Anul asta nu am chef de mari scamatorii in bucatarie de Craciun. Dupa un an plin de cupcakes, macarons, torturi, paini si alte matrapazlacuri, de sarbatori vreau sa ma odihnesc. Mai mult decat atat, vreau sa nu mai bag in mine ca sparta eternul trio fatal: salata de boeuf fara boeuf, salata de vinete, salata de icre. De fapt, daca stau bine sa ma gandesc, Craciunul si Pastele sunt singurele sarbatori cand le mananc caci mama le pregateste pe toate, insa.. what the heck. Anul asta mi-am propus un Craciun lenes si light, dar plin de arome. Extra packed with flavor. Asteptati-va la chestii usor de facut si de mancat, din bucatarii ale lumii pe care eu le iubesc, dar in acelasi timp foarte sanatoase. Ok, nu toate, caci ce-i viata fara branza?!
Imi voi incepe ziua cu aceste minunate baghete frantuzesti, facute dupa reteta lui Peter Reinhart. Fara maia, cu drojdie uscata, tocmai pentru ca mi-e lene. De fapt, motivul principal pentru care le voi face este ca munca efectiva de realizare a acestor minunatii este minima, toata magia intamplandu-se in frigider, peste noapte. Sau, peste doua nopti, caci aluatul poate fi facut intr-o zi si lasat in frigider la fermentat pana la 4 zile: the more you forget about it, the more air pockets you get.
Le voi felia, le voi praji putin pe grill, le voi freca bine-bine cu un catel de usturoi sau o rosie cherry, sau si-si, le voi stropi cu putin ulei de masline si ceva otet balsamic, le voi presara cu ceva branza albastra sau de care o fi prin frigider (ah! Halloumi!), trei fire de ruccola, trei seminte de dovleac crude si le voi devora ca o nehalita alaturi de o cana uriasa si fierbinte de cacao cu lapte si scortisoara. Fara desert. Fuck dessert!
Sub bradutul meu ecologic (da! anul asta ne-am luat in ghiveci si-l vom planta in curtea blocului) voi strecura niscaiva turta dulce rapida, ca sa-i fac pe plac mosului si sa nu ma lase fara cadouri! Repet: pentru Mosu’, nu pentru mine.
La pranz va fi durerea cea mare. Da, mama va face fara urma de indoiala sarmale din varza acra pusa de ea la murat, cele trei salate la fel de magice ca si craii de la rasarit, atent enumerate mai sus, precum si o portie de cozonaci atomici. Za classics. Dar – muhahaha – anul asta nu am chef de clasici. Anul asta am chef de o salata imensa si proaspata, paste si legume la cuptor: mancaruri usoare si savuroase, care nu cad greu la stomac.
O sa-mi fac la pranz o salata uriasa de rosii de toamna romanesti (am descoperit aceste rosii absolut si fabulos de senzationale in piata, afland cu aceasta ocazie ca ele se culeg din solar toamna tarziu, pe vrej, se ingroapa in bordei si se acopera cu paie. Procesul de coacere continua, cu magie si har, transformandu-le in cele mai gustoase rosii evar!! In decembrie!!) cu verdeturi, branza sarata marunta, otet balsamic si seminte, cam asa:
pe care o voi insoti de… steaua sclipitoare a mesei mele de Craciun de anul asta: placinta de iarna cu legume.
Va spun sincer, placinta asta e epica. Epic, I say. Se face relativ repede si e atat de satioasa si profund satisfacatoare, calda si buna la stomac, incat nu poti sa nu te indragostesti de ea. Perfectiune pe masa de Craciun a vegetarianului lenes.
Ingrediente
- 1 lingura de unt
- 1 praz (250 g)
- 250 g baby carrots (sau morcovi romanesti taiati rondele)
- 250 g ciuperci champignon proaspete
- 1/2 varza medie spre mica
- 2 catei de usturoi
- 2 oua
- 120 g branza albastra
- 150 g cascaval ras sau parmezan sau telemea
- 200 ml smantana groasa
- un praf de piper
- 2 mere
- 4 linguri nuci
- 3/4 dintr-un pachet de foi de placinta
- ulei de masline pentru uns
Metoda
- Intr-o tigaie sau cratita mare si adanca se topeste untul, apoi se adauga prazul taiat rondele si baby carrots (morcovii). Se caleste putin pana se inmoaie. Se adauga ciupercile feliate grosier si se mai lasa putin sa se patrunda si ele. In fine, se adauga varza si cateii de usturoi si se mai tine pe foc, amestecand din cand in cand, pana se inmoaie putin si varza. Stingem focul.
- Intr-un castron batem ouale si adaugam apoi smantana, branza rasa, branza albastra maruntita si piperul. Batem bine cat sa obtinem o compozitie omogena, pe care o turnam peste legume. Amestecam cat sa se distribuie uniform sosul.
- Curatam cele doua mere de coaja, le scoatem cotorul si le taiem cubulete. Le adaugam in amestecul de legume impreuna cu nucile.
- Ungem cu ulei de masline vas rotund cu diametru de 30 cm si incepem sa asezam foile de placinta, una cate una, in asa fel incat jumatate de foaie sa fie inauntru, jumatate in afara, avand grija sa captusim bine interiorul tavii. Cu ajutorul unei pensule ungem fiecare foaie asezata cu ulei.
- Dupa ce am incercuit bine toata tava, turnam compozitia de legume inauntru si o acoperim cu jumatatile de foaie lasate in afara, astfel incat sa o sigilam inauntru.
- Taiem doua din foile ramase in fasii de cate 3 cm si le asezam dezordonat, in forma de valurele, peste placinta noastra. Ungem bine cu ulei si dam la cuptorul preincalzit la 180C timp de 45 minute.
Doamne, cat de buna e! Calda, imbietoare, satioasa, tot ce-ti poti dori pentru o masa festiva, cu care sa si impresionezi invitatii. Nu conteaza daca esti omnivor, porc-ivor, pest-isor :), garantat iti va placea!
Desertul? O sa fie mic, elegant si fragil, potrivit perfect cu restul povestii. Macarons de Craciun si choux-uri. Vom lua cate o bucatica cu degetul mic al mainii drepte ridicat, vom mesteca atent si pretentios si vom lesina in fata televizorului. Caci asta face vegetarianul lenes de Craciun: isi inchide telefoanele, se cuibareste pe canapea la caldurica, intre perne, paturici si plapumici, cu papuci cu iepurasi si inimioare si ceva bun de rontait si se uita la filme, sperand sa recupereze ceea ce nu a vazut tot anul.
Seara o voi incheia apoteotic si apocaliptic cu un bol mare cu tagliatelle cu pesto rosu si masline si la desert o felie de tarta cu pere si branza albastra, cu un strop de frisca deasupra, cat sa gemem usor de placere. (retetele in curand pe blog!)
Asa ca, dragii si scumpii mei, va propun ca anul asta sa nu mancam ca porcii si nici pe domnul porc. Sa iubim, sa iertam si sa radem mai mult. Profit de ocazie sa va doresc sarbatori minunate si luminoase alaturi de cei dragi!
Love and Christmas!
Peace and love 2 u 2 !!!
Te îmbrățișez cu drag și iti doresc un Crăciun Minunat !
Multumesc draga mea! Te imbratisez!!
Craciun Fericit!multa sanatate, bucurii si impliniri.te pup
Multumesc Raluca scumpa mea, te imbratisez cu drag si-ti doresc lumina-n suflet. Craciun fericit!
Ce de bunatati !!! ;)
Craciun fericit si zile odihnitoare !!! <3
Kat, tie iti doresc multa zapada! Ca daca ai zapada si pisicute, tu esti cea mai fericita :)
Ohhhh , am avut parte doar de pisicute :( , zapada nici gram !!!
Te imbratisez !!!
Lasa draga mea, ca n-au intrat anii in sac. Plus. Kittens rule.
… Si tortul? Tortul acela ochios care a aparut in bannerul blogului… Cum el ce ati facut? I l-ati dat mosului?
Craciun fericit, cu suflete calde sa aveti!
Aaaaa. I can explain. In ajun mi-a venit asa.. cum s-ar zice.. un sugar rush si l-am facut si pe ala. Reteta e incredibil de simpla, asa ca o pun pe blog fara amanare dupa sarbatori!
Multa lumina si pace sufleteasca iti doresc tie si familiei tale frumoase Anki, te imbratisez cu drag!
Sarbatori fericite ( si lenese :) ) si un An Nou incarcat cu bucurii!
Multumesc Oltene! Sper ca si la voi a fost la fel :)
[…] mai light cu caracterul sarbatoresc al meselor de sfarsit de decembrie? Anul trecut am gasit o solutie, anul asta nu prea stiu ce sa zic. Noroc cu VEG de […]