Cadouri de sarbatori: sos de caramel sarat si zahar de lavanda

4

Stiu ca e internetul plin de cadouri de sarbatori pentru foodies, facute manual cu toata iubirea (roll eyes here). Dar nu pot sa rezist sa nu ma alatur si eu acestui trend, mai ales ca eu de cand eram mica am avut o pasiune uriasa pentru cadourile facute de mana. Mama a fost beneficiara celor mai nebanuite tentative, iar una dintre preferatele mele a fost cand am spart jumatate din globurile din brad, le-am macinat si le-am facut pulbere pe care am presarat-o pe cateva coli de hartie pe care dadusem in prealabil cu aracet. Asa iti trebuie, mama, daca ai lasat la indemana mea stralucita carte comunista: “Cum sa ne construim singuri jucarii.” Felicitari din pulbere de globuri, you had them.

Pe acest ton optimist si mult mai putin stricacios, va propun astazi doua cadouri pe care eu le-am facut cu mare drag pentru prietenele mele si care nu sunt doar foarte speciale, ci si foarte utile la casa omului: sos de caramel sarat si zahar de lavanda.

sos-de-caramel-sarat-3

SOS DE CARAMEL SARAT

O delicatesa! Ador caramelul in general, dar caramelul sarat deja e o alta poveste. Sarea potenteaza atat de bine gustul de dulce incat da dependenta! Cu siguranta va fi un cadou util pentru ca are o multime de intrebuintari: il puteti pune pe clatite, waffe, in brownies, pe cupcakes si chiar puteti sa-l mancati gol, cu lingura, ceea ce e de altfel foarte probabil sa se intample.

sos-de-caramel-sarat-4


Ingrediente
  • 200 g zahar alb
  • 100 g unt
  • 100 ml smantana lichida 35% grasime
  • 1 lingurita sare roz de Himalaya
  • 2 borcane ce se pot inchide ermetic
Metoda
  1. Intr-o cratita cu fund dublu si pereti mai inalti turnati zaharul si dati la foc mic pana acesta se dizolva si capata o culoare aramie. Amestecati foarte, foarte putin numai in acele locuri in care vedeti ca incepe sa se arda si sa se coloreze mai rapid. Daca totusi s-au format cocoloase, nu disperati si lasati la foc mic pana acestea se dizolva in mare parte. Daca totusi zaharul incepe sa se arda prea tare si cocoloasele nu s-au dizolvat, treceti la pasul 2, pentru ca zaharul odata ars nu mai poate fi recuperat.
  2. Cand zaharul s-a dizolvat complet si capata culoarea dorita, adaugati smantana si untul pentru a opri procesul de coacere. Neaparat purtati manusi cand faceti acest lucru, pentru ca zaharul se infoaie, sare si va puteti arde. Daca inca aveti cocoloase de zahar in sos, dati focul mic si amestecati cu blandete pana acestea se topesc.
  3. Amestecati usor si adaugati sarea, incorporand bine. Lasati la racit, apoi turnati in borcane si sigilati. Pastrati in frigider.

sos-de-caramel-sarat-5

ZAHAR DE LAVANDA

Zaharul de lavanda e foarte simplu de facut, dar trebuie planuit in avans, pentru ca e nevoie de actiunea timpului ca aroma de plante sa se infuzeze in zahar. Eu am folosit lavanda pe care am jumulit-o cu mana mea dintr-o tufa parasita la marginea drumului pe un drum in Provence si a fost o modalitate minunata de a simti ca efortul meu si bataturile acumulate si-au gasit acum un rost :)

sos-de-caramel-sarat-2


Ingrediente
  • 1 borcan ce se poate inchide ermetic
  • 4 linguri de lavanda comestibila (netratata)
  • 400 g zahar
Metoda
  1. Maruntim 2 lingurite de lavanda in mojar, cat sa inceapa sa elibereze putin din uleiuri.
  2. Intr-un bol incapator turnam zaharul, lavanda maruntita, lavanda intreaga si amestecam cu o lingura, apoi transferam intr-un borcan ce se poate inchide ermetic.
  3. Lasam la infuzat minim 3 saptamani.

Zaharul de lavanda este nemaipomenit de bun in biscuiti, prajituri, sosuri si chiar si ceai.

sos-de-caramel-sarat-1

Cel mai important insa, nu uitati sa personalizati cadourile voastre. Eu am confectionat cu mana mea nu numai cadourile in sine, ci si etichetele, felicitarile, ba chiar m-am chinuit sa le si impachetez in hartie aleasa cu mare drag. In epoca asta a grabei, timpul investit in producerea unui obiect personalizat mi se pare de fapt adevaratul, cel mai important cadou de sarbatori.

Love and Xmas presents!

4 COMMENTS

  1. Mnooooo, cred ca imi fac mie insami cadou un borcan cu caramel sarat :))) Hai ca nu unul intreg, ci jumatate, cat sa folosesc la niste pancakes. #decadenta :D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.