Meniu vegetarian de sarbatori (2016)

10

Anul asta de sarbatori, spre deosebire majora de anul trecut, ma simt in forma maxima si am mult chef de gatit. Bineinteles ca nu am de gand sa fac risipa si sa sparg supermarketul in doua, dar am de gand sa imi fac toate poftele si sa imi rasfat familia cu retete mi-nu-na-te! Ceva vechi, ceva nou, ceva de la altii, ceva verde, ceva crud, ceva gatit, ceva sarat, ceva dulce, de toate voi pune pe masa. Iata lista mea care sper sa va inspire si pe voi (in caz ca nu v-ati facut deja una):

APERITIVE & SNACKSURI SARATE

1Saratele

Pentru ca sunt incredibil de bune si nu am de gand sa stau in fata televizorului si sa rontai chipsuri cu grasimi trans. Se fac repede si dispar la fel de repede, asa ca daca va stiti pofticiosi, pregatiti-va pentru o portie dubla sau chiar tripla. Sunt foarte bune calde, sunt la fel de bune si reci. Gasiti reteta AICI.

2Nelipsitul platouas cu de toate

Preferatul meu, fara indoiala. Branzeturi, ceapa rosie, masline de mai multe feluri, cateva rosii cherry, ardei si morcovi taiati bastonase, nimic prea fancy, dar totusi atat de binevenit. Alaturi de acest “platouas” va straluci salata de boeuf fara boeuf a maica-mii, pentru ca am nevoie si de maioneza in artere.

3Salata asta de iarna

O gasiti in noul numar din VEG de iarna, este pur si simplu pe repeat si nu ma pot satura de ea. Am testat-o si pe omnivori si a obtinut un punctaj atat de mare incat o pot declara una din cele mai tari gaselnite ale anului, asa ca va sta foarte aproape de mine pe masa de Craciun. Si de Revelion. Si intre, daca se poate.

4O SUPA

Pentru ca daca nu beau ceva cald si lichid sigur n-o sa fie bine. Eu iarna am nevoie de supe ca deșertul de ploaie si ma asigur mereu ca am in frigider lichid magic. Cel mai probabil voi porni de la baza mea de supa-crema si voi baga in plus cine stie ce leguma mai speciala, gen broccoli, cartof dulce, dovleac sau, de ce nu, sfecla? Supa crema de sfecla e geniala si am o reteta chiar aici. Voi folosi crutoanele de la salata si pentru supa asta si cu asta pasta.

FEL PRINCIPAL

5Sarmale!

Da, fratilor, sarmale. Pentru ca mananc de doua ori pe an, de Paste si Craciun, si-mi plac foarte-foarte-foarte mult. Va dau reteta maica-mii, ca ii ies nemaipomenite, si nu uitati ca tot secretul sta in VARZA. Eu cumpar din piata de la tarani, dar mama la Valcea are in boxa propriul butoi cu muraturi. Voi manca 7 la o masa si aia e!

6O galeata de piure. Sau cartofi la cuptor.

Daca va imaginati ca piureul e plictisitor, aveti dreptate. Insa stiti ce NU sunt plictisitori? Cartofii in cinci feluri ai lui Mazi, care pur si simplu m-au bagat in toate bolile de cand i-am vazut. Carbohidrati, carbohidrati, carbohidrati. Merg de minune cu salata de iarna de mai sus, sau cu o simpla salata de muraturi in sare, sau cu o salata de varza murata (daca v-a ramas de la sarmale).

7Paine cu maia

Voi pregati, cel mai probabil, vreo 6 bucati din care 3 isi vor gasi locul in congelator. Painea cu maia nu se face asa usor si nu vreau sa ma trezesc de Sf. Stefan ca trebuie sa ma apuc sa framant. Nu ca nu mi-ar placea asta, dar totusi parca tanjesc dupa putina vacanta si ceva binging (btw, ce seriale sa mai vedem?).

DESERT

8Evident, cozonac

Nu orice fel de cozonac, ci cozonacul facut dupa reteta Laurei Laurentiu, marea mea muza atunci cand vine vorba de gatitul traditional. Iese bun, pufos, gustos, si e super usor de facut la robotul de bucatarie, astfel incat adio vremuri in care framantam pana transpiram. Adio! Anul asta il voi impleti mai smecher si sper sa am fotografii care sa va incante. Cred ca o sa cumpar si un Panettone, doar asa, de jmecherie, pana imi fac curaj sa fac eu unul cu maia.

9Prajitura cu smantana si nuci a Andreei

Este, by far, genul ala de prajitura memorabila pe care o mananci in nestire, indiferent la ce dieta esti. Poate ca foile alea imi aduc aminte de copilarie si de prajiturile matusa-mii, nu stiu, cert e ca sunt mega-mare-fan iar Andreea are grija sa imi dea cu portia cand o face, nu de alta, dar sa mai ramana si la altii. Bad pisi!

MISC

10De avut prin frigider/camara

Nu uitati va rog frumos sa aveti si un mic stash de fructe si legume crude pentru sucuri presate la rece, putin ghimbir in caz ca va trazneste dorul de limonada, multe lamai (duh!), o rodie de pus prin salate, iaurt bio ca sa mai fermenteze ceva bacterii si prin stomacele, patrunjel si usturoi forevar, ca nu se stie cand e nevoie, ceaiuri digestive, avocado pentru avotoast sau orice fel de mic dejun light si boabe de porumb pentru floricele. Va fi nevoie.

Cam atat din Andieland de sarbatori. Ia ziceti, ce e pe lista voastra cu meniul de Craciun? Poate fac si eu ceva last-minute changes.

Love and great holidays!

10 COMMENTS

  1. Sarmale vegetariene, banuiesc, nu, Andie? Imi place cum ti-ai planificat meniul, eu deocamdata n-am planificat nimic, doar dulciurile si felul principal.

  2. Bad pisi? Pai mai, Andisor, daca nu eram eu, mai cunosteai tu aceasta minune a cofetariei? Maybe I’m not so bad, after all :P. Si oricum, dupa 10 bucati, cred si eu ca e cazul sa te mai opreasca cineva :)).

    • Io am recunoscut ca nu ma opresc din mancat! Ce sa faaaaac daca e atat de buna. Ce sa fac. Sunt si io om. Sper totusi ca ultimul comentariu nu m-a descalificat de la portia de anul asta, nu? :D (putting on my puppy eyes)

  3. Rubrica binging : “This Is Us”, “This Life”, “A Place To Call Home”, UnReal”, “Good Girls Revolt”- nu stiu ce gen iti place, dar astea cu siguranta merita o incercare. Si astea : “The Crown”, “Victoria”, “War and Peace”. :)

  4. Buna Andie.

    Multumesc pentru retete, toate sunt interesante si arata bine.

    Nu vreau sa fiu Gica Contra… dar la cartofii in cinci feluri, chiar primii sunt cu untura de gasca.
    Desigur, se poate inlocui cu unt sau ulei si eventual puse niste condimente cu gust de pasare.

    Abia astept sa incerc!

    • Gelu, multumesc de remarca! Intr-adevar, uneori mai dau link la retete care au “optiuni”, dar intrucat e asa simplu sa vegetarianizam reteta, am considerat ca totusi merita. Imbratisari!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6LfUsDApAAAAABKToguGl1jQ8O7k7sKjiBBq_aoW&ver=1.23

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.