In ultimele luni una din cele mai frecvente intrebari pe care le-am primit de la prietenele mele insarcinate (multe!) a fost legata de ce ar trebui sa aiba in casa imediat dupa venirea pe lume a bebelusului. Niciuna nu isi dorea liste standard de pe net, ci lucruri pe care noi le-am testat si s-au dovedit esentiale. Mai mult, o alta idee importanta era sa subliniez acele lucruri care pot fi imprumutate sau care au o durata de folosinta scurta, pentru ca niciuna nu dorea sa isi umple casa cu baby stuff pe care sa se puna praful. Stiu ca asta e un blog culinar, cel putin a fost in toti acesti ani, dar acum ca statutul meu s-a schimbat in cel de mamica, simt nevoia sa scriu si despre alte lucruri: sper sa le gasiti utile. Cert e ca m-am gandit ca, decat sa fac aceeasi lista de nu stiu cate ori, mai bine si mai util ar fi sa o public, ca sa le fie buna si prietenelor mele dar si altor viitoare mamici care cauta informatii pe tema. Toate linkurile de aici sunt neafiliate, adica nu facem publicitate la nimic, sunt strict produsele folosite si iubite de noi. Sa purcedem.
Masa
- biberon (de cumparat). Pentru ca nu stii niciodata cum o sa manance bebe de fapt. Poate vrei sa alaptezi, dar nu vine laptele, poate bebe refuza sanul, poate are alergie la proteina de lapte praf, poate nu ai suficient lapte si trebuie sa dai supliment. Better safe than sorry. Noi am avut o experienta foarte proasta cu un biberon imprumutat de la Medela, asa ca apoi ne-am cumparat de la Dr. Brown si le folosim si pana in prezent.
- perie pentru spalat biberonul.
- detergent bio pentru spalat biberoane. Recomand detergentul de vase marca Attitude, sunt produsele cele mai ok pentru bebe din punctul meu de vedere, am vazut ca exista si la Bebe Tei.
- sterilizator (de imprumut in prima faza). Daca bebe o sa bea si lapte praf la un moment dat, e salvator de vieti. Sami inca bea lapte de crestere asa ca sterilizatorul e mana mea dreapta, mai ales ca l-am mai folosit si pentru suzete si alte accesorii. Noi avem un Phillips Avent.
- termos (de cumparat). Noi i-am dat lapte la temperatura camerei, dar sunt bebelusi care il prefera cald sau sunt situatii in care vrei sa il dai cald. Asa ca e bine sa pui apa calda in termos si sa il ai la capul patului noaptea. Am avut si incalzitor de biberon, dar nu recomand, desi l-am folosit pentru a incalzi laptele matern si pentru ca nu am avut mai devreme ideea cu termosul, a fost chinuitor.
- dozator de lapte praf (de cumparat). Life savior pentru cand calatoriti prin oras sau noaptea cand prepari biberon cu lapte pe intuneric. Tot de la Dr Brown avem.
- lingurite de silicon. Because you never know.
- babetici
- prosopele si museline (folositoare si pentru baie si pentru ingrijire).
- LANOLINA!
- pompa lapte (de imprumutat). Noi am putut inchiria de la farmacie o pompa industriala :) de la Medela, dar e bine sa o aveti in casa inca din prima zi, in caz ca doriti sa alaptati, pentru ca poate ajuta cu stimularea in caz de blocaj sau poate fi folosita pentru a scoate excesul de lapte.
- sistem SNS de la Medela (in caz de probleme cu alaptarea).
- perna in forma de banana (de imprumutat). Pentru noi a fost esentiala in primele 6 luni, am folosit-o nu numai in sarcina, ci si dupa. O recomand calduros.
Somn
- sac de dormit. In Belgia SIDS (sudden infant death syndrome) e luat foarte, foarte in serios. Am plecat de la maternitate cu pliante despre cum si unde exact trebuie sa doarma bebe, iar aici e de neconceput ca bebeii sa doarma in altceva decat sac de dormit sau sa aiba jucarii, paturi sau perne in pat noaptea. Pentru primele luni recomand CALDUROS swaddle-ul Love to Dream care atenueaza miscarile bebeului si nu il lasa sa se mai zgarie pe fata noaptea sau sa se trezeasca singur ca fraierul. Noi am simtit o imbunatatire imediata a somnului dupa ce l-am luat si l-am folosit foarte mult. Il folosim si acum, ca sac de dormit normal, fara partea cu maini invelite. Ideal ar fi sa aveti doua bucati, pentru cand unul e la spalat.
- patut reglabil, care permite alipirea de pat. Pentru noi asta a fost o chestie super utila pana cand Sami a crescut si a invatat sa sara in patul nostru :)
- saltea ferma.
- protectie patut (tour de lit, bumper).
- protectie saltea (impermeabila).
- cearseafuri.
- termometru de camera. Temperatura recomandata in Belgia e 18C (I KNOW!) dar noi avem undeva intre 20-22C. Adevarul e ca bebelusilor le place racoarea, si asa dorm cel mai bine. Ar fi bun si un higrometru (care sa masoare umiditatea din camera), dar noi am avut incorporat la umidificator. Nu, nu recomand umidificatorul, l-am luat pentru ca am avut impresia ca avem nevoie, but we didn’t si acum acumuleaza praf si bacterii.
- lampa ambientala sau o lumina difuza. Nu atat pentru bebe, cat pentru noi ca sa ii putem pregati laptele noaptea.
- suzete si lant de prindere pentru suzeta.
Igiena
- masa de infasat (de cumparat). Noi, avand etaj, avem totul la dublu, deci inclusiv asta. Cautati una mai lunga, modelul cel mai ieftin de la Ikea nu o sa va tina mult, e chiar pentru bebei foarte mici.
- saltea de infasat (de cumparat). Fabuloasa pentru acele accidente in care bebe face pe langa.
- huse pentru salteaua de infasat (de cumparat). Intotdeauna mai multe, pentru ca, asa cum spuneam mai sus, accidente au loc des.
- “saltea pentru schimbat” sub forma textila, portabila, pe care o puteti folosi alternativ daca nu aveti spatiu pentru masa de infasat si de asemenea atunci cand calatoriti.
- cos de gunoi. Intr-o prima faza am avut setul standard de la Ikea, dar cand lucrurile s-au “imputit”, am trecut urgent pe Sangenicuri de la Tommee Tippee, pe care acum le adoram.
- servetele umede (tot Attitude) si “bioliniment.” Acest bioliniment e o crema pe care o folosim, in combinatie cu discuri de bumbac, pentru a inlocui servetelele umede. Curata excelent, e bio si hidrateaza fabulos.
- unghiera si forfecuta si pila pentru “manichiura.” Super utile, de cumparat. Noi nu am avut folosinta pentru pieptan si perie pentru ca Sami a fost chel multa vreme.
- NU folositi betisoare de urechi, nici macar de bebe, nu sunt indicate. E sfant prosopul (si asta e o lectie si pentru adulti).
Baie
- burete natural
- gel de dus (noi avem de la Weleda, folosim si pentru spalatul pe cap)
- cadita (de imprumut). Folositoare cam pana pe la 6 luni, cand bebe sta in fundulet. Noi acum il spalam in cada noastra, cu dusul :)
- prosoape cu gluga.
- termometru pt apa (de imprumut). Dupa o vreme stii exact care e temperatura apei.
- ulei de migdale sau masline bio pentru masaj. Noi nu am folosit niciun altfel de produs pe pielea lui Sami.
Sanatate
- cantar electric (de imprumut). Noua ne-a fost folositor doar in prima luna cand eram stresati sa ii monitorizam cresterea in greutate, apoi a devenit inutil.
- termometru (de cumparat). Cel mai bun prieten al omului. In primele saptamani i-am luat temperatura constant, dar in continuare e mana noastra dreapta, pentru ca puiul merge la cresa si vine mereu cu surprize acasa.
- crema pentru fundulet. Noi aici folosim Dermocrem, care se gaseste si in Ro sub un nume tare dubios. Avem si o crema speciala pentru situatii mai grave, sub numele de Daktozin. Puteti cauta substantele active daca va intereseaza.
- asa-zisa batista a bebelusului, dar pe care noi am folosit-o in cazuri mai rare, pentru ca pe masura ce tragi mucii cu ea, de aia se inmultesc. Asa ca folosim un aspirator nazal de la difrax, dar total opus fata de recomandare, adica nu il folosim ca sa extragem mucii, ci ca sa spalam nasul cu ser fiziologic. Umplem pompita cu ser fiziologic, asezam copilul pe lateral, cu urechea lipita de saltea, ii tragem pe o nara un jet puternic de ser, mucii ies cu tot cu ser pe nara cealalta. Repetam si pe cealalta parte, apoi il lasam pe burtica sa curga resturile de apa si muci. E o metoda splendida care ne ajuta enorm. Il pazeste de otite si de alte complicatii.
- ser fiziologic. Noi nu ne mai obosim cu pipete individuale de 5ml, avem direct sticle de cate 1 litru in casa. Mereu util!
- supozitoare cu paracetamol permise pentru copii asa mici. Cele mai bune prietene atunci cand bebe face febra mare noaptea and you’re freaking out.
- seringi. Utile la tot felul de chestii, inclusiv dat lapte in primele luni de viata daca e cazul.
- betadina, just in case. De asemenea, de la maternitate am primit prescriptie pentru o solutie speciala de spalat buricul in primele saptamani.
- cotton pads.
- vitamina D si probiotic (Protectis). Sami le ia inca din primele zile de viata, zilnic.
Securitate
- Baby monitor, mai ales daca aveti casa cu etaj. Pentru alte produse e inca prea devreme in primele 6 luni.
Plimbare
- sling/wrap si/sau port bebe. Sami a refuzat sa stea in oricare din sistemele astea in primele luni de viata, asa ca mari sfaturi nu am sa va dau, decat sa va luati un port bebe ergonomic, care se va dovedi foarte util ulterior. Noi avem Manduca si suntem foarte multumiti.
- trusa pentru carat cele trebuincioase pentru bebe. Noi o avem pe cea standard de la Ikea si o recomand, pentru ca e foarte usoara si compartimentata si nu ocupa mult loc. E foarte important sa nu te cari cu geamantanul dupa tine atunci cand iesi cu bebe.
- carut + scoica de masina. Noi avem carut Bugaboo Cameleon care are trei componente: landou, carut pentru varsta mare si scoica de masina. Landoul are o viata foarte limitata, la noi nici n-a apucat 6 luni. Ca accesorii vitale pentru carutul nostru pot numi: husa de ploaie, husa de soare, husa de iarna (in care sta invelit bebe cand e frig) si trusa pentru carucior (agatata de maner, in care punem biberoane cu apa, suzeta, jucarii, etc.).
Cam atat. Nu am intrat in capitolul hainute, pentru ca depinde de perioada in care este nascut si de gusturile fiecaruia. Noi am avut in primele luni doar body-uri (cu maneca scurta si lunga), pijamale, cateva caciulite si overalls pufoase in care il imbracam atunci cand ieseam afara. Au fost toate primite, pentru ca nu se mai pot folosi de la o luna la alta si e o mare pierdere sa investesti in haine de nou nascut. My two cents.
Pe masura ce imi voi mai aduce aminte si de altele, voi completa aceasta lista.
Love and babies!
Ca impresie generala: foaaarte multe lucruri, dar te înțeleg, cred ca și noi am avut destul de multe. Mai bine sa fii pregătit. Însă e destul de dezamagitor ca începi cu toată polologhia cu biberoanele. Cred ca din contra, dacă ai toate lucrurile alea în casa ești de la început hotărât sa nu alăptezi exclusiv. Un biberon e util sa ai, sigur. De sterilizat poți însă să îl sterilizezi într-o olicioara cu apa, pe aragaz, dacă chiar moare copilul de foame la San. Pompa nu are sens sa îți iei imediat cum naști, trebuie sa vezi în ce situație te încadrezi (supraproduci, pai atunci în niciun caz nu te mulgi cu pompa ca supraproduci și mai mult; nu produci suficient, apai nicio pompa nu o sa te stimuleze asa ca bebelușul). Cazuri mai individuale sunt, evident. Diverse complicații. Dar hai sa încurajăm mamele ca se poate alăpta cu putina voința, multa informație, guidance și… Un bebeluș :) it’s been done for milion of years. Cred și sper ca suntem și noi în stare fără tot plasticul din lume.
Pentru mine comentariul asta e foarte, foarte, foarte deranjant. Si asta pentru ca e dureros. Eu m-am chinuit ca toate visele sa alaptez, am avut moasa dupa mine din prima zi, am fost la consilier de alaptare, am pompat din prima zi desi il tineam pe bebe la piept foarte mult, de urlam de durere de la atata frecus, insa doar tinut la piept nu ajuta si pompa a fost esentiala inca din prima zi. Nu am reusit sa alaptez exclusiv, dar am tras lapte cu pompa patru luni din trei in trei ore ca sa ii dau copilului sa manance. Stii cat de oribil e sa faci asta? A fost horror. Pentru mamele ca mine, comentariile ca al tau sunt foarte dureroase si nedrepte, repet. Pentru ca trateaza acest subiect cu o usurinta usturatoare, si pornesc de la prezumtia atotcunoscatoare ca daca nu s-a reusit a fost vina mamei cumva, ca a fost o lenesa sau o neinformata, sau, cum ai zis si tu, ca a fost un caz exceptional. Si daca nu mi s-a spus asta direct prin cuvinte, mi s-a spus prin atitudine. E oribil, e oribil sa faci o mama vulnerabila si indurerata sa se simta asa. E oribil ca oamenii nu realizeaza greutatea propriilor cuvinte. O prietena care a nascut imediat dupa mine era cat pe aici sa piarda trenul alaptarii, dar am sfatuit-o din timp sa isi ia pompa acasa si, dupa stimularea cu pompa, a reusit. Daca nu avea, ar fi fost pa-pa, deci stiu sigur ca nu ai dreptate in legatura cu pompa. Aici e foarte folosita in maternitati, inclusiv in spitalul in care am nascut eu si care are eticheta de “amis des bebes” (adica o rata uriasa de alaptare la san). In plus, aici mamele se intorc la servici la 3 luni, asa ca pompa este extrem de folosita pentru a scoate lapte matern pe care cresa sau baby sitterul sa il dea copilului. Sunt de asemenea mame care au supra productie si tin rezerve in congelator pentru zile negre. Cu alte cuvinte, si pentru mamele care alapteaza biberoanele si sterilizatorul pot fi extrem de utile. (in paranteza: am fost o luna in vacanta si am incercat faza cu fiertul. GROAZA VIETII. S-au umplut de calcar, plus ca simteam ca o iau razna de la atata fiert toata ziua, extrem de incomod.)
Au mai zis fete ca sa stam sa vedem ce si cum in privinta cumparaturilor: nu stiu la voi cum a fost, poate ati avut sprijinul familiei, noi am fost singuri si va asigur ca in primele saptamani nu stiam nici pe ce planeta eram, daramite sa mai alergam prin farmacii (care aici nu sunt deschise duminica, sambata au program scurt si in rest inchid la 6 seara) dupa biberoane si pompe. Eu am trecut lucrurile alea pe lista tocmai pentru ca NU le-am avut in casa (cu exceptia pompei in maternitate si apoi inchiriata de la farmacie) fiindca am fost convinsa 200% ca o sa alaptez, si au fost momente cand am avut nevoie de ele si nu le-am avut. As fi vrut sa fi cumparat din timp un biberon bun, poate nu mi-ar fi ajuns copilul pe lapte praf.
Si mai e ceva. Fiecare mama are dreptul sa aleaga ce e mai bine pentru ea si copilul ei. Pot sa iti spun din experienta ca o mama isterica, nervoasa si epuizata care incearca sa alapteze, nu ii iese si isi tine copilul infometat, cu scadere in greutate muuult peste limita normala nu e deloc mai buna decat o mama linistita si calma pentru copilul ei si un bebe care ia in greutate cu lapte praf. Eu una m-am saturat de curentul asta care invinovateste si judeca mamele pentru alegerile pe care le fac: mame care privesc de sus alte mame pentru ca nu alapteaza, nu mananca bio, nu isi cara copiii in spate, nu fac co-sleeping sau mai stiu eu ce. De cand am devenit mama sunt incontinuu judecata si m-am saturat sa mi se vorbeasca ca si cum nu exista decat o varianta de adevar si aia nu e a mea.
Curiozitate în legătură cu spălăturile cu ser fiziologic în năsuc – în care nară introduceți jetul, cea de sus, sau cea de jos? :D oare s-ar putea face cu un alt dispozitiv (gen, o seringa)? Mulțam! :*
Luminita, in primul rand felicitari! Sper sa te bucuri fericita alaturi de puiul tau cat mai curand. Noi ii facem spalaturi cu un dispozitiv de la Difrax (dar poti lua orice alt dispozitiv asemanator). Ideea e ca varful lui sa fie rotund, sa nu ii intre pe nara in sus ca sa nu il raneasca. Atunci cand e pus pe o parte, cu urechea lipita de masa de infasat, ii pompam apa in nara de sus (dinspre noi) si serul cu muci iese pe nara de jos. De aia e bine sa pui un servet sau o muselina sub capsor, ca sa capteze toata mizeria.
Ii facem spalaturi imediat ce vedem ca are muci care ii curg sau are nasul infundat. De obicei dimineata si seara inainte de culcare, dar poti face chiar si de trei ori pe zi. Nu exagera totusi foarte mult pe perioade indelungate, ca I-ai putea irita mucoasa. Sincer, pana la un an jumate, copilul meu a fost racit mereu si nu a facut otita tocmai datorita acestor spalaturi pe care i le faceam cu religiozitate. In ultima luna a fost plin de muci, dar ne-am obisnuit, ne-am lenevit, nu l-am mai curatat si ghici ce? A facut otita. Ne-am invatat foarte bine lectia.
Si linkul catre pompita. Ea de fapt e pentru aspirat mucii, dar nu e eficienta pentru asta.
Aa, și cam cât de des îi faceți/i-ați făcut aceste spălături? mă pregătesc și eu de venirea unui bebe, iar informațiile de mai sus mi s-au părut foarte bine structurate! Vă felicit pentru decizia de a vă crește puiul într-o țară civilizată! :*