Cum sa spargi o nuca de cocos/ How to crack a coconut

14

Da, am facut-o si p-asta. Stiti, am o lista lunga cu chestii care vreau sa le fac in viata, macar o data: sa sparg o nuca de cocos, sa mananc cartofi dulci, cartofi mov, kaki, sa coc baghete frantuzesti sau sa fac branza puturoasa in casa. Unele chestii le-am facut, altele inca mai asteapta, insa asta cu nuca de cocos nu mai putea fi amanata. De cand cu Huromica, imi vine sa storc ce legume/ fructe/ iarba prind, asa ca nuca de cocos a urcat usor in topul celor mai dorite in acest scop. Bai si ce bine a fost! Dar sa trecem la subiect.

DSC_0042-scris

1. Nuca de cocos are trei gauri in varf: doua mai micute, una mai mare. Dintre toate trei, cea mare este cheia, punctul vulnerabil. Cu ajutorul unei surubelnite cu varf alungit sau cu un cui mai gros + ciocan, respectiv ciocan de snitele, spargem coaja nucii prin gaura vulnerabila. Scurgem prin ea apa din interior, care ar trebui sa fie limpede ca cristalul si savuroasa.

2. Apoi, cu acelasi ciocan vesel, ii tragem una nucii de cocos fix in mijloc, fara sa-i lasam loc sa comenteze. De aceea ar fi bine sa o asezam pe podea, pe un tocator de lemn rezistent. Sau pe ciment afara :) Desi asta nu e o optiune iarna. Ii tragem cateva ciocanele in mijloc, iar ea se sparge, exact in forma pe care o vedeti in poza. Zice Ina ca ar trebui invelita in prosop inainte sa-i tragem, ca sa nu facem mizerie.

3. Cu o lingurita de metal subtire, incepem sa scobim miezul, incercand sa ii infigem varful intre miezul alb si coaja tare maro. Veti vedea ca miezul alb va iesi insotit de o cojita maronie subtire, moale si taiabila, in caz ca vreti sa faceti fulgi si nu vreti sa ramaneti cu ramasite maro.

Ceea ce de altfel am si facut eu. Am luat miezul astfel scobit si l-am macinat bine de tot in procesor. Daca nu aveti slow juicer, atunci pur si simplu puteti sa va opriti aici din procesul de productie a fulgilor. Luati un capac de la o cutie de pantofi, il captusiti cu foaie de copt si asezati in strat subtire cocosul macinat – apoi asezati pe calorifer pana a doua zi dimineata. Et voila! Fulgi de cocos gata!

DSC_0046 copy

Daca aveti slow juicer, turnati fulgii de cocos maruntiti in procesor in slow juicer: acesta va scoate lapte de cocos pe o parte, iar pe cealalta fulgii de cocos deja macinati si uscati. Ii puteti aseza intr-un borcan cu capac si v-ati aranjat pentru iarna. Ce va pot spune este ca dupa extragerea sucului fulgii mi s-au parut mai fazi la gust decat cei abia scosi din procesor. Ceea ce e la mintea cocosului, tinand cont ca laptele meu de fapt s-a transformat in… smantana, atat de multa savoare si ulei au fost extrase din ei! Dar cate planuri am eu cu smantana mea… :)

***

Dar stati!! Ca nu ne terminaram aici! Dupa cum v-am povestit inca de la calendar, seria cadourilor de sarbatori continua, cu un Kitchen Cheat Sheet inspirat de pe Pinterest, sau, mai bine zis, un tabel cu toate masuratorile pentru a va folosi de el atunci cand vreti sa faceti o reteta din US si nu aveti chef sa faceti conversia. Util, nu? Sper din tot sufletul sa va placa! Am muncit la el de mi-au sarit capacele, nu va povestesc. Toate ilustratiile sunt facute manual de mandea, repet, dupa inspiratia de pe Pinterest dar cu sudoarea fruntii mele.

kitchen cheat sheet

Il puteti descarca gratuit la urmatorul LINK timp de 10 zile!

Love and coconuts!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

14 COMMENTS

  1. Waw, ce fain e tabelul! Bravo, bravo, bravo! O sa il printez si il lipesc pe undeva printre desenele copiilor care ne-au invadat peretii buatariei :)
    Saru’mana :)

    • Draga mea, ma bucur ca-ti place si ca-ti e util. Te imbratisez cu drag si-s fericita ca ceva de la mine isi face loc in bucatarioara ta :)

  2. Multumesc pentru acest tabel care e deosebit de util tuturor gospodinelor! Mie personal o sa-mi fie de mare ajutor pentru ca imi plac retetele noastre romanesti dar aici in NY am de-a face see you sistemul diferit de masurare care imi the mereu probleme.Apreciez devotamentul si munca depusa in convertirea masurilor.Sarbatori fericite!

    • Draga mea! Esti prima care remarca rebrandingul! :) A inceput un proces lung plin de transformari, dar in curand sper sa reusesc sa termin tot ce am in cap legat de website. Te pup si te imbratisez, conteaza foarte mult ca-ti place!

  3. […] Povestea noastra incepe cu doua nuci de cocos proaspete cumparate de la supermaket. Pentru a testa prospetimea, nucile de cocos se scutura bine de tot pentru a auzi cum se misca lichidul inauntru – daca nu auziti acest sunet, nu le cumparati, sunt vechi. Am ajuns cu ele acasa, am luat un cui gros si rezistent (pentru ca nu am o surubelnita corespunzatoare) si un ciocan si am purces catre etapa 1 – golirea apei de cocos. Adica am fixat cuiul in gaura cea mai mare a nucii si i-am tras cu ciocanul pana a strapuns coaja; am procedat la fel si cu o a doua gaurica (din cele trei cate are nuca, doua sunt mai slabe, alea trebuie gasite si strapunse). Am scurs bine de tot lichidul intr-o cana si am trecut la etapa 2 – spargerea nucii de cocos. Am invelit-o bine in prosop, am asezat-o pe un tocator de lemn si am inceput sa-i trag la mijloc cu ciocanul; asa am reusit sa sparg tocatorul in doua. Intr-un final, am spart si nucile. A venit randul etapei cu numarul 3 – scobirea miezului de nuca. Am incercat cu o lingurita, cu un varf de cutit, cu un maner de cutit: nimic n-a mers. Intr-un final, am reusit folosindu-l pe Iubi, adica el a exercitat forta asupra linguritei si a iesit miezul. Ce fericire! Deja vedeam frisca in fata ochilor! […]

    • Eu am cel mai vechi model de Hurom, deci daca eu am putut si hurom elite sigur poate. Insa te rog sa nu te grabesti inca sa cumperi, am in teste un model de storcator cu aceleasi caracteristici, doar ca sensibil mai ieftin. Daca constant ca e bun, o sa dau de stire si iti scutesc si niste banuti :)
      Ideea e ca se poate face, dar trebuie sa maruntesti inainte putin pulpa, ca sa nu se blocheze si sa adaugi apa. Eu am reusit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here