Paella cu de toate a Anei

1

Era o vreme cand blogerii culinari erau titani. Nu pentru ca aveau cele mai multe sau complicate sau bine explicate retete, ci pentru ca scriau cu har. Pentru ca te faceau sa te ridici de pe canapea si sa faci reteta aia, damn it! Pe vremea aia scria Ana de la Easy Peasy, zisa si Cookie, si asteptam fiecare articol al ei ca painea calda pe vremea comunismului. Anei ii placea mult carnea, dar din cand in cand o comitea vegetarian intr-un mare fel, ca de exemplu cu reteta ei de paella cu de toate.

Nu stiu de fapt de ce vorbesc despre Ana la trecut, ca ea e bine-mersi, unul dintre cei mai tari food coachi (asta e pluralul in romana?) si scrie in continuare minunat la ea pe site, dar nu pe blog…

Eu nu sunt mare fan orez si nici mare fan linte rosie si cu atat mai putin fan dovlecel gatit, dar paella Anei m-a cucerit de la prima inghititura. A fost genul ala de mancare pe care am stiut ca o sa il fac mereu si mereu si mereu si sa il iubesc, basca o sa fie plin de legume pe care altfel nu le-as manca sau le-as uita prin frigider. Acum ii place si lui fiu-meu

M-am gandit sa readuc reteta asta in atentia voastra mai mult pentru posteritate: ce naiba ma fac daca intr-o zi cade blogul Anei si aceasta bijuterie gastronomica dispare de pe net? In plus, e super versatila si practic puteti pune in ea orice leguma aveti uitata prin frigider, trebuie doar sa fiti creativi.

Atentie doar sa nu o gatiti cu capac, sa alegeti o cratita potrivita pentru ea – neaparat una cu fundul mare (adica mare in diametru, la ce v-ati gandit?) pentru ca toate ingredientele sa fie dispuse in strat subtire, sa folositi orez cu bob rotund mediu (nu basmati, nu jasmine nu alte nebunii) si sa fiti putin atenti la cantitatea de apa. Eu am folosit un orez arborio in paella din poze iar asta a absorbit mai multa apa decat prevede legea asa ca a trebuit sa suplimentez. Incepeti cu mai putin si adaugati pe masura ce evolueaza.

Ingrediente

  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mare tocat marunt
  • 1 praz taiat rondele
  • 1 ardei gras (rosu sau verde) taiat fideluta
  • 3 catei de usturoi feliati
  • 1 dovlecel mare taiat cuburi mici
  • 2 morcovi feliati subtirel
  • 1/2 lingurita turmeric
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 2 foi dafin
  • 1/2 cana linte rosie
  • 1 cana orez cu bob rotund
  • 2-3 cani supa de legume (sau apa clocotita cu 1 cub de bulion de legume)
  • Sare si piper dupa gust
  • 2 rosii feliate
  • 1 legatura subtire de patrunjel maruntit

Metoda

  1. In cratita de paella incingeti uleiul de masline si caliti ceapa si prazul la foc mediu pana se inmuaie. Adaugati ardeiul si usturoiul si mai mermeliti putin. Dupa vreo 2-3 minute adaugati morcovii, dovlecelul si condimentele si mai lasati 2 minute.
  2. Adaugati lintea si orezul in ploaie, mermeliti 1-2 minute si apoi puneti 2 cani de supa fierbinte. Din acest moment nu mai amestecati in paella. De asemenea NU o acoperiti cu capac oricat de mult ati fi tentati sa o faceti, chiar daca aveti impresia ca legumele nu se gatesc. Se gatesc, credeti-ma pe cuvant.
  3. Lasati paella sa fiarba aproximativ 20 minute la foc mic-mediu. Daca aveti un orez deosebit de absorbant si vedeti ca se lipeste deja de tigaie, mai puteti adauga supa. Dupa 20 minute puneti deasupra feliile de rosii si patrunjelul, stingeti focul si abia acum acoperiti cu capacul! Uitati de ea minim 10 minute si cand sunteti gata sa o mancati vi se vor deschide portile raiului!

Ce e fain la paella asta (pe langa gust desigur) e textura: legumele nu se mocirlesc ca in ghiveci, sunt gatite dar ferme (inclusiv dovlecelul!) ceea ce e absolut fabulos. Nu cunosc nicio alta mancare pe planeta asta care sa includa combinatia de praz si dovlecel neprajit si sa imi placa asa mult!

V-am convins sa o incercati? Daca nu, voi ati pierdut!

Love and paella!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.