Drob de vinete si mic dejun cu cereale si fructe

0

În toamna lui 2000 renunțam să mai mănânc carne. Nu aveam prea multe opțiuni de mâncăruri alternative și căutam frenetic înlocuitori gustoși și sățioși. Una din primele rețete încercate, care mi-au adus speranța că voi putea rezista și cu un regim vegetarian într-o lume în care nu se știa de humus, falafel, tăiței chinezești, salate mediteraneene, etc., a fost drobul de vinete. O rețetă ușor de făcut, și foarte sățioasă.

Ingrediente
1 kg vinete, curățate de coajă și tăiate cubulețe
3 cepe mari, tocate mărunt
3 linguri ulei măsline
1 legătură pătrunjel mărunțit
5 ouă bătute bine
5 linguri mari griÈ™
3 roșii mari, tăiate rondele
3 mâini cașcaval ras
sare și piper după gust

Se fierb vinetele aprox. 5 minute într-o oală cu apă clocotită È™i un vârf de sare, apoi se scurg bine È™i se pun într-un vas termorezistent. Se căleÈ™te ceapa în ulei până devine rumenă, apoi se adaugă peste vinete (cu tot cu uleiul în care a fost călită) împreună cu pătrunjelul, ouăle, griÈ™ul. Se amestecă bine È™i se asezonează cu sare È™i piper, după gust. Se dă la cuptor. Cu 10 minute înainte să fie gata, se scoate È™i se pun deasupra roÈ™iile È™i caÈ™cavalul. Se mai dă la cuptor 10 minute È™i… e gata! Foarte gustos!

Cu drobul de vinete m-am gândit să încerc și o combinație de desert/mic dejun din fulgi de secară și mere.

Ingrediente
200 g fulgi de secară (sau orz, sau ovăz, sau grâu)
3 lingurițe scorțișoară măcinată
5 mere zdravene, curățate de coajă și semințe, tăiate în felii mari
3 linguri zahăr
2 linguri unt
sos de fructe de pădure sau caramel
1 budincă vanilie sau caramel (va necesita 500 ml lapte fiert și 4 lg zahăr!)

Într-o tigaie non-aderentă se prăjesc fulgii amestecați cu scorțișoara și o lingură de unt, până devin crocanți. Se dau la răcit într-un castronel separat. În aceeași tigaie punem o lingură de unt la topit și călim bine merele și zahărul, până acestea se înmoaie, apoi dăm la răcit. Preparăm budinca după instrucțiunile de pe pachet.
În două vase transparente punem, în straturi alternative, fulgii și merele, turnăm deasupra sosul de fructe sau caramel, iar apoi budinca.
Un desert/mic dejun sănătos și ingenios! Poftă bună!

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here