Macarons cu lavanda si crema de mure

59

Recunosc cu mana pe inima ca atunci cand Catalina a ales pentru Dulce Romanie de august lavanda ca ingredient al noii provocari, n-am tresarit niciun moment. Cu aceeasi siguranta cu care Schwarzi ne anunta ca se va intoarce (“I’ll be back!”) si eu am amenintat profetic: “macarons cu lavanda!”. Si mai misto ar fi fost daca macarons mi-ar fi adus aminte de multiubitul meu Paris, insa la vremea aia nu eram foodie si nu m-am intors de acolo decat cu un puternic miros de branza puturoasa in urma ….

Ceea ce nu m-a impiedicat sa iubesc prajiturelele astea din primul moment cand am auzit de ele. What’s there not to love? Sunt colorate, aerate, dulci, bune-bune-de-mori, sexeeh, versatile si, cel mai important, al naibii de greu de facut. Ciudat lucru, mai ales ca tehnica in sine nu e foarte complicata. De fapt, macaronsii astia, ca orice francezi care se respecta, sunt plini de personalitate dom’le. Aia e, sunt delicati si nu pot fi deranjati asa, de orisicine. Pana ieri ma intelesesem perfect cu ei, insa doar pana la partea de copt, cand in scena isi facea aparitia fostul meu cuptor pe gaz (chiar… saracutul.. unde o fi el acuma… vandut pe okazii… in mainile unui strain… care nu-l mangaie… nu-l spala… il abuzeaza… ii tranteste usa… cuptorasul miiiiiiieeeeeeeeeu!!) si taia filmul. Am incercat tot ce se putea: am pus cream of tartar in compozitie sa stea tzapene, am copt la cea mai mica temperatura, am copt cu usa deschisa la cea mai mica temperatura, am pus tava sus-jos-stanga-dreapta, NIMIC! Nu faceau piciorus si se crapau, de-mi venea sa mor de ciuda.

And then… then. Daca v-as spune ca mi-am luat cuptor electric in mare parte pentru ca nu-mi ieseau nenorocitii astia mici ati zice ca sunt nebuna si ca e probabil unul din cele mai mari gesturi de nebunie dragoste pe care un foodie le-a facut pentru un macaron… si n-ati fi departe de adevar. But would you just look, look at them…

Macarons cu lavanda

Ingrediente

    Pentru macarons
  • 75 g migdale decojite
  • 115 g zahar pudra
  • 2 albusuri ou
  • 50 g zahar cu lavanda
  • 1 praf de sare
  • colorant (optional)
  • Pentru crema cu mure
  • 200 ml smantana 30%
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 1 mana de mure proaspete sau decongelate

Metoda

    Macarons
  1. Intr-un procesor mixam bine migdalele decojite pana obtinem o faina fina. Adaugam zaharul pudra si mai mixam putin, pana obtinem o pudra foarte fina.
  2. Pentru a obtine zaharul cu lavanda amestecam 50 g zahar alb cu o lingurita de flori de lavanda si apoi mixam bine intr-un mini-chopper pana cand lavanda de marunteste si se distribuie bine in zahar.
  3. Intr-un bol adanc punem albusurile si la batem bine cu un praf de sare. Cand bezeaua sta tare, incepem sa adaugam putin cate putin zaharul cu lavanda, mixand, pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Daca dorim, acesta este momentul in care putem adauga putin colorant si amesteca bine pentru omogenizare.
  4. Peste bezeaua astfel formata turnam faina de zahar si migdale, cernuta in prealabil printr-o sita, incorporand usor cu miscari circulare, de jos in sus. Acesta este macaronajul, si trebuie sa avem grija sa nu mestecam prea mult: consistenta finala trebuie sa fie aceea de lava/ panglica groasa. Va sfatuiesc sa mestecati de doua-trei ori, apoi sa verificati consistenta ridicand spatula si lasand coca sa curga: daca pana numarati la 3 nu incepe sa se omogenizeze cu restul, e inca groasa si puteti continua.
  5. Turnam amestecul astfel obtinut intr-un pos cu dui rotund si, intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt incepem sa formam macarons, incercand sa pastram acelasi diametru pentru fiecare cerculet.
  6. Lasam la temperatura camerei timp de 30 minute, pentru ca macarons sa formeze deasupra o pojghita tare, ce poate fi testata cu degetul: daca atingeti si va ramane aluat pe mana, atunci mai lasati putin. Daca pojghita s-a format, puteti sa dati la cuptorul preincalzit la 150 C cu ventilatie timp de 12-15 minute. La jumatatea timpului de coacere reduceti temperatura la 120 C.
  7. Scoateti macarons si lasati-i sa se raceasca in tava, abia apoi dezlipiti-i, caci altfel riscati sa ii stricati.
  8. Crema
  9. Bateti smantana bine cu telul pana se separa grasimea de apa, scurgeti apa formata. Adaugati zaharul si murele, mixati bine, si voila, ati obtinut crema. Daca folositi smantana de la Mega, marca DelHaize (marca lor proprie), din aceea ambalata la cutiute mici, succesul e garantat.
  10. Striviti crema intre doua carcase de macarons si-i gata!
https://www.andie.ro/2012/08/13/macarons-cu-lavanda-si-crema-de-mure/

In week-end am facut de doua ori macarons cu lavanda, si mi-au iesit bine de fiecare data. Nu am folosit albusuri invechite, ci am luat ouale direct din frigider, le-am facut harachiri si am batut bezeaua cu ele exact asa. Amestecul de faina si zahar nu a fost din cele mai fine cu putinta iar in casa era o umiditate de mama-mama. In prima portie am pus cream of tartar, in a doua nu. Ceea ce pe mine m-a dus la concluzia ca daca gramajele sunt respectate intocmai, daca macaronajul e facut cum trebuie si consistenta atinsa e cea buna, daca dupa ce au fost formate si puse in tava prajituricile sunt lasate sa prinda crusta si apoi sunt coapte la cuptor electric cu ventilatie, nu e nevoie de nicio incantatie speciala.

Singurul lucru care mi s-a parut ca nu l-am putut controla foarte bine a fost culoarea lor: e drept, am pus destul de putin colorant, insa cert e ca dupa 10 minute la cuptor incepusera sa prinda o usoara patina maronie, lucru care e vizibil si in poze daca va uitati atent. Nu imi pot da seama daca e de la temperatura folosita, de la ventilatie sau pozitia in cuptor, insa cert e ca sper ca experimentele viitoare sa ma lamureasca. Pentru ca la macarons asta-i tot spilul: sa inveti sa ii faci in ambientul tau, adaptand reteta conditiilor de mediu si lucru de la tine de acasa :)

Acestea fiind zise, va anunt ca am dat iama in ele ca purcica nemancata si ca daca vreti nu mai este, pentru ca au fost senzationale! Pe cuvant de fost chiulangiu de la educatie fizica si sport! Inca o data m-am lamurit ca miturile despre macarons sunt doar mituri si ca tot ceea ce ne trebuie e curaj si neinfricare. Si un cantar bun. Si cuptor electric :) You know the drill.

Love and macarons, hell yeah!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

59 COMMENTS

  1. Important e ca sunt super delicioase dar si aspectul e deosebit;nici macar nu se observa maroniul de care spui tu;O zi buna!

  2. Am facut si eu macarons acum ceva timp dupa ce am studiat cu cateva zile inainte tot procesul. Avand cuptor pe gaz, tocmai la al treilea batch au iesit cum trebuiau. Si parca nu au meritat efortul… prea dulci pentru gustul meu.
    Tu n-ai avut probleme cu nivelul de “sweetness” din ele?

    • Da, sunt destul de dulci, e adevarat, dar cred ca depinde si ce crema folosesti pentru umplutura. In plus, nu cred ca-s facute sa fie mancate in cantitati mari – mai mult asa, unul langa un ceai, de moft :) Sau la un party, un cocktail, o maslina. Da’ ce spun eu, prietenii mei cand au intrat in ele cu greu s-au oprit :))

    • Margot, neaparat sa incerci zic. Eu am dat-o in bara de multe ori, insa de fiecare data din cauza cuptorului pe gaz. Chiar am scris si in post care cred eu ca sunt factorii care influenteaza rezultatul si ghinionul nu e unul dintre ei :) Sa ma tii la curent, da? Te pup :*

      • Da da, o sa strig din toti plamanii cand imi vor iesi macaronii, mai ales ca mi-am achizitionat de curand si o tavita din silicon in care se toarna compozitia ca sa obtii toti macaronii de aceeasi dimensiune. Sunt foarte incantata de ea si cand vor iesi la tine ma voi gandi! Pup back.

        • Mi-a zis si mie prietena mea ca exista asa ceva! Unde ai gasit? Ca eu am constatat ca e foarte important sa fie de aceeasi dimensiune, ca altfel se fac la momente diferite si nu e bine. E adevarat, poti trasa cercuri pe hartia de copt, dar te apuca toamna pana termini… :(

          • Ce tava pentru macarons draga mea? E tava normala de la aragaz, pe care o acopar cu hartie de copt si apoi macaronii ii fac la mana.. Stiu ca exista tava cu cerculete speciale, dar eu sincer nu am si nici nu stiu daca merita sa investesc in asa ceva. Nu-i taman greu sa ii faci egali :)

  3. Andie, esti o scumpa!! Eu inca nu i-am incercat, sincer n-as vrea sa ajung sa trebuiasca sa schimb cuptorul :)) Oricum, grozav de bine au iesit, delicati, minunati si au o culoare superba (indiferent de ce zici tu)!! Pozele sunt de poveste!! Pup

    • Sunt mai sunt :* Zic sa incerci, ca pana nu experimentezi de doua-trei ori nu ai cum sa stii daca se poate sau nu. Nu sta cu frica in san, practic ei nu sunt deloc asa amenintatori precum ar vrea sa para. Se pot strica daca nu sunt indeplinite conditiile pe care le precizam eu in post, dar in niciun caz nu e nevoie de mega-ritualuri inainte, cum am citit pe multe bloguri. Sustin si voi sustine pana la sfarsit ca nu e nevoie de albusuri invechite, nu e nevoie de faina fara niciun fel de rest de migdala, nu trebuie batuta bezeaua in nu stiu ce consistenta super-speciala, nu conteaza daca e umiditate sau nu e umiditate in aer, in fine, toate mi se par mituri pe care le-am daramat prin experimentare. Deci – curaj! Knock the socks out of them!

  4. Buna
    De mai mult de o saptamana caut coloranti alimentari naturali pt macarons.
    Am gasit ceva la un magazin american online: pudra de sfecla rosie pudra de spanac si turmeric. Crezi ca se poate lucra cu ele in locul colorantilor arficiali?

    Magazinul este foarte avantajos ca preturi pentru Romania. In plus livrarea din SUA este doar 4$ iar coletul ajunge la oficiul postal local in cca 2 saptamani, asa ca nu se platesc taxe vamale si TVA.

    Mai mult, ai o reducere de 10$ cu promo cod AKA237. Am gasito aici (mai erau si alte coduri dar nu aveau promotii mai mari):
    http://www.couponscodes.pro/iherb.htm

    pudra de sfecla rosie
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Organic-Powdered-Beet-16-oz-453-g/31129?rcode=aka237

    pudra de spanac
    http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Organic-Spinach-Powder-1-lb/40618?rcode=aka237

    turmeric pt galben
    http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Turmeric-Root-Powder-Organic-1-lb/22718?rcode=aka237

    Ce zici?

    Dar un colorant lichid? Suc de afine pt albastru, mov?

    • Madalina, esti tare. Prea tare. Colorantii pudra sunt cei mai potriviti pentru macarons, pentru ca nu le afecteaza compozitia. Uneori cei lichizi fac asta, ba chiar dau si un gust mai dubios, de aceea eu nu exagerez cu ei si incerc sa gasesc solutii naturale (gen cacao). Ideea e ca daca pui suc de fructe in ei e foarte posibil sa le strice feng shui-ul, asa ca eu in niciun caz nu as pune mai mult de 1 lingurita, cat pui de exemplu extract de vanilie pentru aroma.
      Acuma mi-ai dat idei, o sa ma gandesc serios daca sa comand din state sau nu, mai ales ca am auzit ca ar fi asemenea coloranti si la pastaidevanilie, insa nu stiu la ce pret.
      Te pup si te mai astept cu informari din astea, ca uite-asa invat si eu de la tine :)

      PS Azi am tras cu macarons cu cioco si dulce de leche :)

      • Am vazut noua reteta de macarons. Grozava. Oricum eu am reteta de macarons de la tine, pt ca ai zis ca nu dai gres. Pana acum nu am produs, astept sa mi vina colorantii din SUA trebuie sa mai astept pana sa fac comanda ca nu au pe stoc pudra de sfecla rosie. De la iHerb am mai cumparat in timp o multime de lucruri, care la noi sunt scumpe sau nu se gasesc. Au tot ce vrei, chiar mai mult decat iti poti inchipui sau dori. Ii prefer pe americani. Colorantii de pe pastaidevanilie sunt extracte, nu coloranti naturali 100 la 100.

        Am mai gasit o chestie misto: ceai verde Matcha organic, care e foarte scump la noi, de acolo il iei de 4 ori mai ieftin (poti colora in vede diverse chestii, si in acelasi timp sa le dai o aroma de ceai adevarat: chec, creme la torturi, etc):
        http://www.iherb.com/The-Tao-of-Tea-100-Organic-Powdered-Matcha-Green-Tea-Liquid-Jade-3-oz-85-g/37938?rcode=aka237

        Chestia e ca la iHerb:
        1. ai 10$ reducere cu promo cod AKA237
        2. platesti doar 4$ livrarea din USA prin International Airmail (daca pachetul e pana in 1.8 kg poti sa faci mai multe comenzi. Uneori livrarea este gratuita, in anumite perioade)
        3. pachetul ajunge direct la oficiul postal local, asa ca nu platesti taxe vamale si TVA
        4. gasesti absolut tot ce iti doresti

        De ex, am gasit o multime de indulcitori naturali: agave, nectar de cocos, melasa, nectar de orez, yacon, zahar de mesteacan (birch sugar):
        http://www.iherb.com/Starwest-Botanicals-Turmeric-Root-Powder-Organic-1-lb/22718?rcode=aka237

        Iti spun, gasesti mai mult decat iti doresti.

        Mai ales daca esti raw vegan sau prepari astfel de retete.

        Astept colorantii sa fac macarons! Te pup!

        • Mada, ai comandat tu pana acum si ti-a venit deja de la ei ceva? Sunt foarte curioasa de calitatea produselor. Cand iti ajung, le tragi o poza si-mi arati si mie?
          Sa-mi spui cand faci macarons! Dar neaparat inainte sa citesti bine indicatiile de pe blog. E foarte important sa ai cuptor electric, eu pana la el nu am reusit deloc sa-i scot. De asemenea, sa ai grija cat de mult mesteci in ei (macaronaj) – mai bine sa fie mai putin mestecati decat sa ai o compozitie prea lichida.
          Cam astea sunt sfaturile mele: neaparat, dar neaparat sa-mi scrii dupa ce-i incerci, indiferent de rezultat, da?
          Te pup!

          • Am cuptor electric. Dar astept sa mi vina pudrele colorante din SUA. Mai am de asteptat putin pt ca acum nu au pe stoc pudra de sfecla.
            Eu comand la ei de un an si jumatate. Toate coletele mi au ajuns la oficiul postal de care apartin (asta cu International Airmail, deci cu greutatea de pana in 1.8 kg se numeste scrisoare mare la noi, nu e considerat colet de catre Posta).
            Toate produsele sunt foarte bune, mai ales cele organice si raw. Am cumparat de la ei absolut tot ce mi a trecut prin cap, ce e scump la noi sau nu se gaseste. Eu sunt foarte multumita. Imi pare rau ca n au pudra de sfecla pe stoc, asa ca mai am de asteptat putin.
            Mi am cumparat chlorella, spirulina, ceai verde matcha, maca, turmeric, colostrum toate organice.
            Nu uita de reducerile pentru iHerb de pe http://www.couponscodes.pro/iherb.htm
            Uneori livrarea este 4$ alteori e gratuita.
            Cu AKA237 ai si 10$ reducere.
            Multumesc mult pentru sfaturi pt macarons. Pretioase. Oricum o sa mai citesc o data postarile, cand imi vin pudrele colorante si ma apuc de treaba. Am cuptor electri chiar foarte bun, Ariston.

  5. Buna, sunt noua aici! Aha! Abia acum am inteles de ce mi se crapa sau nu au consistenta care trebuie oricit le bibilesc , am cuptor pe gaz, am incercat si cu ventilatie si fara, reteta ta si reteta cu meringue italienne….Pentru forma regulata am imprimat pe hirtie formele, pe care le pun de fiecare data sub hirtia de copt si apoi le iau(de citeva ori le-am uitat si am copt hirtia de imprimanta si nu-mi dadeam seama de unde vine mirosul).
    Felicitari pentru blog
    Elena

    • Elena, multumesc mult. Eu zic sa nu te mai stresezi cu varianta de hartie xerox sub macarons, exista o varianta mult mai simpla daca vrei forme egale si nu le poti face cu mana. Iei hartia de copt si pe spatele ei trasezi cercuri ajutandu-te ori de un capac mic de sticla (gen teddy), ori o forma de plastic, in fine, orice forma rotunda. Le trasezi cu un creion, apoi intorci foaia de copt invers si cand torni coca o torni exact in cerculetele respective pe care tu le vezi prin hartie, ca e transparenta, dar care nu iti afecteaza macaronsii.
      Asa scapi si de fum, si de miros si de stres :)
      Sper sa-ti foloseasca, te pup!

  6. Mda, deci tocmai i-am lasat la bucatarie sa isi faca pojghita. Pana acum am reusit sa le cam ‘busesc’ forma :P Dar inca nu disperam, oricum destinatia lor ar fi gradinita, unde avem actiune de Advent (vom amesteca prajiturele aduse de toti parintii si apoi le vom vinde in sat, iar banii ii vom dona ) .
    Deci, daca iese asta prima tura, inseamna ca vom macarona toata ziua asta, daca nu, trecem la biscujiti si altele mai usurele.
    Caci da (am omis sa precizez) e prima prima oara in viata mea cand incerc sa fac asa ceva (si nici macar nu am mancat vreodata – mai bine, ca asa nu o sa stiu daca nu imi ies la fix, nu? ) :)
    Mersi frumos, muza a macaronsilor ce-mi esti! XO

    • Tot io….

      Au piciorus :) Bulina neagra e ca au iesit nitel maronii – initial in postarea ta mi se parea ca bati campii in legatura cu nuanta maronie a alor tai; acum, vazandu-i pe ai mei am inteles despre ce vorbesti. Acum nu-i mare bai, oricum asa vor merge la gradinita; presupun ca oamenii de pe aici se pricep mai bine la Lebkuchen si Vanillekipferl :P
      Cert e ca voi mai pune la bataie cateva albusuri.

      Insa mai vreau sa iti cer un sfat in legatura cu umplerea si, mai ales, pastrarea lor. Precum spuneam, vreau sa ii fac azi (inclusiv umplutul lor), maine ii duc la gradinita unde ii vom impacheta alaturi de alte prajiturele spre a-i vinde apoi duminica. Eu i-as umple cu ceva gem ori Nutella indoita cu frisca batuta, ca nu am chef de bataie de cap cu creme. Insa ma intreb, nu se vor inmuia apoi pana duminica? Ori imi sugerezi un alt fel de umplutura, mai putin…. umeda / ori cat mai rapida ;P?

      Multumesc frumos, Xo

      • Anki scumpa mea, felicitari!! Ma bucur nespus! Asta cu partea maronie nu stiu nici eu cum sa o dreg, e probabil de la cuptor. Incearca data viitoare sa lasi temperatura mai mica si sa prelungesti putintel timpul de coacere. Sau, si mai bine de atat, incearca sa nu ii faci foarte mari si asa se vor coace fara sa apuce sa se maroneasca. Eu asta am incercat pana acum, insa e work in progress.
        Despre macarons trebuie sa stii ca pe masura ce se scurge timpul ei devin din ce in ce mai buni. Carcasele le poti pastra cateva zile (ba chiar e indicat sa o faci) la temperatura camerei intr-o cutie de metal sau plastic cu capac. Daca ii umpli cu chestii care se altereaza – gen frisca sau lactate – atunci trebuie sa ii tii in frigider dar scoate-i cu cateva ore inainte sa ii consumi ca sa ajunga la o temperatura buna.
        Eu i-am umplut si cu gem simplu, si cu gem indoit cu frisca, si cu mascarpone simplu amestecat cu putin zahar si esente, deci se poate si sunt chiar foarte buni. Nu se inmoaie pana duminica, insa neaparat daca ai pus lactate in frigider.
        Te pup si inca o data, felicitari!!

        • Felicitari pentru acesti macarons perfecti!
          Pentru mine sunt o enigma totala. La inceput mi-au iesit bine. Am crezut ca urmatorii vor fi tot mai buni, dar …surpriza ! unii iasa perfecti, alti crapati aproape toata tava . Sa nu spun de cei de ciocolata; daca pun cacao, esec total. Am incercat toate variantele, mai multe retete, dar tot mi se crapa. Cuptorul am incercat la 150, 140 , 130 cu ventilatie , cu uscare, fara uscare si nu pot sa prind spilul si gata….
          Pe unii i-am lasat si 2 ore la uscat ca sa se usuce mai bine, compozitia am incercat sa fie si mai tare (e mai sigur dar iasa ca bezele si mai bombate, nu se lasa compozitia) si mai subtire, ca sa nu aibe motul dar nici cum nu reusesc.
          Va rog sa-mi dati niste sfaturi utile care poate o sa ma ajute.
          Felicitari pentru blog

          • Multumesc Maria! Din experienta mea, macaronsii se crapa atunci cand temperatura nu e potrivita sau coca nu are consistenta potrivita. E foarte posibil sa ai probleme cu cuptorul, sa nu incalzeasca egal – sa stii ca mai toate cuptoarele au problema asta. Mai conteaza si pe ce raft ii pui.
            In rest, ca sa pot sa iti dau cateva sugestii m-ar ajuta foarte mult sa imi spui pas cu pas ce reteta ai folosit, ce cantitati si cum ai procedat exact. Cel mai probabil, din ceea ce imi descrii, sunt probleme la cuptor si la macaronaj. Poate si calitatea albusurilor? Ce fel de oua ai folosit? Astept un mail cu mai multe detalii! Te pup.

    • Scumpa mea, se gasesc si migdale decojite, in multe locuri chiar, inclusiv la Auchan, la vrac. Daca nu, in Piata Matache (de esti in Bucuresti), Piata 1 Mai, la Plafare sau online la driedfruits.ro. In cazul in care nu ai decojite, nu le coci, ca n-ai facut nimic si ele trebuie sa fie crude. Faci asa: clocotesti un ibric cu apa si pui migdalele crude cu coaja in apa clocotita vreo 2 min, nu mai mult. Apoi scurgi bine apa si o sa vezi ca pielita s-a inmoiat bine de tot si va cadea singura atunci cand o tragi cu degetele. In cazul in care n-ai chef nici de asta, ies si fara migdale decojite, doar ca mai grosiere si cu alta culoare. Mult spor!

  7. Nu sunt in Romania, chiar azi am trecut prin magazine si sunt doar cu coaja. Mersi de sfat, ma adun cu toate si incerc neaparat.
    Draga Andie, daca-ti este cunoscuta reteta macaronsurilor cu crema de fistic, chiar as fi foarte recunoscatoare daca ai posta-o.
    Azi mi-am luat lavanda fresh si vreau sa fac zahar cu lavanda

    • Ah.. ador fisticul. Din pacate la noi e cam scump si nici nu se gaseste de cumparat crema de fistic. Da’ o sa ma gandesc eu la ceva. Zaharul sa il faci neaparat tos, nu pudra, e o diferenta mare. Te imbratisez si sper sa-ti iasa! Sunt ei temperamentali, da’ nu de neinvins! Te pup!

      • Andie,ti am citit sfaturile pana acum si am o intrebare: in reteta apare zahar pudra, in mesajul de mai sus ii zici Elenei de zahar tos. Sau e pt crema? iti multumesc.

        • Nati, daca te uiti atent sunt doua tipuri de zahar folosite in reteta: zaharul tos, care se toarna peste albusuri pentru a forma bezeaua, si zaharul pudra, care se combina si se cerne impreuna cu faina de migdale, adaugandu-se ulterior peste bezeaua batuta bine. In comentariul de mai sus, cand Elena a zis ca face zahar cu lavanda, am sfatuit-o sa amestece zaharul tos (acela care se pune peste bezea) cu lavanda, si nu cumva sa il macine pana il face zahar pudra si apoi sa il puna peste bezea. Asta era ideea, sper ca am explicat mai bine :)

  8. buna Andie! Pina acum am facut de vreo 3 ori, au iesit buni zic eu, dar nu perfecti. Imi ies cam goi in interior, unde e greseala mea? Acum vreau sa fac pentru botezul baietelului meu si-i vreau buni buni

    • Elena, cred ca e o problema la temperatura de copt. As incerca sa cunosc putin cuptorul, jongland putin cu temperatura si timpul de coacere: incearca sa pornesti de la 130 C si sa lasi asa constant timp de 12-14 minute si vezi cum e, daca nu poate sa incerci chiar la 120C si sa cresti timpul de coacere putin. Eu zic ca de la asta e! Te imbratisez si te rog sa ma scuzi pentru intarzierea cu raspunsul, am fost putin in vacanta. Hugs!

  9. Andie, ii fac acum, deja a 3-1 tava, parca-mi pare ca-s buni, desi prima tava oricum i-am parlit un pic. Temperatura a care ii fac, n-o sa-ti vina sa crezi, e 60 grade C, e nebuna rola mea. Acum alta intrebare: ce creme sa fac ca sa reziste pe parcursul ceremoniei fara frigider, sa nu curga??? as vrea si un lemon curd, dar cum sa-l fac sa nu curga
    Mersi mult

    • Draga mea, poti pune un gem sau o marmelada sau o crema de unt cu bezea elvetiana. Vezi ca am reteta pe site. Daca pui lemon curd, parerea mea e ca risti putin, insa daca vei pune ceva care sa il intareasca (gen amidon) poate iti va sta, mai ales daca nu exagerezi cu crema. Mult succes!

  10. Buna Andie, macaronsii tai par foarte reusiti si fantastic de buni, mi-ar placea sa cumpar cativa, daca ai de vanzare..

  11. Draga Andie,
    Te-am descoperit de ceva vreme si ma minunez de fiecare data de inspiratia si proiectele tale.
    Cat de frumos arata candy bar-urile tale, ce proiect reusit cu VEG (m-am bucurat sa-l vad pe ISSUU, cu alte sute de reviste stand cot la cot). Esti foarte talentata (si frumoasa pe deasupra) si faci niste poze minunate (poate ar fi util sa impartasesti un mic secret cu noi, muritorii de rand, despre ce camera foto folosesti…nu ma pot gandi decat la un Nikon super performant:D).
    Referitor la macarons, inca n-am incercat, ma bate gandul dar ma cam tem, ca n-am cuptor cu ventilatie, e un amarat de cuptor pe gaz. Dar intr-o zi o sa-mi iau inima in dinti si o sa-i fac, poate dupa ce primesc Kitchen Aid-ul, ca sa-l sarbatoresc cum se cuvine.
    Daca ies buni, am sa te anunt degraba.

    • Draga mea, sa stii ca la rubrica de FAQ am scris totul despre aparatul si obiectivele pe care le folosesc – nu sunt nici pe departe super performante! Insa ce trebuie sa tii minte e ca nu s-a nascut nimeni invatat si, in timp, daca iti dai silinta, ajungi sa faci lucruri foarte frumoase. Cand m-am apucat de fotografie imi doream sa invat totul imediat, cat mai repede, sa ajung sa fac poze splendide pe loc daca se putea, eram dispusa sa imi cumpar orice. Imi spuneau prieteni fotografi ca trebuie sa am rabdare, ca cel mai bine inveti experimentand, gresind, iar eu nu prea intelegeam ce vor sa spuna, insa acum imi este foarte clar. Drumul catre pozele frumoase si gasirea propriului stil nu e cel mai scurt, insa daca te inarmezi cu rabdare e cel mai plin de satisfactii :) Asa ca eu iti doresc succes si sunt aici sa raspund la intrebari, daca ai :)
      Teoretic, macarons ies si la cuptorul pe gaz, doar ca mai greu. Te sfatuiesc, daca vrei sa incerci, sa pui in compozitie cream of tartar si putin amidon si – Doamne-ajuta! :) Ah, si sa coci cu usa usor intredeschisa. Ma bucur tare ca o sa intri in clubul KA si te mai astept pe aici!

  12. Draga Andie,
    am facut macarons dupa retetele tale si au iesit perfect la un cuptor electric care avea un program, ilustrat cu un cupcakes!
    eu trebuia sa setez doar temperatura!
    Acum am un nou cuptor la care nu am acest program! am incercat aseara doar cu ventilatie si dupa 20 min – 30 min erau necopti…sa folosesc ventilatie si caldura de jos? sunt total debusolata!
    multumesc tare mult! o zi frumoasa! cu drag, nico!

    • Daca erau necopti, problema e la temperatura. Asigura-te ca ai ventilatie si cam 130 C in cuptor. Mult succes si te pup!

  13. buna andie!!
    ai descoperit secretul de a nu-si mai schimba culoarea in timpul coacerii?si eu am facut macarons, insa inainte de coacere aveau o culoare foarte placuta, iar dupa coacere, mi-i s-au inchis si aveau ca si ai tai, pete maronii pe margine

    • Temperatura mai scazuta, prelungire timp de coacere… dar trebuie sa stai cu ochii pe ei ca pe bec, si pana cand te prinzi e posibil sa dai vreo doua rateuri. Dupa ce iti inveti cuptorul, e ok :)

  14. Buna, Andie!
    Am savurat acest articol, dat fiind ca sunt hotarat sa incerc si eu aceasta reteta. Am insa o nelamurire, care este diferenta intre reteta cu cream of tartar si fara? Intreb pentru ca am citit in articol ca ai incercat cu si fara cream of tartar, dar si pentru ca observ ca se gaseste cam greu in comert…ori nu stiu eu unde sa caut acest ingredient.
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here