Ghid practic de manipulare a fasolei

2

Vegetarianul din mine are nevoie de fasole. Pentru ca-i place si pentru ca ne ajuta sa suplinim, alaturi de alte legume, absenta carnii. Insa ce te faci cu aceste minunate plante muzicale, cum le zice maica-mea (nu fara motiv :) ), cat sa le fierbi, cat sa le lasi la inmoiat, cat sa pregatesti, cum sa faci sa nu te doara burtica, ce sa mai – o multime de intrebari la care m-am gandit sa raspund. Si pentru ca o data cu voi invat si eu, iata ce am aflat de pe net, in special de pe What’s Cooking America:

1. Spalare

Evident ca fasolea trebuie pusa intr-o sita, spalata bine si separata de impuritati. Daca mamele voastre nu v-au pus sa faceti asta cand erati mici, e cazul sa incepeti singurei.

2. Inmuiere

Am aflat cu stupoare ca nu e cazul sa lasam la inmuiat fasolea peste noapte. De ce? Pentru ca daca stau prea mult in apa incepe procesul de fermentare care afecteaza gustul si ingreuneaza digestia. Go figure! Nici procesul de inmuiere nu e ce credeam eu: in loc de apa rece, 12, este recomandat sa punem fasolea intr-o oala cu apa rece si un praf-doua de bicarbonat, si hop pe foc pana se incalzeste. Apoi stingem focul si lasam la inmuiat o ora sau doua, in functie de marimea boabelor.

O regula extrem de importanta si general valabila este ca apa de inmuiere se arunca, pentru ca altfel ingreunam digestia.

De asemenea foarte important e sa nu puteti sare sau substante acide, precum otet, suc de rosii sau rosii, pentru ca vor opri procesul de gatire. Punct.

3. Cata fasole uscata punem la inmuiat?

Pentru ca fasolea creste in volum dupa fierbere, e bine sa avem un tabel practic cu corespondente, nu? Iata-l:

Fasole uscata (pusa la inmuiat) Fasole gatita (rezultata dupa fierbere)
1/3 cana 1 cana
½ cana 1 cana si jumatate
2/3 cana 2 cani
1 cana 3 cani
2 cani 6 cani

E bine de stiut ca fasolea se gateste la foc mic, pentru ca daca o dati in clocot, va da si peste oala. Este la fel de sigur ca moartea si taxele. Sau gravitatia.

4. Cat timp fierbem fasolea?

Pai depinde. De brand, fireste :) Si de instrumentul de fierbere, pentru ca eu, de exemplu, prefer sa o fac la oala sub presiune. Daca optati si voi pentru aceasta varianta, aveti mare grija sa nu umpleti oala. Ce spun eu, sa nu depaseasca jumatate, cu tot cu apa! Altfel riscati ca spuma sa infunde valva si sa aveti parte de un mic/mare accident domestic. So don’t try that at home!

Tip de fasole (inmuiata in prealabil) Oala normala
Fasole neagra 1 h – 1 1/2h
Naut 1 h – 1 1/2h
Fasole alba mare 1 h – 1 1/2h
Fasole lima mare 45 min – 1h
Fasole lima mica 1 h
Fasole alba vulgara 1 h – 1 1/2h
Fasole pestrita 1 h – 1 1/2h
Fasole rosie 1 h – 1 1/2h
Soia boabe 3 h
Tip de fasole (neinmuiata) Oala normala
Fasole ochi negri (black eyed peas) 1 h – 1 1/2h
Linte 30 – 40 min
Mazare 30 – 40 min

Evident, in tabel s-au strecurat si alte leguminoase. Nu am pus timpul de fierbere la oala sub presiune, pentru ca depinde de presiune :)

Sper ca acest mic ghid sa va ajute, iar eu promit sa il imbunatatesc odata cu trecerea anotimpurilor!

Love and beans,

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.