Cum am ajuns de la torturi grandioase cu fondant la o tarta vegana simplissima? N-as putea sa va spun ce s-a intamplat cu mine in ultimul an, insa sunt tare fericita de (r)evolutia prin care am trecut. Tranzitia catre un stil de viata mai sanatos nu se petrece peste noapte (cel putin in majoritatea cazurilor), iar la mine a durat destul de mult pana sa constientizez diferenta intre a manca vegetarian si a manca vegetarian sanatos. Nici acum nu pot sa spun ca am descoperit o formula magica, insa am grija sa imi ascult corpul, sa mananc locavor, sa tin cate o zi de post negru pe saptamana, sa evit alimentele procesate si sa le caut pe cele de sezon, si sa mananc cat mai variat si proaspat pot. Ca mai exista si exceptii… well, din cand in cand sunt binevenite, caci oricum nu putem trai in globuri de sticla care sa ne protejeze de tot si toate.
Daca anul trecut nu-mi puteam imagina cum ar arata o tarta vegana si daca era posibil sa se obtina una fara a face compromis cu privire la gust, anul asta nu mai am niciun dubiu: se poate. Trebuie doar sa aveti putina experienta cu aluatul vegan si spargerea nucilor de cocos :) Practic, pentru a obtine rezultatul din imagine trebuie sa inlocuim smantana pentru frisca cu smantana de cocos, laptele de vaca cu lapte de soia, si ouale cu piure de capsuni. Nu mai pare asa complicat, nu?
Ingrediente
- 100 g faina alba 650
- 100 g faina integrala
- 80 g unt de cocos solidificat
- 1 praf de sare
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri mari apa rece din frigider
- 250 g ciocolata vegana 85% cacao
- 180 g smantana de cocos
- 100 ml lapte de soia
- 160 ml piure de capsuni
- 4-6 linguri mari de zahar
- boabele unei pastai de vanilie
- capsuni pentru decorat
Metoda
- In perioada asta foarte calda aluatul vegan e greu de facut, pentru ca e foarte moale. Eu am observat ca trebuie sa reduc putin cantitatea de grasime si sa lucrez cat pot de repede cu el. Intr-un robot mare cu lama S mixam faina, sarea, untul de cocos si zaharul pana capata aspect de frimituri. Adaugam apa si mai mixam putin, apoi ne ajutam de maini pentru a forma o bila omogena de aluat.
- Presaram o plansa de silicon cu faina, asezam bila de aluat, apoi o presaram si pe ea cu faina. Intindem cu sucitorul cat putem de repede, apoi rasturnam plansa de silicon peste tava de tarta si o tapetam bine cu aluat.
- Intepam fundul cu o furculita si dam la congelator 15 minute, apoi scoatem tava si o coacem in gol (acoperita cu hartie de copt si umpluta cu boabe de fasole sau monede, pentru a nu se umfla aluatul) timp de 20-25 min la cuptorul preincalzit la 200 C. Daca aluatul nu se face pana atunci (sa fie tare la pipait) mai lasati putin - fiecare cuptor are damblaua lui.
- Topim ciocolata pe bain marie impreuna cu smantana de cocos si laptele de soia, amestecand continuu cu o lingura sau un tel, pentru omogenizare.
- Cand amestecul s-a topit, adaugam boabele pastaii de vanilie, piureul de capsuni si zaharul si amestecam viguros.
- Scoatem tava cu aluat din cuptor, o presaram cu cateva capsuni proaspete si apoi turnam umplutura. Dam la cuptor dupa ce in prealabil am redus temperatura la 160 C timp de 30 minute sau pana cand umplutura devine lucioasa. Daca incepe sa se crape si sa faca bule mari si multe, nu-i de bine, o scoatem, chiar daca ni se pare ca nu e coapta. Ea se va raci si se va intari.
PS S-ar putea sa simtiti nevoia sa o faceti mai dulce, mai ales daca nu sunteti fani ciocolata amara. Caz in care gustati si mariti cantitatea de zahar.
Bineinteles ca nu am putut astepta sa se raceasca pentru a o taia, ce naiba! Si mare greseala am facut, pentru ca daca nu e complet racita pe langa faptul ca e greu de taiat, se inmoaie si se face o balta in farfurie. Ma mir chiar ca a rezistat asa bine pentru poze! Ideea e totusi, atunci cand o veti taia, sa aveti grija sa tineti lama cutitului 30 secunde in apa clocotita si apoi sa taiati, apoi stergeti cu un servetel si repetati. Cam asta a iesit, dragii mei.
La final, eu as vrea sa va multumesc pentru acesti ani minunati de cand imi sunteti aproape si sa va doresc tuturor multa sanatate si fericire. La multi ani, Mai!
Love and decadent vegan tarts!
Gata, m-ai innebunit de-a dreptul! Ma dau batuta! Esti mega super tare! <3
Nu te da batuta! Bate ciocolata si fa tarta! :)
Andie, esti superba!! Si tarta ta la fel ;)
La multi ani Mai! :)
Power to the women in their 30ies! :) Over 30ies, actually :) Te imbratisez!
Si m-am trezit cu tarta ta in fata. Eu acum ce ma fac? Nu vrei sa ma vezi! Ma invart pe-aici! Vin peste tine in curand! Ca sa stii! :)
Don’t mind if you do. I love good company :)
Frumoasa, frumoasa! Tarta… tu… :)
No, nu stiu cand apuc, dar musai sa incerc o asa combinatie. Mniam-mniam!
Cat mai curand, ca-i mai sanatoasa decat multe alte deserturi :)
Draga mea, te-am zarit la Raw generation si am zis ca revin si te strang in brate dar cum eram prinsa cu pruncii mei sa fug la toaleta cu ei nu te-am mai gasit! oricum :) ma bucur ca te-am vazut..erai inconjurata de multi care te savurau din priviri si cred ca sigur iti vin pana la cot:) Te salut cu drag si admiratie! Multumesc pentru tot ce imparti cu noi, aici:)
Aide ma, nu-mi vine sa cred ca nu ne-am pupat :) Dar imi imaginez cum era sa fii cu bebi acolo, mai ales ca toaleta era fix in cealalta parte a cladirii. Cand zici de cot, te referi la faptul ca sunt inrudita cu girafa de la Antipa? :)))
Te pup si eu cu drag, si tare mi-ar placea sa ne (re)intalnim intr-o zi!
Superb si incurajator! Ma pregatesc de luni de zile sa fac un tort cu avocado si mere in blat dar… as usual timpul nu ma lasa sa fac tot ce-mi propun. La fel ca si macarons, praline din boabe de cacao si alte minunatii pentru care ma tot pregatesc de multa multa vreme. In final, o sa le vina vremea la toate, nu? :)
Felicitati si La multi ani! Te pup
Multumesc draga mea. Poate apuci totusi sa faci ceva pentru concurs-ul Inedit, tare mi-ar placea :) Te imbratisez!
foarte reusita si foarte dementiala, imi ploua in gura doar cand privesc pozele si deja am o pofta mare, abia astept sa gust din ea :D
Daca incerci sa-mi spui!