Prima oara cand am luat in serios merisoarele a fost in mijlocul unei infectii urinare. Erau pe toate medicamentele naturiste de profil si atat de bine mi-au facut incat am inceput sa le dau atentie. Intr-o prima faza (care a durat destul de mult) am crezut ca pe lume nu exista decat merisorul american, care creste (duh!) in America si ca urmare nu poate fi procurat in stare naturala si la noi. Fals! Exista si la noi merisoare salbatice (sau afine rosii), mai mici, mai amarui si mai acrisoare decat contrapartea nord-atlantica, dar super-super-super bune. Apetitul pentru ele mi s-a deschis cand m-am nimerit intr-o zi la Catalina si facea dulceata si apucase sa le curete si sa le amestece cu zahar. Cu greu m-am putut opri din mancat, asa, cu lingura, direct din oala in care isi asteptau sfarsitul dulce.
Cert e ca de atunci m-am indragostit iremediabil si cand sunt in sezon eu sunt spaima lor cea mai mare: fac prajituri, dulceturi, limonada si, cel mai mult si mai mult, suc natural de merisoare! Yeah, baby! Reteta de limonada perfectionata de mine pana la extrem va aparea in VEG de toamna, asa ca fiti pe faza, insa pana atunci puteti sa bagati o runda de merisoare la slow juicer sau la blender (si apoi sa strecurati prin sita, daca folositi acest din urma dispozitiv), sa amestecati cu miere sau sirop de curmale si sa va destrabalati cat mai mult cu putinta.
Individele astea sunt foarte bogate in vitamine (culoarea deja ar trebui sa va dea de gandit, ca de altfel la toate fructele de padure) si, fiind crescute in salbaticie, sunt plante care nu au fost modificate prin hibridare, ca urmare cele mai sanatoase si pline de nutrienti: B1, B2, B3, C, A, E, just to name a few vitamins. Cica ar fi foarte bune pentru dinti si inima, si in general in bolile infectionase, pentru ca au un antioxidant de 20 ori mai puternic decat vitamina C. Proantocianidele dinauntru lupta foarte eficient cu streptococi dar in special cu Helicobacter pylori (mama si multe prietene ale ei au avut – o bacterie naspa care sta in stomac si-ti turbeaza sistemul digestiv). Acestea fiind zise, eu zic ca v-am convins sa dati o tura la piata, nu?
Merisoarele stau foarte frumos la congelator, in pungute mici, portionate special pentru folosirea in cupcakes sau alte prajituri minunate, sau chiar sucuri si “inghetati”. Fiindca e sezonul lor, dati o fuga in piata si faceti provizii, insa fiti cu mare bagare de seama pentru ca nesimtitii astia care fac trafic cu merisoare au obiceiul prost sa le vanda fermentate (acrite), caz in care va puteti lua adio de la ele. Gustati, mirositi, nu fiti fraieri!
Va rog de asemenea sa ignorati macaronsii din dotare, dar dulceata lor + acrisoreala sucului a fost LOVE. Va pup, va iubesc, saptamana viitoare ne vedem cu VEG, fiti pe faza, da?
Love and lingonberries!
Am dat si eu de ele in vara asta in piata la Obor. Dar daca tu zici ca inca se mai gasesc, ei bine.. pfoai ce stil ai sa faci pofta omului!! Mama ei de viata, ca mi-ar trebui un congelator separat, pentru toate bunataturili de peste an. Unde le mai pun si p-astea? :|
Sunt pe faza VEG-ului
(p.s. I’m loving it!)
Bai, deci nu poti rata merisoarele. Sper sa se mai gaseasca, eu am luat acum vreo doua saptamani, nu-sh ce sa zic, mai ales ca a dat frigul asta peste ele. Dar nu-i nimic, stii la anul daca anul asta ai ratat startul. Sa stii ca faza cu congelatorul e sa pui putin din toate, in pachetele mici, sa incapa. Eu asa fac.
VEG o sa apara luni, daca se aliniaza toate stelele si va fi EPIC! Epic, I say! Haidi ti pup.
Stau nemaipomenit si nemaiintalnit de bine :) caci e prima oara anul asta ca am gasit meriosoare in piata asa ca ma si pus-o in valoare aici: http://culinariadaciana.blogspot.ro/2013/09/mini-cupcake-cu-crema-de-unt-cu-bezea.html. Me so happy :)!
[…] va prindeti inca din momentul cand i-ati vazut culoarea si halul in care pateaza (aduce aminte de fructele de padure, nu?). Contine potasiu, magneziu, fier, vitaminele A, B6, C si acid folic, carbohidrati, proteine, […]