Tort de ciocolata cu crema usoara de branza

34

E greu sa stai in casa cu un food blogger. Toata lumea crede ca iubitul meu e cel mai rasfatat din lume, ca traieste intr-un paradis al mancarii bune si dulciurilor rafinate, da’ nu-i chiar asa. Viata familiei de blogger culinar e grea: vrea nu vrea, trebuie sa incerce toate noile experimente culinare si, mai mult, sa manance tot din farfurie, caci mancarea nu se arunca, nu-i asa? Nu se poate atinge de mancare cand e proaspat facuta, ci numai dupa ce e pozata, nu poate manca cu orice furculita sau din orice farfurie, caci unele-s de pozat, altele nu. Trebuie sa stea pe post de recuzita atunci cand e nevoie de cineva sa tina un platou sau sa amestece intr-o salata, sa tina de cate o blenda sau sa mearga pe varfuri atunci cand bloggerul e concentrat in bucatarie si se crede tata lu’ Frankenstein sau sa fie gata sa consoleze tristetea atunci cand oala a dat gres. Insa, de departe, cel mai rau e cand face foamea pentru ca food bloggerul nu e inspirat sau s-a saturat sa stea in bucatarie. Va spun, e grea viata familiei de blogger culinar.

Insa, din cand in cand, mai rasare soarele si pe ulita lor. Mai ales la aniversari, cand se lasa cu adevarate festine. Anul asta, iubi a primit, pe langa regulamentarul potol pentru colegi (de care nu vreau sa-mi aduc aminte, ca m-a lesinat), nu unul, ci DOUA torturi! Whoa!

DSC_0033-copy tort-adiDe mult timp imi doream sa fac un tort cu o crema usoara, preferabil fara zahar, dar care sa fie si solida, tare, sa nu o ia la vale la primul sirop turnat peste ea. Vreau sa zic ca Flori mi-a curmat suferinta si, cu tarta ei din VEG de toamna, mi-a dat raspunsul la toate cautarile mele: crema perfecta pentru mine e formata din mascarpone + branza dulce de vaci + miere. Da, doamnelor si domnilor, atat de simplu. Nici nu va imaginati ce gust bogat, bun si… lipsit de zahar e in crema asta! Pentru un plus de savoare, puteti adauga diferite arome, dar despre asta discutam mai incolo.

Singura comanda pe care am avut-o de la iubi a fost: tort de ciocolata cu muuuult sirop! (dar stai, noi stim ca la noi siropul e cerinta obligatorie, nu?)

tort-adi-3 DSC_0048-copy

Tort de ciocolata cu crema usoara de branza

Tort de ciocolata cu crema usoara de branza

Ingrediente

    Pentru blat
  • 4 oua
  • 120 g zahar alb
  • 90 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 praf sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 praf bicarbonat
  • Pentru crema
  • 500 g mascarpone
  • 250 g branza proaspata de vaci (dulce, neamestecata cu smantana!)
  • 1/2 cana miere (sau dupa gust)
  • 1 ceasca coacaze
  • Pentru sirop
  • 500 ml apa
  • 250 g zahar
  • 1 plic cafea instant
  • 2 linguri rom
  • Pentru decorat
  • smochine, struguri, alune, etc.

Metoda

    Blatul
  1. Se separa albusurile de galbenusuri, iar albusurile se bat cu un praf de sare. Cand incepe sa se formeze bezeaua, incepem sa adaugam zaharul lingura cu lingura. Mixam pana obtinem o bezea lucioasa si tare, apoi adaugam galbenusurile, unul cate unul si cele doua linguri de ulei.
  2. Cernem faina, bicarbonatul si cacaoa si le adaugam peste amestecul de oua, incorporand usor cu o spatula, in miscari de sus in jos pentru a nu dezumfla bezeaua.
  3. Turnam compozitia intr-o tava de 20 cm tapetata cu hartie de copt si coacem la cuptorul preincalzit la 160C cu ventilatie (180 C fara) timp de 40-50 min sau pana iese testul cu scobitoarea. In niciun caz nu deschidem usa cuptorului in primele 20 minute!!
  4. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca complet pe un gratar. In principiu, blaturile se fac cu o zi inainte de montaj, pentru a se invechi putin.
  5. Pentru sirop
  6. Punem zaharul intr-o cratita cu fund gros, adaugam doua linguri de apa si lasam sa se caramelizeze. Cand s-a topit si capata o culoare usor aramie, adaugam restul de apa, cu atentie sa nu ne ardem pentru ca are tendinta sa sara, deci folositi manusi.
  7. Lasam la fiert la foc mic pana se ingroasa putin si scade usor in volum, apoi adaugam plicul de cafea instant si romul. Mai lasam doua minute si dam de pe foc.
  8. Lasam sa se raceasca complet inainte de a folosi.
  9. Pentru crema
  10. In bolul mixerului, mixam mascarponele, branza si mierea pana obtinem o crema groasa si fina. Adaugam apoi coacazele si inglobam usor cu o spatula. Pot fi adaugate si alte arome (ciocolata rasa, nuci pisate, dulceata, etc.).
  11. Montaj
  12. Taiem blatul de tort in trei felii egale. Insiropam bine de tot prima felie, apoi punem 1/3 din crema, apoi cealalta felie de tort pe care o insiropam, si tot asa, apoi imbracam tortul in crema (sau nu). Putem orna cu un pos, decora cu fructe, etc.
https://www.andie.ro/2013/10/21/tort-de-ciocolata-cu-crema-usoara-de-branza/

DSC_0065-copy tort-adi-cu-struguriAcestea fiind zise, la multi ani iubitului meu, la multi ani tuturor!

DSC_0035-copyLove and many many birthdays!

34 COMMENTS

  1. Ha, ha, ha! Chiar așa e cu viața blogger-ului culinar!! Dar, există și avantaje și l-ai răsfățat pe al tău iubit cu o minunăție de tort, sau mai bine zis două minunății de tort!! Să-ți trăiască și să aibă parte de cât mai multe bunătăți!
    Sună tare bine crema aia, am s-o încerc și eu!

  2. La multi ani fericiti, perechii tale! Tortul este asa de delicat, imi place mult. Crema de branza o voi incerca si eu, nu am mai facut ceva de genul.
    Cam asa se intampla si lucrurile la noi in familie. Sotul sta, adulmeca si asteapta startul la mancat :) E foarte ingaduitor si ma sprijina enorm.
    O seara frumoasa!

    • Ce ne-am face noi daca n-am avea alaturi oameni atat de rabdatori..? Eu una nu stiu cum de rezista iubi la atatea, da’ ma bucur ca l-am gasit :)

  3. Exact de-asta multe dintre preparatele mele nu mai ajung pe blog, fiindca-s devorate inainte sa apuc macar sa ma indrept spre camera foto. Deci totul tine de educatie! Deci mai am de lucrat! :))

    Acestea fiind zise, la multi ani iubitului, la multi ani tortului, la multi ani cadrelor asa frumoase, la multi ani Andie, la multi ani tuturor! :D

    • Margot, un singur citat am pentru tine, in limba ta multiubita:
      Verge et correction procurent la sagesse :))))

  4. Oricat de grea ar fi viata alaturi de un blogger culinar, momente de rasfat ca acestea in care primeste, nu unul, ci doua torturi (care arata fantastic de bine si, mai sunt si bune pe deasupra) anuleaza toata suferinta, zic eu :). La multi ani si la multe “greutati” de-astea dulci facute de tine, Andie ;)

    • Ce sa zic draga mea, e iubi cocosat de atatea greutati in acest moment. In special blatul de ciocolata insiropat il cocoseaza foarte mult :) Multumim de urari! :)

  5. Bai cata dreptate ai! Parca as fi scris eu! I-am citit lui M cu voce tare, mama ce a mai ras:)) El: “Deci nu-s singurul… care sufera?!”:)) Dar trecand peste “suferinta” lor cea de toate zilele (ca acum sa fim sinecre, nu multi se bucura de asemena privilegii de cobai) , Doamne ce minunatie… dar ce minunatie. Cand stiu ca e cu branza pare bun, cand stiu ca e cu cioco pare si mai bun, dar cand stiu ca e insiropat… are u f kindin; me?! Pffa love it! Bai minunatie de femeie!

    • hahaha! Stii ca atunci cand l-am construit in capul meu exact in pasii astia m-am gandit si io? Ciocolata+crema de branza+fructe de padure+ sirop-non-stop= VICTORIEEEE!

  6. Am citit postarea cu voce tare si am ras in hohote caci la noi in casa situatia e identica. :)) E minunat ce ai facut tu acolo! Tot! La multi ani iubitului si multa rabdare! :D

    • Moni, la ce poze minunate faci tu, perfecte in fi-e-ca-re detaliu, eu cred ca la tine e posibil sa fie chiar mai greu pentru printul consort :)) Dar sa nu ne plangem – here’s to wonderful men and their amazing women :))

  7. Cam asa e viata de blogger.Credeam ca doar la mine se intampla…Acum m-am linistit :)..O sa visez toata noaptea tortuletul tau insiropat,cu mascarpone si ciocolata…La multi ani si iubitului si tie…ca sa-i mai faci bunatati cu sirop muuult ;)

    • Violeta, din comentarii si experienta prietenelor mele, inteleg ca nu-i o suferinta singulara asta :) Sa stii ca tortul a iesit ffff bun, toti invitatii au fost foarte impresionati si n-a mai ramas nimic… Dar ce zic eu, cand pui sirop pana balteste, n-ai cum sa dai gres! Te pup, noapte buna!

  8. Crema cred ca este delicioasa…o sa o incerc neaparat. La multi ani iubitului si felicitari pentru torturi.

  9. wow…deci sunt minunate!!! si LMA omului…si bucura-te ca stie regulile convietuirii cu un food blogger…mai lipsesc niste manute :)

  10. buna,

    vreau sa fac acest tort la aniversarea de 3 ani a fiului meu. cu ce aroma as putea inlocui cafeaua din sirop?
    multumesc

  11. Buna Andie,

    MULTUMESC…este un cuvand prea mic pt a-mi arata recunostinta si respectul pentru ce faci cu acest site.Tortul a iesit minunat. In loc de cafea am folosit o lingura de lichior de afine facut de mine si coacazele le-am inlocuit cu afine.
    Am facut si alte retete: pate de ciuperci(delicios) pasta de branza cu ardei (minunata). Am de gand sa incerc si humusul cu sfecla rosie.
    O zi faina!
    Raluca

    • Oh draga mea, cat ma bucur! E cea mai mare implinire a mea cand aud vesti ca a ta! Te imbratisez si mai astept sa-mi scrii!

  12. O idee & reteta superba!! Am incercat-o aseara (pt ziua sotului meu) si totul perfect insa nu a prea crescut! A trebuit sa coc inca un blat ca sa pot avea trei straturi. Am obs ca nu mentionezi cantitatea de bucarbonat, am pus aprox 10-12 grame. Asta sa fie cauza? In rest am urmat pasii exact si compozitia parea pufoasa cand am pus-o in tava.Mai tarziu il vom testa, sper ca e la fel de delicios pe cum arata! ;) felicitari pt blog! :x

    • Tulai, ce ma bucur! Nu stiu ce sa zic de crescut, ca nu mi s-a mai intamplat. Eu bicarbonat pun cu mana, cam o lingurita rasa, adica exact ce ai spus tu acolo 10-12-14 grame. Poate e bicarbonatul vechi? Sau poate a fost ceva in neregula cu temperatura cuptorului? Sau poate e tava prea mare? Nu stiu, ca n-am mai patit :) De bun o sa fie bun, ai sa vezi, sunt absolut sigura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.