Lunea asta a aparut in sfarsit VEG de toamna. Ca la fiecare numar, am avut mari emotii, am crezut de o mie de ori ca nu o sa iasa bine, ca poate nu o sa va placa sau ca nu o sa va placa la fel de mult ca primul numar.. in fine. Cert e ca a aparut si s-a bucurat de o primire la fel de frumoasa ca VEG de vara, ceea ce ne-a adus tare multa bucurie in suflete. Nici nu va pot descrie in cuvinte ce atmosfera frumoasa e atunci cand se lucreaza la revista. Glumele, ideile, combinarea pieselor in marele puzzle – toate ne aduc mai aproape, ne fac mai prieteni, mai uniti. De multe ori stau si ma intreb ce ar fi VEG fara Alex, cea mai organizata si eficienta si rapida dintre noi toti, prima care trimite retetele si face poze de ne leasina pe toti, fara Ana, cea atat de meticuloasa si erudita, fara a carei experienta si intuitie in bucatarie rubrica de “cum sa” si-ar pierde tot hazul, fara Radu, cel mai priceput si perfectionist fotograf culinar, care explica atat de frumos si intelept despre cum putem desena cu lumina, fara draga de Catalina, sufletul neobosit al revistei, care stie totul despre plante si are o colectie imbatabila de poze splendide gata in orice moment sa ne incante, fara inspiratia Florianei, cea atat de atenta la ingrediente si modul in care le combina, fara maiestria absoluta a Laviniei, cea care de fiecare data ne da pe spate cu creatiile ei fantastice in materie de patiserie sau fara draga de Alex, stalpul de rezistenta, care analizeaza fiecare virgula si spatiu si are grija ca totul sa se combine intr-un tot desavarsit… si care este si Viagra moralului meu atunci cand ma impotmolesc. Mi-a lipsit mult din numarul asta Andreea, cu povestile ei captivante despre originile mancarii si ingredientelor, dar stiu ca va reveni in numarul de iarna si oricum, a fost frumos sa ni se alature si alti oameni minunati, prieteni dragi pe care ii iubesc la fel de mult: Andreea, Mihaela, Adina.
Imi doresc ca VEG sa devina si proiectul vostru, sa simtiti ca daca aveti ceva de spus, aici o puteti face, imi doresc ca impreuna sa il transformam intr-o carte de vizita a talentului romanesc, a oamenilor care fac lucruri absolut minunate doar din pasiune. Intrucatva, simt ca spre asta ne indreptam si va multumesc, va multumesc celor care va alaturati. Pe cat posibil, eu imi fac partea mea si incerc sa atrag cat mai multi oameni noi, sa ii cunoasteti, sa ii iubiti, sa punem impreuna caramizi si sa construim o comunitate. Cred in voi si in talentul vostru si mai cred si ca lucrurile mici schimba lumea, so go, go VEG!
Acestea fiind spuse, sa-i dam cu macaronsii. Aceasta portie a fost una experimentala, in care am facut toate lucrurile care nu se fac doar pentru a darama inca o data miturile legate de macarons: 1. nu am invechit albusurile, le-am luat direct din frigider, 2. am folosit migdale crude cu coaja, pentru ca mi-a fost lene sa le decojesc si nu aveam fara coaja 3. am pus in compozitie, pe langa faina de migdale, fulgi de cocos maruntiti de mine 4. am facut macaronajul la robot (adica la Mr. Red) 5. am pus inclusiv bucatile mari de migdale, cele care nu au trecut prin sita atunci cand am strecurat 6. am copt pe silpat (folie de silicon). Si tot au iesit. Ce-i drept, mi s-a confirmat ca nu le place sa fie copti pe folie de silicon, drept dovada ca jumatate mi s-au crapat, dar cei copti in tava normala cu hartie de copt n-au avut nici pe naiba.
In imagini i-am umplut cu gem, pentru ca, guess what, mi-a fost LENE sa fac crema. Plus ca nu aveam unt in casa, caci daca as fi avut, sau macar niste frisca, sau macar niste mascarpone, sigur faceam. Dar mie imi plac mult macaronsii cu magiun de Topoloveni, asa ca no pressure.
Ingrediente
- 50 g migdale crude (cu sau fara coaja)
- 25 g fulgi de cocos
- 115 g zahar pudra
- 1,5 albusuri ou (un albus si jumatate daca e vorba de oua mari)
- 50 g zahar alb
- gem sau
- 70 g unt la temperatura camerei
- 115 g zahar pudra
- 2 linguri sirop (de care vreti voi)
Metoda
- Intr-un robot mixam migdalele si cocosul pana se transforma in faina, apoi adaugam si zaharul pudra si mai mixam putin, apoi dam deoparte.
- Intr-un bol mare batem albusurile bine (cu un praf de sare) pana incep sa formeze varfuri firave, moment in care incepem sa adaugam zaharul alb, lingura cu lingura. E important sa nu punem tot zaharul deodata, altfel ni se lasa bezeaua. Aveti rabdare si va da roade. Bezeaua se bate foarte tare, pana devine lucioasa si formeaza varfuri ferme si daca intoarceti castronul nu cade.
- Adaugam deasupra amestecul de migdale si zahar dupa ce in prealabil l-am trecut printr-o sita si incepem sa facem macaronajul. Pana acum, eu il faceam de mana, folosind miscari de sus in jos pentru a scoate aerul, pana cand coca ajungea sa aiba consistenta unei lave groase si curgatoare. Insa de data asta am dat mixerul pe viteza minima (1) si am mixat putin cate putin (cu pauze foarte dese) pana a atins consistenta pe care mi-o doream. A functionat.
- Punem coca astfel rezultata intr-un pos cu varf rotund si formam minim 30 carcase de macarons, pe care putem sa le presaram cu fulgi de cocos.
- Lasam la uscat pana formeaza deasupra o pojghita tare, astfel incat daca atingem cu degetul nu se mai lipeste. In niciun caz nu bagam la cuptor pana nu se formeaza pojghita asta (cam 30 min).
- Dam la cuptorul preincalzit la 130 C timp de 12-15 minute (depinde de cuptorul vostru).
- Lasam sa se raceasca bine de tot in tava si abia apoi incercam sa le dezlipim de pe hartia de copt.
- Le umplem cu gem sau cu crema de unt facuta prin mixarea tuturor ingredientelor de mai sus.
Ce sa zic, eu una va sfatuiesc sincer sa aruncati un ochi si pe RETETA VIDEO, care va va lamuri mai mult despre cum sta treaba cu dumnealor. Eu nu o sa mai folosesc silpatul, insa sunt curioasa daca voi ati observat vreo diferenta apropos de tavi si mediul in care se coc sau etapele de productie si miturile care ii inconjoara.
Si, ca sa nu uit, vinerea viitoare, pe 18 octombrie, incepand cu 18.30, va astept la Sala Dalles in cadrul Tea & Coffee Festival, caci impreuna cu Incubatorul o sa fac o demonstratie de facut paste de casa! Yeah baby, come and get your hands all floury and dirty with me! Ne vedem acolo, da?
Love and coconut macs!
Ti-au iesit minunati! Bravo!
Multu Roxi!
Nu am incercat niciodata sa le fac acasa, dar pozele tale arata senzational! Multumesc pt reteta!
Da, neaparat sa incerci acasa!
Nice project! Good job! Imi place ideea ta la nebunie! Imi place cum e structurata “revista”, imi plac retetele, parca toate au un mesaj comun si le-ati imbinat armonios. Felicitari si la cat mai multe! Si Doamne ajuta sa aiba succes rasunator si sa reusiti si printarea ei caci merita din plin. ;) Pupici.
Multumim draga mea! Dea Dumnezeu sa creasca si sa se inmulteasca! Imbratisari!
Foarte frumoasa revista…si delicioasa! Felicitari!
Felicitari! Foarte frumoasa revista si ….delicioasa!
Multumim!
VEG este adorabila. Felicitar! O sa imi fac si eu curajul sa fac macarons, caci am mai incercat dar a fost dezastru, s-au intins in tava. Posul este din acela ca o siringa?
*seringa
Anca, nu. Posul e asta: http://www.lumeabasmelor.ro/index.php/forme-tort/posuri.html.
De ce nu se poate printa / salva revista?
Pentru ca urmarim sa o imprimam noi ulterior la anumite standarde de calitate. In plus, dorim sa protejam continutul creativ cedat cu atata amabilitate de colaboratorii nostri.
buna.o data am incercat dintr-o revista mai de mult dar nu au iesit.am sa mai incerc sa vad cand imi fac curaj.multumim.
Buna, iti urmaresc cu interes blogul si activitatea pe facebook…de ceva timp, eu si sotul meu, am devenit foarte pasionati de maccarons…avem insa o problema…cuptorul nostru nu are functii de patiserie si nici ventilatie…am citit ca ti-ai schimbat cuptorul special pentru maccarons…asta vrem si noi sa facem,insa nu stim ce cuptor este perfect…asa ca, as vrea sa te rog sa-mi recomanzi cuptorul pe care tu l-ai achizitionat si din care ioes asa frumosi maccaronsi!!!
Multumesc frumos!
Draga mea, toate datele despre cuptorul meu (si aparatele din bucataria mea) le gasesti aici: . Insa orice cuptor electric cu ventilatie e bun, nu trebuie sa-ti faci probleme :) Ceva in zona a 15 mil ar trebui sa iti asigure un cuptor decent.
Te imbratisez!