Crumble de capsuni si mango (vegan)

14

*SCROLL DOWN FOR ENGLISH VERSION*

Si acuma cand ma gandesc la desertul asta salivez. Va marturisesc sincer ca a fost nevoie de toata puterea mea de control ca sa nu golesc toate ramekinele, singura si ascunsa printr-un cotlon al casei ca sa nu fiu nevoita sa impart cu nimeni. Mintea a invins pofta, insa pofta a ramas. Cele mai importante trasaturi ale acestui crumble sunt: 1) se face incredibil de usor, 2) nu necesita cantar sau masuratori precise, putand fi usor adaptat gustului propriu 3) e vegan si are in compozitie ingrediente cat se poate de sanatoase si benefice, precum faina integrala si fulgii de secara. Nici nu va spun ce mare usurare e pentru mine sa nu mai fiu nevoita sa fac crusta de aluat cu unt si sa fi gasit o varianta care, mult mai sanatoasa fiind, nu face deloc rabat la gust, au contraire! Sa trecem la treaba.

DSC_0256-copy

Crumble de capsuni si mango (vegan)

Crumble de capsuni si mango (vegan)

Ingrediente

    Pentru crusta
  • 1 cana fulgi de secara
  • 3 linguri zahar brun
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 linguri faina integrala
  • Pentru umplutura
  • 500 g capsuni proaspete
  • 1 mango
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 3 linguri zahar brun
  • 2 linguri sirop de curmale (sau artar)
  • 3 linguri fulgi de secara
  • 2 linguri rase faina integrala
  • 2 linguri fistic crud zdrobit
  • 1 lingurita extract de vanilie

Metoda

  1. In primul rand taiem mango cubulete si capsunile mai mari in doua.
  2. Intr-un bol mare amestecam toate ingredientele pentru umplutura si dam deoparte.
  3. In alt bol mare amestecam cu o furculita toate ingredientele pentru crusta, avand grija sa se omogenizeze bine si sa se distribuie uleiul peste tot. Adaugam cateva linguri din acest amestec peste fructe si amestecam pentru a distribui uniform.
  4. Luam cateva ramekine sau vase ceramice rezistente la copt si le umplem trei sferturi cu amestecul de fructe iar deasupra punem cateva linguri din compozitia de faina si fulgi, cat sa formeze o crusta compacta pe care o distribuim uniform cu ajutorul unei linguri.
  5. Dam la cuptorul preincalzit la 160 C cu ventilatie sau 180 fara si lasam 20-30 minute sau pana cand vedem ca siropul de fructe a razbit dincolo de crusta si face bulbuci :)
https://www.andie.ro/2013/06/03/crumble-de-capsuni-si-mango-vegan/

A iesit dulce-acrisor, cu niste arome incredibile… Nu mi-e frica sa zic ca parerea mea sincera e ca, pentru copiii care s-au stricat la zahar, asta poate fi un exemplu perfect de desert hranitor si care sa nu le faca atata rau. Mai mult, puteti sa ii convingeti sa va ajute sa il faceti, pentru ca tot procesul de fabricatie implica amestecarea de ingrediente intr-un bol, cu o lingura sau o furculita. I mean, seriously, it doesn’t get any easier than this.

crumble2

Nu stiu de ce, dar am asa o presimtire ca vara asta va fi plina de multe deserturi din astea. Evident, fructele pot fi inlocuite cu ce aveti/gasiti prin casa – cirese, mure, prune, fructe de padure, the sky’s the limit! Pana in toamna, puteti experimenta cu tot ce se poate pe lumea asta. Cel mai bun e cald cu o cupa de inghetata langa. O, viata mea.

*IN ENGLISH*

This must be one of the simplest and healthiest desserts you’ll ever make. Until last night, it never even occurred to me that this treat could be vegan, yet it can :) To be honest, I find it even tastier than the non-vegan version – maybe because of the crunch given by the rye flakes + brown sugar. At any rate, this summer this is what we are bound to make on heavy rotation, because it simply can’t get any better and simpler than this.

Vegan mango strawberry crumble

Vegan mango strawberry crumble

Ingrediente

    For the crust
  • 1 cup rye flakes
  • 3 tbs brown sugar
  • 3 tbs olive oil
  • 2 tbs whole wheat flour
  • For the filling
  • 500 g fresh strawberries
  • 1 mango
  • zest of 1/2 lemon
  • 3 tbs brown sugar
  • 2 tbs maple or date syrup
  • 3 tbs rye flakes
  • 2 tbs whole wheat flour
  • 2 tbs smashed pistachios
  • 1 tsp vanilla extract

Metoda

  1. Cut the mango into small cubes and half the larger strawberries.
  2. In a big bowl gently mix the ingredients for the filling (with a wooden spoon) and set aside.
  3. In another bowl use a fork to mix all the ingredients for the crust, making sure the oil is evenly distributed. Add a couple of tbs of this mixture into the filling and mix well to spread.
  4. Fill your ramekins 3/4 with the fruit mixture and top with a few tbs of the crust mixture. Tap well with the spoon in order to seal the fruit mixture underneath.
  5. Bake in preheated oven at 160 C until you see fruit syrup bubbles on top of the crust, for about 20-30 minutes.
https://www.andie.ro/2013/06/03/crumble-de-capsuni-si-mango-vegan/

DSC_0331-copy crumble

Love and crumbles!

14 COMMENTS

  1. Fiind mare iubitoare de preparate quick & easy, crumble-ul este unul din deserturile mele preferate :P Pe cat este de simplu, pe atat este de bun. Imi place mult varianta ta vegan si trebuie sa recunosc ca ideea de capsune si mango impreuna ma inspira ;) Eu am facut doar cu capsune cu cateva zile in urma si ca si tine, abia am reusit sa ma stapanesc sa nu-l termin singura. Pozele sunt superbe, dar cred ca asta o stii deja. Pupici si o zi frumoasa

  2. Poze minunat de frumoase si care te imbie la masa:) nu am mai mancat crumble dar al tau arata minunat si trebuie sa-l incerc:)

    • Macy, nu ai mai mancat crumble?!?! OMG :) Neaparat trebuie sa il incerci atunci. Am asa o senzatie ca te ve indragosti la prima degustare.

  3. Hei.E minunata reteta,abia astept sa o testez:D
    Voiam sa stiu..cam cate bolulete ti-au iesit?Ca si compozitie finala,ma refer.

    • Ana, asta e o chestie tare relativa pentru ca nu iti poti da seama de marimea lor din poze. Am avut doua albe, de la Ikea, doua foarte micute, mai mici decat ceasca de cafea (care se vad in poze) si un bol mare de budinca de juma de kg de la Kitchen Craft. Deci.. as spune patru boluri, daca ar fi sa fac o medie. Insa castroanele mele si ale tale pot fi foarte diferite ca marime :)

      • Eram doar foarte curioasă, înainte să o gătesc, să ştiu cam câte porţii ies din gramajul ingredientelor puse de tine:D

  4. Nici eu nu am mai mancat crumble pana acum 10 minute. Cu siguranta voi manca des de acum incolo. Delicios! Mici modificari in functie de arsenalul din casa: fulgi de ovaz in loc de cei de secara, rubarba in loc de mango. Mie mi-au iesit 6 boluri micute de la Ikea, probabil ca cele pe care le ai si tu. Am mancat 2. Pe restul le ascund pe undeva sa nu ma tenteze. F tare ideea asta de crumble: usor, rapid si delicios, nu stiu cum de nu l-am mai intalnit pana acum. But have no fear, voi recupera anii pierduti.
    O zi superba!

  5. Bună ziua!
    Nu mă descur deloc în a utiliza FĂINA, încă nu mi-au reuşit clătitele. Dar în această reţetă nu pare dificil: le pun împreună şi doar amestec (ingredientele).
    Nu ştiu să pun cuptorul la temperatura indicată, deoarece “al meu” nu precizează temperaturile (nu are nici ceas), dar tot voi încerca un [crumble] (probabil din mere şi căpşuni, sau căpsuni şi caise). Dacă “prima” încercare va fi un eşec, nu-i bai: Ştefania este deocamdată “la ţară”. Vreau să-i pregătesc “o mapă” cu surprize!
    ~
    Cornelius, :)
    PS: chiar nu putem găsi o denumire mai … românească? Poate că ar merge: [Mozaic de fructe] …, sau poate: [DeliFructe] ~,

    • Asta e o prajitura care iese oricum, poate fi facuta chiar si de un copil, nu-i greu deloc. Temperatura trebuie sa fie potrivita, undeva pe la jumatate, iar timpul il puteti cronometra si cu ceasul de la mana :)
      In ce priveste numele, eu nu sunt in tabara celor care simt nevoia sa traduca totul in limba romana – vorbesc sase limbi si toate-mi sunt la fel de dragi si ma fac sa ma simt la fel de acasa. In plus, sunt foarte multe prajituri al caror nume nu se traduce si a fost preluat intocmai chiar si in limba romana, asa ca eu cred ca il puteti folosi fara prea multe procese de constiinta :)
      O zi frumoasa si mult succes!

  6. Salut
    Am incercat si eu in aceasta seara reteta ta si a iesit un crumble delicios, normal :) am facut intr-un vas yena, jumatate cu mere si piersici si jumatate cu afine si capsuni :) Pe viitor, cred ca voi pune mai putin zahar (mi s-a parut destul de dulce) si ma voi orienta spre spre capsuni si fructe de padure, lasa si sucul acela yumy yum :)

    Am vazut in comentariul anterior ca vorbesti 6 limbi – wow! :D Felicitari

    • Anca, poate conteaza si fructele – capsunile mele au fost cam acrisoare, asa ca s-a cerut. Dar partea faina cu crumble-ul tocmai asta e, ca il poti adapta fara reteta dupa gustul tau :) Si da, sunt multe lucruri pe care nu le-am spus despre mine si cred ca ar fi surprinzatoare :) Da’ e timp, e timp!
      Beijinhos! (pupici in portugheza)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.