Am descoperit sparanghelul destul de tarziu in viata. Cand l-am vazut prima oara eram destul de tanara si neexperimentata si n-am stiut cum sa-l pregatesc, asa ca a fost un dezastru total: era lemnos si atos, mi s-a-nfipt in dinti si mi-a ramas pe gat, ce sa mai, oribil. Din cauza asta, multa vreme l-am ocolit si din pacate nu am stiut ce pierd. La lansarea VEG Studio Cata a facut un sparanghel senzational, bai, dar senzational, a ramas in memoria invitatilor pana in ziua de astazi. L-a bagat la cuptor, l-a mermelit cu ceva ulei si condimente si ne-a terminat cu capul. Cred ca eu am mancat pe ascuns jumate de tava, dar shhhh….
Sparanghelul la cuptor cu ou posat e foarte bun si pe post de mic dejun dar si pe post de cina, pentru ca toata reteta se face in maxim 30 minute si este foarte hranitoare. E o idee buna daca vreti sa impresionati pe cineva, mie asa mi se pare. Oul posat nu e deloc greu de facut (aveti toate instructiunile intr-o reteta video mai jos) si in general ambele metode folosite pentru gatit (coacere si posare) mi se par foarte prietenoase pentru sanatate.
Ingrediente
- 1 legatura de sparanghel
- 1 dovlecel (sau broccoli)
- 4-5 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de sare
- piper dupa gust (eu am pus destul de mult)
- zeama de la 1/2 lamaie
- optional: ou posat
Metoda
- Incingem cuptorul la 190 C/foc mediu spre iute.
- Taiem cozile lemnoase ale sparanghelului apoi, cu ajutorul unui peeler (cutit econom) curatam coaja de jos. In acest fel de asiguram ca nu ramanem intre dinti cu parti fibroase, mai ales daca sparanghelul nu e foarte proaspat. Il spalam si il lasam la scurs intr-o sita.
- Separat, taiem dovlecelul rondele si il asezam in tava cuptorului alaturi de sparanghel. Turnam peste uleiul de masline, sarea si piperul si apoi amestecam bine cu mainile. Da, ne folosim de manute ca sa facem un mic masaj legumelor si sa ne asiguram ca se imbraca bine in amestecul de ulei si condimente.
- Dam la cuptor aproximativ 15-20 minute (testam cu o furculita sa fie patrunsi).
- Intre timp gatim oul posat ca aici (avem si reteta video in link!).
- Pentru montare, punem sparanghelul cald in fafurie, cateva felii de dovlecei si stropim bine cu zeama de lamaie (aici e tot secretul!!, sa nu renuntati la ea sub nicio forma!); punem oul posat peste, il tragem un pic de sare si piper si gata.
- PENTRU VEGANI: sariti peste partea cu oul posat si turnati in loc un sos de maioneza vegana. You’re welcome :)
Holy mother of guagamole! A mancat si iubi, un pic cam neincrezator la inceput, dar a devorat tot. Partea cea mai interesanta stiti care a fost? Oul lui posat l-am cam uitat pe foc si s-a facut un pic mai mult decat ar fi trebuit: si-a dat seama! Mi-a zis, dupa ce l-a spart: “recunosti ca oul asta e cam prea facut? Recunosti? Nu-i asa ca ar fi trebuit sa fie mai lichid?” Acel moment a fost de mandrie maxima. Iubitul meu, care acum 5 ani putea sa imi spuna doar daca am prajit cartofi corespunzator, acum nu numai ca stie ce e sparanghelul, nu numai ca il mananca, dar stie si care e consistenta ideala a oului posat. So. Freakin’. Proud.
Deci da, am devenit fan sparanghel. Simt ca suntem la inceputul unei frumoase prietenii pe care intentionez sa o continui, cel putin acum cat inca e sezon. In caz ca va intrebati, exista si sparanghel de Romania, pentru lansarea studioului noi am luat de la Marius de la Bacania Veche, stie el un producator. Puteti sa intrebati acolo detalii suplimentare. A fost mult mai fraged ca orice alt sparanghel cumparat din supermarket, cred ca faptul ca a fost mancat la scurt timp de la culegere a fost un factor hotarator in chestia asta. Asa ca tineti minte noul meu motto: local & de sezon!
In other news, pe 24 iunie o sa fiu din nou speaker la Food Bloggers Conference, de data asta despre cum sa treci de la blog la business. Cred ca va fi super interesant, abia astept!
Love and asparagus!
Sparanghel am mancat doar la restaurant, pentru ca am senzatia ca mi-e teama sa nu il festelesc complet acasa. Cam aceeasi situatie a fost si cu oul posat, pana cand am prins tupeu si a iesit perfect, din prima :)))
P.S. O schema similara se petrece si la mine acasa, cu my better half. La el evolutia surprinzatoare a fost la condimente, pentru ca nu trecuse de stadiul si piper cand ne-am cunoscut noi.
*sare si piper
Condimentele sunt o finete… noi mai avem pana acolo :))
hei :) felicitări pentru articol… e o idee ciudată asta cu sparanghelul, de-asta te felicit :) îmi place cum a ieșit la tine :)
Alex, nu-mi vine sa cred! Un baiat care imi comenteaza pe blog cu o parere despre un fel de mancare! Asta e o chestie atat de rara incat imi vine sa-ti fac o prajitura :)
Sa stii ca poate parea ciudata ideea, dar e foarte buna. Eu nu sunt mare fan legume verzi fierte, asa ca astea coapte sunt exact ce-mi trebuie ca sa le mananc cu placere.