Maria sa, Pavlova.

47

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

A venit momentul acela. Momentul maret in care in bucataria mea sa se coaca unul din cele mai nobile si rafinate deserturi (asa-mi place mie sa cred cel putin), pentru ca, nu-i asa, daca-i cu bezea, e cu rafinament. Pavlova e o prajitura numita dupa o mare balerina rusoaica dupa un turneu al acesteia in – culmea! – Australia, tara in care blatul de bezea cu straturi de crema si fructe on top e ca la el acasa. Am asteptat atat de mult sa fac prajitura asta nu atat pentru ca nu as fi putut sa o fac la cuptorul meu pe gaz (o realitate) ci pentru ca imi doream sa v-o prezint intr-un moment special, care, iata, e aici, azi, acum.

DSC_0161-copy

Una din cele mai frumoase zile din an, ziua maicutei mele, a venit astazi insorita si frumoasa ca ea. Mama mea e cea mai mare binecuvantare pe care eu am primit-o in viata asta, nu numai pentru ca a jucat un rol esential in cresterea si educatia mea, ci pentru ca mi-a oferit cel mai mare model de altruism si iubire neconditionata din lume. Nu stiu pe nimeni care sa aiba o capacitate de a ierta si a iubi mai mare ca ea – si nu ma refer acum la iubirea ei catre mine, copilul ei, ci la daruirea pe care o are fata de oricine ii iese in cale. Cum as fi putut sa fiu eu omul de astazi daca ea nu ar fi fost sprijinul si modelul meu? Ma uit in jur, citesc despre nelinistea multor parinti ca nu ar fi suficient de buni si ma gandesc ca acest lucru e practic imposibil. Da, copiii si parintii se cearta toata viata lor, iau decizii tampite si neinspirate, se lasa sedusi de lume si oameni, se schimba, pleaca, experimenteaza. Insa, va spun eu, dragi mamici din lumea larga, nimeni, nimeni, nimeni pe pamanul asta nu va putea vreodata sa iubeasca ca o mama – iar asta e darul nepretuit pe care il daruiti copiilor vostri, singurul care conteaza si care va conta vreodata. Asa ca daca vreodata va mai simtiti complexate ca nu stiti sa faceti baie copilului, sa incalziti laptele la temperatura potrivita sau sa alegeti o scoala buna, tineti minte ca puiul de om din fata voastra are in primul rand nevoie de voi. Restul vine de la sine.

Eu iti multumesc, mamica mea, pentru toate cele – multele – cate ai facut pentru mine in acesti 32 ani de cand suntem impreuna. Dar, cel mai mult, iti multumesc pentru iubirea asta imensa, prima si singura dovada a Dumnezeului din noi. Iti multumesc ca imi aduci aminte, in fiecare zi, ca exista cineva in lume care ma iubeste si ma va iubi vesnic. Nu imi trebuie nimic mai mult.

DSC_0152-copy pavlova1

Tort Pavlova cu zmeura si crema de vanilie

Tort Pavlova cu zmeura si crema de vanilie

Ingrediente

    Pentru blaturile de bezea
  • 10 albusuri (proportia folosita de mine este de 1 albus - 50 g zahar)
  • 500 g zahar alb tos
  • 1 lingura rasa de amidon
  • 1 praf de sare
  • 1/2 lingurita cream of tartar (optional)
  • Pentru crema
  • 10 oua
  • 1 l lapte
  • 3 linguri faina alba
  • 8 linguri rase zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pastaie de vanilie
  • Pentru sirop
  • 200 g zmeura
  • 4 linguri zahar alb
  • Pentru montaj
  • 800 g zmeura proaspata

Metoda

    Pentru blatul de bezea
  1. Preincalzim cuptorul la 90 C.
  2. Intr-un bol mare se bat albusurile cu praful de sare pana se formeaza o bezea usoara. In timp ce mixam, incepem sa adaugam zaharul lingura cu lingura, impreuna cu cream of tartar si amidonul. Mixam pana bezeaua devine foarte tare si lucioasa.
  3. Tapetam doua tavi mari cu hartie de copt si punem in mijlocul fiecareia jumatate din compozitie. Cu ajutorul unei linguri incepem sa nivelam bezeaua, dandu-i o forma rotunda, insa avand grija ca la mijloc sa aiba o usoara adancitura, pentru ca acolo vom aseza crema.
  4. Coacem timp de 2h, 2h30min incercand sa nu deschidem cuptorul. Dupa ce stingem cuptorul lasam inca 15 minute in cuptor cu usa inchisa apoi intredeschidem usa si lasam sa se raceasca complet acolo, preferabil peste noapte.
  5. Carcasele se pot monta oricand, insa tineti minte ca odata ce o faceti va trebui sa si mancati prajitura, pentru ca altfel se va lasa. Daca doriti sa le depozitati, le puteti tine in pungi sau cutii de plastic inchise ermetic.
  6. Pentru crema
  7. Intr-o cratita incapatoare cu fund dublu frecam ouale si zaharul cu un tel para - nu mult, cat sa se incorporeze. Adaugam praful de sare si laptele, amestecam bine si dam la foc moderat, avand grija sa mai dam cu telul din cand in cand pentru a nu se lipi crema de cratita.
  8. Din momentul in care incepe sa dea in clocot mai lasam pe foc 8-10 minute, ca sa se coaca bine si sa nu ne doara stomacelele de la faina.
  9. Cand e gata adaugam boabele din pastaia de vanilie si acoperim crema cu o folie alimentara de plastic, avand grija sa o punem in contact direct cu crema, pentru ca altfel aceasta va prinde o crusta deasupra.
  10. Lasam sa se raceasca complet.
  11. Pentru sirop
  12. Zmeura se blenduieste bine, se trece printr-o strecuratoare fina ca sa ramana doar sucul ei si apoi se pune la foc impreuna cu zaharul, intr-un ibric. Se lasa la foc mic pana se ingroasa putin, apoi se lasa la racit.
  13. Montaj
  14. Un blat de bezea, jumatate de crema, 400 g zmeura, alt blat de bezea, ultima parte de crema, 400 g zmeura iar pe deasupra turnam siropul racit.
https://www.andie.ro/2013/06/19/maria-sa-pavlova/

DSC_0139-copy DSC_0155-copy

Cum sa va explic eu. Prajitura asta e ca un norisor care ti se topeste in gura intr-o explozie de prospetime si candoare. Cat o mananci, plutesti pe un coltisor de rai in care iti zambesc numai ingerasi indopati cu placinte. Va doresc sa o incercati si sa o iubiti, asa cum am facut-o noi: cu simplitate si fericire in suflete, multumind pentru fiecare clipa prezenta de bucurie.

*IN ENGLISH*

I waited for a long time to make and post my first ever Pavlova. Not only because it was impossible to make in my previous oven, but because I was waiting for a very special day. That day is today – my mum’s birthday, a day as wonderful and beautiful as she is. I know we all love our moms and think that they’re the best moms in the world, and guess what, maybe it’s true. Maybe each mom is the best one in the world – I know for sure mine is. A time has come in my life when I treasure every moment spent with her, every single bit of fun and arguments we have because I know we won’t be together forever. And because her love will never be replaced, as it is endless and eternal and unique. I love you so much mum, I love you beyond words and images, I love you beyond the moon and the stars, I love you to the darkest depths of the universe. Happy Birthday and many more to come!

pavlova2

Raspberry Pavlova with vanilla cream

Raspberry Pavlova with vanilla cream

Ingrediente

    For the meringue
  • 10 egg whites (the proportion I use is 1 egg white - 50 g sugar)
  • 500 g caster sugar
  • 1 tbs cornstarch
  • 1 pinch of salt
  • 1/2 tsp cream of tartar (optional)
  • For the cream
  • 10 yolks
  • 800 ml milk
  • 3 tbs white flour
  • 1 pinch of salt
  • 1 vanilla bean
  • For the syrup
  • 200 g raspberries
  • 4 tbs caster sugar

Metoda

    For the meringues
  1. Preheat the oven to 90 C.
  2. In the bowl of a stand mixer whip the egg whites and salt until frothy then start adding the sugar one spoon at a time, then the cream of tartar and cornstarch and mix until dissolved and until the meringue is stiff and glossy.
  3. Line two baking sheets with baking paper and, using a spatula, spread the mixture so as to form two circular bases with a slight well in the middle (to better accommodate the cream later).
  4. Bake for 2-2.30h and try not to open the oven. When done, turn off the oven and do not open the door for another 15 minutes, then crack the door open and leave the meringues to cool completely, preferably overnight.
  5. For the cream
  6. In a large heavy duty pot slightly whip the yolks and sugar until just incorporated. Add the salt and milk and put the pot on the hob on medium heat, stirring from time to time so as not to stick.
  7. From the moment it starts simmering, leave for another 8-10 minutes.
  8. When ready add the vanilla and set aside until completely cooled.
  9. For the syrup
  10. Blend the raspberries, then strain them to extract only a clear juice. Simmer it with the sugar until it starts thickening, then set aside to cool completely.
  11. Assembly
  12. Spread half of the vanilla bean cream on top of the first base, then add 400 g raspberries, then top with the second base and second batch of vanilla cream and another 400 g raspberries. Sprinkle with syrup and serve.
https://www.andie.ro/2013/06/19/maria-sa-pavlova/

DSC_0155-copy

I took the first bite and, I swear to you, I felt I was eating fluffy, sweet clouds and angels were singing. It’s the perfect summer delight, so brace yourselves and wait no longer: decadence is waiting!

Love and meringues!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.