*CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION OF THIS RECIPE*
In copilarie, micul meu dejun consta mai mereu in ceai si paine cu unt si dulceata. Cred ca a venit un punct la care m-am saturat, pentru ca acum, ca adult, foarte rar mai mananc asa ceva. O fac de obicei in diminetile lenese de iarna, cand ma ia dorul de copilarie si stiti ce? De fiecare data mi se pare fenomenal de bun si ma intreb singura de ce nu mananc paine cu unt si dulceata mai des?? Apoi revin la apa si sucurile mele si uit de toate astea, din nou…
In ultimii ani am inceput sa evit din ce in ce mai mult dulceturile si gemurile – mi se pareau mult prea dulci pentru gustul meu. Incet-incet am ajuns sa manac doar magiun de prune sau caise pentru ca erau acrisoare si nu aveau deloc zahar adaugat. De cand cu cele doua luni jumatate fara zahar, sentimentul asta s-a accentuat si mai mult. Cei care mai aruncati un ochi si pe Facebook stiti ca in week end am fost la o degustare de ciocolata belgiana la Leonidas. Am mancat doua praline si o vafa – extrem de bune! – dar dupa am crezut ca mor de la atata dulce. Nu stiu cum sa va explic senzatia care ma cuprinde: nu e neaparat o greata cat o stare de greu, de apasare in organism. A doua zi mi-au aparut urgent pe fata si cateva cosuri, asta in caz ca nu intelesesem din prima mesajul pe care mi-l trimitea corpul :) N-am avut cum sa nu remarc, pentru ca in ultimele doua luni am avut pielea curata ca lacrima.
Astazi Cristina de la Tinerete fara batranete de la DIGI 24 m-a provocat sa gatesc conservele mele preferate fara zahar. Instant m-am gandit la sosul de mere si la magiunul de prune facut de mama, pe care le ador si le am mai mereu in camara sau frigider. Procedeul de preparare e foarte simplu: se iau fructele cat mai dulci si mai coapte si mai pastoase, se spala, se curata, se taie bucati sau cuburi si se pun la fiert in ceaun sau oala cu fund gros, la foc mic, pana se transforma in sirop/gem. Practic, are loc o eliminare a lichidului pentru a lasa loc doar zaharului natural din fruct :)
La magiunul de prune asta poate dura foarte mult, in functie de cantitatea de prune folosita, insa rezultatul e spectaculos: daca adaugati si nuci romanesti, migdale sau alune de padure, v-ati scos. Din momentul in care prunele incep sa fiarba, trebuie sa fiti pe faza si sa amestecati destul de des, altfel magiunul incepe sa se prinda de oala si nu va doriti asta. In faza finala a fierberii trebuie sa amestecati aproape non-stop, pentru ca magiunul este gros, si-a schimbat profund culoarea si lipeste. Testul pe care il puteti face sa va dati seama daca e gata e sa infigeti in el o lingurita, care ar trebui sa poata sta aproape dreapta si nemiscata. Rezervati-va intre 2-4 ore de portie si, cand e gata, turnati magiunul in borcane sterilizate si sigilati ermetic.
Ce sunt alea borcane sterilizate? Sunt borcane care in prealabil au fost spalate bine, apoi au fost supuse unui regim de temperatura inalta, pentru a omori bacteriile. Asta se poate face prin fierberea borcanelor si capacelor curate in apa, prin tinerea lor la cuptor timp de 15-20 minute (nu mai mult de 160 C totusi) sau chiar prin spalarea (fara detergent sau alti aditivi) in masina de spalat vase, la temperaturi inalte. Ca sa va tina si mai bine magiunul peste iarna, puteti sa adaugati in compozitie si o aspirina maruntita. Daca tot procesul descris mai sus nu e clar, atunci fiti pe faza duminica, 7 septembrie, la emisiunea Tinerete fara batranete de la DIGI 24 incepand cu 13.30. Facem magiun si sos de mere si ne distram la maxim!
Magiunul proaspat e incredibil de bun – e aproape imposibil sa te opresti din mancat, I tell you. Desi prunele pentru magiun se coc mai prin septembrie, daca alegeti prune foarte coapte succesul este garantat.
In alta ordine de idei, va rog sa ma iertati pentru absenta din ultimele saptamani. Lucrez la doua proiecte foarte foarte misto care imi mananca tot timpul si toata energia dar care, atunci cand va voi putea povesti despre ele, va vor rasplati inzecit! Asa ca mai aveti putina rabdare cu mine si permiteti-mi sa aduc in fata voastra ceva minunat si foarte speshal.
Love and plums!
Abia astept! <3