Tort de aniversare/ Halloween

17

Anul asta de ziua lui Adi am hotarat sa prestez un tort mai dark si spooky, sa fie in ton cu atmosfera generala de sfarsit de octombrie. Nu sarbatorim Halloween-ul, dar daca tot am fost invadati in ultimii ani de acest fenomen, am zis sa ne si distram putin. De fapt, senzatia generala cand il priveai era de o decadenta stricacioaso-pofticioasa, ceea ce zic eu ca s-a transpus si in gust- in sensul pozitiv! Tortul a avut doua blaturi suprapuse cu nuca si iaurt, crema de dulce de leche pentru blatul de sus si de smochine proaspete cu mascarpone pentru cel de jos, a fost invelit in magiun de topoloveni, imbracat in foita de ciocoalata si decorat cu sos de caramel, smochine proaspete, macarons pe care i-am crapat si struguri negri. Lush!

Tort de aniversare/ Halloween

Ingrediente

    Pentru blatul cu iaurt si nuca
  • 200g de unt la temperatura camerei (1 pachet)
  • 225g de zahar
  • 175g de făină
  • 85g amestec de nuci macinate (nuci romanesti, migdale, caju, fistic, etc.)
  • 1 lgt praf de copt
  • 3 ouă
  • 150ml de iaurt
  • 1 lgt extract de vanilie
  • Pentru crema de dulce de leche
  • 1 cutie lapte condensat (375 g)
  • 75 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema de mascarpone si smochine
  • 250 g mascarpone
  • 6-7 smochine proaspete
  • cateva linguri de zahar pudra
  • Pentru foitele de ciocolata
  • 300 g ciocolata neagra min. 75% cacao
  • Pentru uns
  • 1 borcan magiun de topoloveni sau gem de prune fara zahar
  • Pentru ornat
  • 3-4 smochine proaspete, feliate
  • boabe de struguri negri
  • macarons mov
  • sos de caramel

Metoda

  1. Prima oara am facut blaturile. Pentru tortul cel mare de jos am adaugat inca jumatate de portie. Am frecat bine untul cu zaharul pana si-a dublat volumul, apoi am adaugat ouale, unul cate unul, am mai mixat putin si am adaugat usor restul ingredientelor, incorporand bine.
  2. Am turnat compozitia in tava rotunda cu inel detasabil tapetata pe fund cu hartie de copt taiata rotund.
  3. Am copt la 160 C cu ventilatie pana mi-a iesit testul cu scobitoarea (am infipt o scobitoare in mijlocul blatului si a iesit curata). Am scos din tavi si am dat la racit.
  4. Separat am facut sosul de caramel pe care l-am lasat la racit.
  5. Continutul cutiei de lapte condensat l-am varsat intr-un castron de sticla cu margini inalte si l-am dat la microunde pe putere maxima in trepte de cate 2 minute, interval la care am scos castronul si am mestecat bine cu un tel, pentru a uniformiza compozitia. Dupa 6-8 minute am avut gata dulce de leche, pe care l-am lasat de asemenea la racit.
  6. Intre timp m-am ocupat de crema de smochine. Am taiat smochinele proaspete in doua, le-am scobit cu o lingurita si le-am pus in robotel, mixand putin si transformandu-le in pasta. Am adaugat mascarponele si cateva linguri de zahar pudra si am mai mixat nitel, cat sa obtin o crema.
  7. Dulce de leche racit l-am amestecat bine cu smantana batuta separat pana am obtinut a doua crema.
  8. Cand blaturile s-au racit bine, le-am taiat in doua, iar partea de jos am reasezat-o in tavile in care au copt (cu inel detasabil). Nu am insiropat tortul, pentru ca era destul de umed si gustos, dar am uns felia cu putin sos caramel.
  9. Peste blatul mic am pus crema de dulce de leche, peste blatul mare am pus crema de smochine proaspete. Am pus deasupra a doua felie si am dat la rece cateva ore, pentru a stabiliza cremele in forma.
  10. Dupa cateva ore, m-am apucat de foitele de ciocolata. Cu ajutorul unei ate am masurat diametrul tavii si apoi inaltimea blatului. M-am folosit de masuratori pentru a taia doua fasii de hartie de copt care urmau sa inveleasca cele doua blaturi. Am topit ciocolata la bain marie (pe baie de aburi) si am lasat-o sa se raceasca putin, cat sa se ingroase. Apoi, cu ajutorul unei spatule, am intins ciocolata topita pe foaia de copt, putin neuniform ca grosime, pentru a obtine efectul de foita franjurata, rupta, gaurita. Am lasat sa se intareasca putin.
  11. Intre timp am scos torturile din frigider si le-am imbracat bine in magiun de topoloveni. Am luat fiecare foaie de copt unsa cu ciocolata si am invelit blaturile, apoi am dat la frigider. Dupa 10-15 minute le-am scos si am dezlipit usor foaia de copt. Ciocolata se intarise intre timp si a format un vesmant solid in jurul torturilor.
  12. Le-am suprapus, am turnat caramelul peste ele, am ornat cu smochine taiate, macarons si struguri si am fost gata de plecare.
https://www.andie.ro/2012/11/07/tort-de-aniversare-halloween/

Nu m-am putut abtine si deasupra am faramitat si cativa macarons, asa ca s-au putut gusta si acele frimituri.. tortul a fost delicios, absolut delicios. Caramelul a facut toata diferenta, iar acolo unde el nu a ajuns, ce sa zic – s-a simtit! Am saturat cateva zeci de oameni si am fost tare fericiti, ceea ce va dorim si voua!

Love and fresh figs!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

17 COMMENTS

  1. La multi ani lui Adi si tot ce va doriti impreuna sa vi se indeplineasca !! <3
    PS.La tort salivez din abundenta :((( ca de facut ….. sunt praf la capitolul asta !!! :))))

  2. La multi ani lui Adi !!!! Multe clipe fericite impreuna va doresc !!! Iar despre tort , balesc in nestiire ca eu habar nu am sa fac , sunt praf la capitolul asta !! :(
    PS.Sper sa reusesc sa trimit acest comentariu , am mai trimis si zilele trecute , dar nu stiu ce se intampla ca vad ca nu a ajuns unde trebuie !! :(;)

    • Multumim draga noastra! Eu sunt convinsa absolut ca daca iti pui mintea vei reusi sa faci orice. Iti trebuie doar rabdare :)
      Nu-mi dau seama ce se intampla cu comentariile!! Poate au intrat in spam? Hai ca verific! Te pup!

  3. Iuffff !!! Bine ca le-ai gasit , chiar si in spam !! :)))) Cam prost stau cu rabdarea la capitolul torturi si creme :(( , ce sa fac , chiar pe toate nu pot sa le fac !! :))):))))
    O seara frumoasa va doresc , A & A !!!! :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.