6 idei stralucite de retete de facut la Instant Pot

15

In articolul anterior va povesteam de Instant Pot (IP) si de dragostea mea eterna pentru oala asta. Azi vreau sa va povestesc despre retetele pe care le fac cel mai des si care imi scutesc o tona de timp si efort.

1Mancare gatita: tocanite, ciorbe, curry, risotto

De departe capitolul la care oala asta exceleaza. Modul de preparare e simplu: se pun toate ingredientele in oala, se pune capacul, se seteaza timpul de gatire si gata. De obicei eu sotez inainte ceapa sau prazul in putin ulei cu apa si apoi fac urmatorii pasi. Toate, dar absolut toate retetele de mancare gatita de pe acest site pot fi facute la Instant Pot. De asta nu mi-am cumparat si nu imi voi cumpara carte de retete dedicata, pentru ca nu e nevoie!

Sa luam de exemplu supa cu pesto: dam drumul oalei pe functia de sotat, adaugam ulei de masline si lasam sa se incinga putin, apoi calim ceapa si morcovii, adaugam restul ingredientelor, punem capacul, selectam functia de gatire sub presiune, alegem 3-4 minute (ca avem inauntru doar legume cuburi, daca aveam piept de pui am fi ales 8 minute), punem capacul si gata. Oala va avea nevoie de vreo 7 minute sa faca presiune, apoi va gati 4 minute, apoi va emite semnalul sonor ca e gata si poti deschide capacul. Putem folosi eliberarea manuala a aburului (QR) si sa servim supa imediat sau putem sa lasam aburul sa iasa natural (NR). Daca optam pentru a doua varianta, se va prelungi timpul de asteptare si supa va continua sa se gateasca. Insa nu-i bai ca nu e broccoli la abur. Uneori mi se intampla sa las aburul sa iasa natural pentru ca nu sunt langa oala si am altceva de facut. Credeti-ma, iese la fel de buna.

Ce mancaruri gatesc cel mai des? Clasice. Tocanita de cartofi, mancare de mazare, mancare de fasole verde, ghiveci de legume, tocanita de rosii, curry, risotto, ciorba de legume, supa de rosii, mancare de praz, pilaf, ce zic eu, toate supele si ciorbele. Destrabalati-va aici pe blog, pe propriul blog sau oriunde altundeva, luati o reteta normala si faceti-o la IP folosind sfaturile de aici. Nu veti da gres.

Pentru ai mei si pentru musafiri gatesc uneori cu carne (ceea ce n-am crezut ca se va intampla in veci). Avand in vedere ca nu o ating prea mult, doar o arunc in oala si nu miroase, mi s-a parut acceptabil. De obicei o pun dupa ce sotez ceapa si o calesc putin, pentru ca am citit pe net ca ar amplifica gustul si ar elibera nu stiu ce – dar nu va pot spune daca se simte vreo diferenta.

Toate retetele de mai sus pot fi facute si cu carne, caz in care timpul de gatire setat este cel al alimentului care se gateste cel mai greu: carnea. Daca faceti tocanita cu pui, 8 minute, pui cu oase, 15 minute, vita, 35 minute si tot asa. Manualul IP ofera o lista cu toti acesti timpi.

E important sa nu exagerati cu apa. Minim o cana de lichid, dar nu neaparat cat sa acopere ingredientele, daca e vorba de mancaruri. Cat sos vrei, atata apa pui. Tineti minte ca aburul ala nu iese niciunde si ca practic ce lichid bagati, acolo il gasiti (daca nu vorbim de ingredinte care absorb apa). Daca totusi mancarea iese lichida, exista doua solutii SUPERBE: pudra de arrowroot si pudra de kuzu. Nu au gust, nu au miros, sunt sanatoase. Amestecati o lingura pentru o cana de lichid in putina apa rece, varsati in oala, amestecati si gata: sos gros. Pudrele astea se adauga la final, dupa ce ati stins oala, nu se adauga in procesul de gatire.

2Legume la abur

Adio vremurilor in care puneam oala cu sita de aburi pe foc, se evapora apa si mi se ardea cratita ca naiba! In 2 minute aburesc orice leguma in IP. Cat a fost Sami mic tot in ea ii faceam legumele pentru piure: ieseau mult mai misto decat daca le-as fi fiert.

Ca sa fiu sincera, cel mai mult o folosesc pentru a face sfecla si cartofi intregi la abur. E minunata pentru asta, fiindca scurteaza enorm timpul de gatire si nu umple casa de caldura si miros. Sfecla o decojesc si o tin in borcane de sticla in frigider, apoi in timpul saptamanii cand am chef de o salata rapida scot 1-2 din frigider, le dau pe razatoare si aia e. De cartofi nu mai vorbesc, sa fierb cartofi e una din chestiile care ma enerveaza cel mai rau!

foto Catalina Zaharescu Tiensuu

3Paste


Stiu ce o sa ziceti: wtf, pastele se fac imediat! De ce as apela la IP pentru asta? Pai, abur si milioane de oale: una pentru fiert paste, alta pentru sos etc. In IP pui ingredientele pentru sos, pastele, apa, pui capacul si in cateva minute masa e gata. Ador sa fac mac & cheese la IP, o sa pun reteta curand.

SFAT!

Exista o intelepciune a modului in care se pregatesc pastele in IP. Se adauga intai o parte a lichidului (sos/apa), apoi pastele, apoi deasupra se toarna restul de lichid si se rezista din toti bojocii sa nu se amestece in ele. Puteti scutura putin oala, dar nu amestecati. Acelasi lucru e valabil pentru orez. E de asemenea important sa aveti cantitati corecte de apa-ingrediente.

Retineti de asemenea ca timpul de fierbere in IP este jumatate fata de cel de pe ambalaj.

4Oua fierte

Stiu ce va ganditi. Pe bune? Sa fierb trei oua amarate in IP, chiar nu le pot pune pe aragaz? Ei bine… da si nu. Daca aveti de fiert cantitati mari (pentru Paste, salata de oua, oua umplute etc) atunci e foarte misto sa faci in IP. E adevarat ca trebuie sa fii pe faza si imediat ce suna alarma trebuie deschisa oala si scoase ouale, altfel se supra gatesc. Eu fac minim sase, trei le mancam la o masa, iar trei pastrez pentru a doua zi. E foarte practic si e fail-proof!

Pe net circula nu stiu cate tabele cu timpii pentru oua in functie de consistenta dorita. Sunt un mare … fiasco. Daca fierbeti ouale in IP 10 minute se alege praful de ele, se fac verzi. Testele mele au aratat ca pentru oua fierte tari 3 minute e mai mult decat suficient. Ce e foarte misto e ca ouale nu se fierb in apa, ci la aburi, pe cosul de metal. Mi-a luat mult timp sa accept ideea asta, dar acum imi place nespus :)

Si da, e adevarat ca oule fierte la IP se decojesc ca la manual. Adio albus de ou rupt in toate partile, doar atingi coaja si se desface ca matasea, lasand la iveala oul perfect.

5Cereale, leguminoase si orez

Cerealele si leguminoasele au fost facute pentru IP, nu invers :) E absolut minunat sa fierbi chestii “grele” precum nautul sau fasolea fara efort, miros sau caldura. Sa le pui in oala si sa uiti de ele, si doar sa scoti capacul si sa le gatesti. Sa faci o ciorba de fasole impecabila fara stres, fara inmuiat peste noapte. Nu am cuvinte pentru asta.

Ce e foarte fain e ca puteti fierbe extrem de usor (si fara riscuri – de ardere sau dat in foc) si cerealele si pseudo-cerealele. Grau, hrisca, mei, quinoa, orz, ovaz: se fac doar in cateva minute si ies perfecte. Quinoa de pilda are un timp de gatire de 1 minut, la care eu mai las 10 minute de NR (natural release) si apoi eliberez aburul manual. O adaug in orice salata si e purrrrfecta.

Acelasi lucru e valabil si pentru orez, la care timpul de gatire e 4 minute + 10 NR. Din nou nu sunt de acord cu proportiile apa/orez care circula pe net. 1 portie apa – 1 portie orez mi se pare o tampenie. Eu pentru pilaf folosesc 1:4 (1 portie orez, 4 portii apa), iar pentru un orez mai tare maaaaxim 1:2 (1 portie orez, 2 apa, dar de obicei e 2.5).

SFAT!

Ca si la paste, e important sa puneti apa in doi pasi (apa – orez – apa) si sa nu amestecati in oala dupa ce ati pus orezul, doar sa o scuturati.

6Orez cu lapte/porridge

Stiti ca toti avem un calcai al lui Ahile, nu? Macarons? Face fata. Pavlova? Anytime. Orez cu lapte? Fail, fail, fail si iara fail. Nu si de cand am IP-ul. O cana de orez alb, un litru de lapte, 4 linguri de zahar, coaja de lamaie, vanilie – 4 minute la IP, 10 NR si gata. Fara emotii, fara lapte prins, fara consistenta prea tare sau prea moale. Iubi adora orezul cu lapte asa ca ma pune sa ii fac des. M-am scos!

La fel de bine puteti face porridge in el, si daca e cu lapte vegetal il puteti pune de seara si seta oala sa gateasca noaptea, ca sa il gasiti cald dimineata.

Desigur ca voi incerca sa postez cat mai multe retete si idei concrete de ce face Andie la Instant Pot. Cel mai probabil pe Instagram ca acolo e cel mai usor, avand in vedere lipsa acuta de timp.

Sper ca aceste ganduri sa va fie folositoare si astept cu drag intrebarile si comentariile voastre.

Love and Instant Pot!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

15 COMMENTS

  1. Salutare! Am incercat sa urmez reteta pentru tocanita de cartofi, dar e clar ceva nu fac bine. Mai precis, nu pot sa evit fierberea indelungata fara capac… Dupa fierberea normala cu capacul pus, ramane prea multa apa. Mai ramane de incercat varianta cu apa putina de la inceput, doar ca raman cu legumele neacoperite…

    • Buna Bogdan, ai incercat la IP? Atunci nu trebuie sa ai toate legume acoperite cu apa. Cum ziceam si in articol, pui atata apa cat sos vrei sa ai, dar minim o cana, altfel primesti eroare de BURN. Inainte sa pui capacul le amesteci putin cu o lingura si gata. Se vor face foarte bine, trust me. Gatitul la sub presiune e diferit de cel pe plita.

  2. Salut,
    Am și eu de o sapt IP… Am făcut zilnic în ea: supa de pui, paste cu sos de peste și legume, orez, quinoa, porridge, vita, fasole verde, năut etc… Toate super bune și gustoase… Însă problema mea e timpul de gătire. Citesc timpul scris de tine și la mine e dublu, triplu, de ex azi am fiert pe sita cartofi mari în 18 min dovlecel tăiat pus pe steam după 5 minute era tare, aripioare mici de pui puse pe rack cu apa dedesupt după 25 minute pe more high pressure erau făcute însă nu sa se ia de pe os cum ma așteptăm
    Ajunge la presiune destul de repede, oala nu e plina, gătesc cantități mici, când scot aburul, el este…oare e vreo problema?
    Merci… Apropo tu m-ai convins sa iau IP și îl iubesc deja… Doar ma necajeste asta cu timpul..

    • Draga mea, in primul rand felicitari pentru achizitie si in al doilea rand whaaat??? Dovlecel tare dupa 5 minute? Pai eu am pus o conopida intreaga si am lasat-o 5 min si cand am scos-o era deja piure, mi s-a facut praf in mana. Ce spui tu aici nu suna deloc asemanator cu experienta mea si sincera sa fiu nici nu stiu ce sa iti zic! Vorbim de timpul de gatire propriu zisa right? Nu de ala care incepe sa curga cand apare semnalul ON?

      • Da… Propriu zisa… Fara presurizate… Uite acum am făcut porridge cu mar cubulețe… Funcția porridge 3 minute… 14 min NR… Ovăzul e făcut dar mărul tare… Ma gândesc sa scriu înapoi de unde l-am luat.(Amazon Franța).

  3. Ar fi util de menționat si ce programe folosesti pentru fiecare. De exemplu la oua ce program ai folosit?
    Multumesc

    • Buna Andreea, in general nu folosesc programe pre-determinate. Ouale le asez pe gratarul de aburi si le fac la Steam timp de 3 minute apoi quick release.

  4. Mulțumesc. Am cautat si eu alte retete si am gasit cu un cup de apa, 5 min pe pressure cook. Le-am facut asa, au iesit un moi. Voi incerca si varianta ta data viitoare

  5. Come on, faci pâine cu maia și fail la orez cu lapte?! :P nici nu stiu dacă e vreun secret, eu pun o cescuta de 100ml cu orez (il spal bine) la 1l lapte (incalzit separat) pe care il adaug treptat pe măsură ce orezul absoarbe lichidul. Dar, da, cam stau langa el sa nu se prinda, am o crăticioară ceramica, in inox nici nu ma mai gândesc sa fac. Daca sotului ii place asa mult trebuie sa incerci o data sa adaugi si smântână dulce sau lapte condensat (nu mai trebuie zahăr)! Anyway, imi place tare mult blogul tău si mai verific din cand în când daca ai reînceput să mănânci normal :d sunt acum la a 2a sarcină si nici dupa prima nu am reușit sa dau jos, ma ingrozesc ce va fi…

    • Suri love, ce idei bune mi-ai dat! Felicitari pentru bebe, va tin pumnii sa va intalniti cu bine si fericiti. Nu-ti fa atatea griji de kg, copiii sunt cel mai minunat proiect al vietii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.