pot obisnui si imi doresc foarte tare sa il pot consuma!

    • Roxana, in principiu da. E important sa le lasi la hidratat peste noapte si sa arunci apa respectiva. De asemenea, cu susanul nu-i de exagerat: e amar prin definitie, deci nu as recomanda sa depasesti limita celor doua lingurite. Mie niciodata nu mi s-a intamplat sa simt ca laptele asta are gust gretos – verifica de asemenea calitatea nucilor: cat timp le-ai tinut in camara? In ce conditii? Sunt prea vechi, au apucat sa rancezeasca?
      Sa incerci cu miere si curmale, sa-mi spui cum a fost, chiar m-ai facut tare curioasa! Te pup!

  3. Voi respecta intocmai sfaturile tale, tind sa cred ca era vorba de calitatea nucilor, m-am incapatanat sa folosesc la propriu din camara bunicii si , bineinteles , bunica nu mai stia de cand le tinea la pastrare:) Revin cu impresii. La muuulti aniiii!

  4. Buna as dori sa stiu daca pot inlocui migdalele cu alti samburi cum ar fi samburi de caise sau nuci de la mine din ograda. Iti doreac o zi frumoasa si multumesc!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.