7 trucuri de meal prep de facut saptamanal

9

Proximitatea. Nu stiu daca ati auzit de acest concept atat de discutat in zona de nutritie/slabit, insa ideea din spatele lui e simpla si intuitiva: oamenii vor manca cu precadere mancarea aflata in imediata lor proximitate. Daca ai pe birou sau in sertar un pachet de biscuiti, nu o sa te ridici sa iei un mar din fructiera. Daca ai in frigider fructe deja curatate si spalate, cel mai probabil vei intinde mana dupa ele. Asta e si motivul pentru care, daca vrei sa renunti la junk, primul lucru pe care trebuie sa il faci e sa nu il ai in casa (nu, nici macar in “sertar special”). Nu stiu daca are legatura cu lipsa de timp sau cu lenea, dar, dupa ce m-am observat o perioada, mi-am dat seama ca la mine una principiul asta se aplica.

Cand m-am apucat de mancat si trait sanatos, proximitatea a fost una din regulile pe care am inceput sa le exploatez din greu. Deseori primesc de la voi comentarii in care ma intrebati cum de reusesc sa mananc atat de variat si colorat. Unul din raspunsuri e chiar asta: avand alimente sanatoase in proximitate, gata de actiune, nu numai ca am tendinta sa le folosesc mai des, dar am curaj sa ma apuc de feluri de mancare mai complexe, stiind ca deja o parte din treaba e gata facuta si timpul de pregatire va fi mai scurt.

Azi vreau sa va impartasesc sapte trucuri pe care le aplic saptamanal, fara exceptie, pentru a ma asigura ca am totul la indemana pentru a face alegeri sanatoase. Sacrific o jumatate de ora in week-end (poate nici atat), dar beneficiile sunt majore.

1Zeama de lamaie in borcan

Zeama de lamaie e poate unul din cele mai folosite ingrediente in bucataria mea. O folosesc zilnic in multiple situatii: dimineata in ceai, in timpul zilei in salate, o adaug in ciorbe si tocanite pentru a le face mai acrisoare sau pur si simplu pentru a le eleva aromele, o torn peste peste sau pur si simplu in apa de baut. In fiecare saptamana cumpar 6-8 lamai si le storc, iar zeama o pastrez intr-un borcan de sticla (reciclat) cu capac, in frigider. Rezista toata saptamana fara probleme.

2Patrunjel tocat

Trucul asta l-am descoperit recent si functioneaza atat de bine incat nu-mi vine sa cred ca nu l-am aplicat pana acum. In fiecare saptamana cumpar o legatura mare de patrunjel, pe care il spal bine si il las sa se usuce complet (de obicei peste noapte). Apoi il toc marunt si il pastrez intr-un borcan Weck cu capac. Capacul nu e etans, asa ca daca il tineti in borcan normal as sugera sa nu infiletati strans. Tine toata saptamana in forma foarte buna, iar intrebuintarile sunt, din nou, multiple: cel mai des in omleta de dimineata (pe care eu o mananc foarte des), in orice salata, in majoritatea mancarurilor. Practic, aproape la fiecare masa scot borcanelul asta si arunc putin praf magic peste mancare.

3Salata spalata

Toti vrem sa mancam mai mult #cevaverde, pentru ca am inteles cat e de important. Dar daca ne e o foame de lup si salata nu e spalata, sansele sunt mai mari sa insfacam o bucata de paine. Asa ca eu pastrez mereu salata spalata in frigider. Am incercat multe metode, insa cele mai simple si fara de batai de cap sunt, pentru mine, astea doua:

  1. spalata, uscata si pastrata in uscatorul de salata, la frigider;
  2. spalata si uscata, apoi pusa intr-o punga ziplock tapetata cu servetel de bucatarie. Punga trebuie sa ramana deschisa pentru a permite iesirea gazelor. Tot la frigider.

Adevarul e ca daca ai salata gata de mancat si zeama de lamaie in borcanel, iti mai ia fix un minut sa adaugi niste sare, piper si ulei de masline, iar masa sanatoasa e gata! Salatele pot fi mese in sine, alaturi de o proteina, sau pot insoti orice alt fel principal.

4Mirepoix congelat

Ce e mirepoix? Un amestec in parti egale de ceapa, morcovi si telina apio. De ce e important? Pentru ca e o baza minunata pentru orice mancare, si daca e gata pregatit scurteaza enorm de mult timpul de preparare. Eu fac toata treaba asta la robot, cam o data la doua saptamani. De cand mi-am luat Magimixul (link neafiliat, nu fac reclame la magazine dar pun linkuri random ca sa vedeti produsul efectiv), sunt intr-un extaz total. E atat de versatil robotul asta si imi e atat de usor sa il folosesc (l-am instalat intr-un loc tare la indemana)! Cu el, meal prepul a devenit o placere. Curat legumele, le toc la robot in 10 secunde, apoi le pun pe portii fie in caserole de sticla vidate (am si aparatul de vidat de la Zwilling, alta nebunie de care sunt indragostita), fie in pungi ziplock, si congelez. Cand fac o mancare, scot o punguta si baza e deja pregatita.

5Verdeturi congelate

Astea nu cred ca sunt o chestie noua pentru nimeni, dar le folosesc atat de des, ca trebuie sa le mentionez. Am INTOTDEAUNA marar spalat, uscat bine, tocat si pastrat in congelator, intr-o caserola de plastic. Cred ca as muri fara el. La fel procedez si cu patrunjelul sau leusteanul, cand pun mana pe asa pasare rara aici in BE. De asemenea, am mai congelat cu succes busuioc maruntit, amestecat cu ulei de masline si turnat in forme de cuburi de gheata. E o metoda mi-nu-na-ta de a da un gust proaspat mancarii.

6Cascaval ras

Da, putem sa cumparam cascaval ras deja, dar parca nu e la fel de proaspat si parca mai are si niste alte ingrediente suplimentare pe langa. De cand cu Magimixul, vrum vrum, eu mi-l pregatesc singura. Cumpar emental, parmezan, grana padano etc si le rad la robot, apoi le pastrez in frigider in borcan Weck cu capac de plastic (e mai etans). Daca am cantitati mari, atunci congelez o parte. Se decongeleaza si se pastreaza foarte bine dupa. Noi mancam destul de des branza tare rasa, in special in omlete, baietii cu paste, eu in mamaliga si noi toti peste diverse legume facute la cuptor. Sau in gratinuri. E un ingredient folosit des, asa ca ma asigur ca il am mereu la indemana.

7Rodie in borcan

Rodia, iubirea mea mare. Fiu-meu o mananca direct din borcan, cu lingurita, asa ca mereu trebuie sa ma asigur ca iau cantitati mari. E extrem de sanatoasa si o folosesc in TOATE salatele, o pun peste mancaruri, peste oua, numai asa, sa dea un pic de prospetime si culoare in farfurie. IMEDIAT schimba gustul si aspectul oricarui fel. Daca inveti sa o cureti rapid, e o joaca de copii sa pastrezi boabele la frigider in borcan de sticla cu capac. (Fun fact: inca mai am castronul ala albastru si inca il folosesc mereu cand curat rodiile. Face palm: ce bine era daca foloseam un cutit ascutit. Sfat: folositi o lingura mai solida de metal sau un polonic, daca vreti sa terminati treaba in 10 secunde).

Iata, acestea sunt invataturile mele de azi pentru voi. Daca vreti sa va faceti viata mai usoara si mesele mai sanatoase, sfaturile astea sunt un bun inceput. Iar daca mai aveti si alte idei ingenioase la care eu nu m-am gandit, lasati-le in comentarii, sa ne bucuram cu totii!

Love and meal prep!

Aboneaza-te la newsletter si primesti:
  • un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase
  • un meal planner imprimabil
  • continut exclusiv pentru abonati

9 COMMENTS

  1. Felicitari pentru munca depusa aici pe blog, Andie! Imi dau seama cat efort e! Arata asa de fain si aerat noul ton blog!
    Revenind la prep meal, eu as mai adauga si #fermentedvegetables . Cel putin aici, ma usureaza enorm sa stiu ca am si ceva legume mai altfel decat crude sau fierte care nu doar dau gust unei salate ci si vin la pachet cu condimente care te ‘incalzesc’ (scrie o ‘friguroasa’).

    • Multumesc draga mea! Da! Muraturile! Oh Doamne cat de utile si minunate sunt. Trebuie sa postez retetele mele si sa ma inspir din ale tale ❤️

  2. Mvai. Facepalm. Blonda. Zeama aia de lamaie in borcan e din capitolul “I was today’s years old” cand am aflat ca…. Lifesaver. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!😘

  3. Daaamn, deci zeama de lamaie la borcan chiar am recautat-o la tine pe Instagram si nu o mai gaseam! Asa mult ma bucur ca am gasit-o din nou. Nu mai tineam minte cat rezista la frigider si nici daca era sau nu combinata cu alte ingrediente.
    Eu ma cam panichez dupa 3 zile si arunc sau nu mai mananc orice tin prin frigder ca ma gandesc ca se strica. But i trust you so much, that i m going to keep it for a week and use it. Also, ma gandeam, nu ar fi mai usor de pus peste ceai/salatatw etc daca ar fi intr-un recipient tip sticla de sticla de baut lapte?
    I love all your ideas! Sunt ah-maz-zing as you are 🥰🥰🥰😘😘😘 love love love

    • Baby, e adevarat ca nu mai are acelasi continut de vitamina C, dar nu uita ca zeama de lamaie actioneaza ca un conservant in alte mancaruri, asa ca de stricat nu se strica intr-o saptamana. Cum ziceam, isi pierde din calitati, dar pentru mine tot e mai bine asa, decat sa nu mai fac salata ca nu am zeama de lamaie. Evident ca poate fi tinuta si in sticla de baut lapte, dar eu nu am ceva atat de mic si cu capac, mi se pare mai practic asa, in borcanel mic. Nu fac cantitati prea mari. Te pup!

  4. Eu fac si ceapa tocata, la fel, o pun in sosuri de paste si divese alte chestii, gasesc ca e f util sa o am gata pregatita! Pupici!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.