Gloomy day outside. Ieri am indurat cel mai naspa vant cu putinta, am venit acasa inghetata si putin dispusa sa mai fiu prietenoasa. Totusi, pentru ca ieri a fost ziua mea de repaos digestiv, am avut o pofta tembela de ceva copt si cald si bun, asa ca m-am gandit sa-mi incerc mana la prima mea coptura vegana. Am facut ceea ce s-a vrut a fi o portie de cornulete cu rahat vegane, insa pentru ca aratau ca naiba m-am hotarat sa nu le pozez pe ele, ci aceasta paine dulce cu rahat. De fapt, este aceeasi Marie cu fix aceeasi palarie, difera doar modalitatea de impachetare a aluatului.
A fost prima mea experienta cu o prajtura/paine dulce vegana, si pot spune ca am ramas foarte satisfacuta. Iubi a mancat si nu s-a prins ca e de post, din nou, ce fericire ca nu-mi citeste blogul :) Nu e asa aerata si pufoasa cum e cozonacul, insa e dulce si gustoasa si suficient de frageda.
Am pornit de la reteta mea de baza de paine, la care am adaugat miere la greu. Plus rahat in umplutura. Si am uns-o cu miere. Mmm.
Ingrediente
- 450 g faina 650
- 1 plic drojdie uscata (7 g)
- 280 ml apa calduta
- 3-4 linguri mari de miere naturala
- 4 linguri ulei de masline
- 1 praf sare
- 3-400 g rahat turcesc
Metoda
- Intr-un bol mare si adanc cernem faina si adaugam sarea si drojdia; facem un cuib in mijlocul gramajoarei.
- Intr-o cana adanca amestecam apa calda cu mierea, pana aceasta din urma se topeste complet.
- Incepem sa turnam amestecul de miere si apa in firisor subitre peste faina, mixand cu mixerul (daca avem) sau cu mana pentru a forma aluatul.
- Turnam si uleiul de masline, tot in firisor subtire si framantam foarte bine aluatul (10 min) pana devine foarte fin.
- Lasam la dospit 2 h sau pana isi dubleaza volumul.
- Intindem apoi aluatul in forma dreptunghiulara si il presaram cu rahatul taiat bucatele.
- Incepem sa rulam pornind de la latura ingusta (asa cum facem si la cozonac).
- Asezam painica astfel formata intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt si mai lasam la crescut 30 min. Inainte de a o baga la cuptor, ungem painica cu miere.
- Coacem in cuptorul preincalzit la 160 C cu ventilatie pana se rumeneste.
Dupa cum va spuneam, am facut si niste cornulete, da’ n-am prea fost maiastra in a le forma, asa ca am preferat sa nu insist pe ele.
M-am trezit azi dimineata, mi-am facut un ceai fierbinte de fructe, si am mancat cea mai delicioasa feliuta de paine dulce cu rahat. Asa da, asa da intr-o zi mohorata. Gandul ca e si vegana parca mi-a dat aripi :)
Ca tot vorbim de veganism si mancare sanatoasa. De fiecare data cand intru in supermarket imi dau seama cat de greu e sa faci alegerile potrivite. Cat de greu e sa-ti resetezi mintea si atasamentele, sa intelegi care sunt alimentele cu adevarat bune si care sunt capcane. Si totusi, e uimitor cum rezista corpul nostru timp de zeci de ani de zile atacurilor repetate la care il supunem prin alimentatia nesanatoasa… Nu e totusi o scuza pentru a nu face nimic pentru noi insine :)
Trebuie sa va spun ca m-am simtit minunat saptamana asta cu meal planul si mancarea vegana. Am descoperit ca am devenit foarte inventiva, si am inceput sa amestec ingrediente in moduri la care nu m-as fi gandit pana acum. Ma simt bine si usoara si, desi a trecut abia o luna de cand am redus drastic lactatele, nu simt inca vreo frustrare sau vreo pofta necontrolata. Daca e sa simt, o sa mananc. Tot luna asta am in plan sa-mi fac analizele, asa, ca sa verificam in direct in ce stadiu suntem si in ce mod ne afecteaza dieta sanatatea.
Va tin la curent, nu va ingrijorati.
Love and sweet bread!
Draga Andie, am facut azi painea dulce dupa reteta ta si a fost mega-bestiala, cea mai cea ever. Am pus in loc de rahat, prune uscate, mango confiate si stafide multe multe …. Am inceput-o azi dimi si zau ca a mai ramas o singura felie pentru care cred ca o sa ne batem :). Minunat! Cred ca am sa fac saptamanal!
Cat de tare! Nici nu stii cat ma bucur. Si mie mi-a placut, dar nu ma gandeam ca o sa faca atata impresie :)