Pateu vegan de linte si-un inceput senin de primavara (intarziata)

27

Buna ziua lume, buna ziua Romania, buna ziua Bucureeeeeeesti! M-am intors! Am un zilion de povesti si ganduri bune pentru voi! Nici nu stiu de unde sa incep, asa ca o voi lua haotic prin hatisul gandurilor si emotiilor mele. Probabil ca (unii dintre voi) mi-ati simtit absenta in ultimele saptamani – daca da, sincer ma bucur, pentru ca asta inseamna ca am intre voi si prieteni, daca nu, asta e, mai incerc pana data viitoare :) Dragii mei, am fost intr-o cautare sufleteasca adanca, intr-o munca pe toate planurile, caci de la inceputul acestui an mi-am propus sa-mi schimb viata si sa-mi infrunt toate fricile, barierele, sa-mi depasesc limitarile si sa fiu (aproape) un alt om! Asa fix!

DSC_0149-edit

1. De fro trei saptamani nu mai mananc zahar. Multi m-ati intrebat de ce: sincer? Habar n-am nici eu foarte bine, dar pur si simplu s-a intamplat. Stiam demult ca zaharul (alb sau brun) in cantitati mari nu-i bun, ca majoritatea alimentelor intens procesate il contin, dar ceea ce a declansat in mine hotararea de a-l evita o perioada a fost o radio(tomo??)grafie care arata, prin comparatie, creierul unui homo modernus dependent de zahar si creierul unui dependent de cocaina. Ghiciti care arata mai rau? Si cum toata structura mea interioara e pro-libertate anti-dependente, ala a fost momentul de declic cand mi-am zis in barba: wtf, hai sa vedem cum e fara zahar. Mai incercasem eu sa fac asta acum cativa ani si chiar am reusit o luna de zile, dar n-am simtit nimic nici atunci, nici acum. Nu-mi dau seama daca din cauza ca 1. perioada a fost prea scurta pentru a simti efecte sau 2. oricum nu prea mananc eu mult zahar (in ciuda faptului ca fac prajituri des), cert e ca nu pot sa va spun ca mi s-a intamplat ceva senzational. Ce e insa senzational e faptul ca in toata aceasta perioada, in afara de fructele zilnice, am mancat in doua zile diferite cate o felie de paine cu unt si miere, si de doua ori inghetata de casa cu miere. Dacat atata. De asemenea mi-am dat seama ca prin eliminarea zaharului am eliminat multe din alimentele intens procesate care sunt fie ilegale, imorale sau ingrasa, si ca am crescut simtitor aportul de fructe. Desi sunt hipoglicemica, am primit asigurari de la medic ca pot sa nu mai mananc zahar tot restul vietii si n-o sa am probleme cu asta, ceea ce iara m-a incantat si mai mult. Si, ca sa fie treaba oabla, am mai prins pe BBC un documentar SENZATIONAL, din seria “The Truth About Your Body”, in care s-a vorbit o ora numai despre consumul de zahar. Cat de dramatic a crescut cantitatea de zahar consumata de omul modern, cum guvernele si industria food au acoperit eficient efectele dramatice asupra sanatatii ale consumului de zahar, cum grasimile au luat-o in freza si a aparut industria low fat care a inlocuit grasimea cu (suprize-suprize) zahar si alti inlocuitori mult mai daunatori decat grasimea in sine, in fine, e un documentar extrem de bine documentat, gandit si mind blowing cu totul. Cautati-l merita vazut.

Cert e ca sunt happy and sugar free si o sa raman asa o perioada, pentru ca vreau sa testez daca asta va avea un impact asupra gustului. Cand m-am lasat de carne, la vreo doi ani, am constatat cu stupoare ca am devenit incredibil de sensibila la gusturi si arome pe care inainte nu le simteam, ca mancarea a devenit brusc mai bogata si am descoperit in legume cunoscute gusturi necunoscute pana atunci. Stiu, suna cel putin ciudat, dar asa e. Va tin la curent.

2. Am lucrat nebuneste la cartea Andreei Lazarescu, La,la,la vie en raw.z, care s-a lansat in week end la Raw Generation Expo. Ea a venit cu retetele, Andreea Aron cu pozele si eu cu restul, adica grafica, pusul in pagina, chestii de design, etc. Sunt atat de incredibil de fericita si recunoscatoare Unei ca mi-a dat sansa sa fac chestia asta, ca m-a ales sa facilitez aducerea pe lume a primului ei copil tiparit, incat nu va pot spune. Nu va pot spune. Cand m-am apucat de blogul de fata nu mi-am imaginat vreodata ca voi ajunge sa fac VEG, sau carti, sau poze, sau… mai nimic din toate cate mi se intampla acum. Universul e magic, iar eu, cand sunt in lumea asta, ma simt cea mai fericita din lume. Sper sa nu ma opresc aici, sper sa am ocazia sa va aduc in fata ochilor si alte proiecte frumoase, am atatea planuri in cap!

10245432_558198194297385_4273584204881337012_n

3. VEG. Trebuia sa fie de primavara, dar primavara asta m-a trecut prin niste incercari mari, mari de tot. Am incercat sa nu le arat, dar s-au vazut in timpul liber lipsa. Asa ca vom avea, pentru prima oara, un VEG de primavara-vara, adica un numar comun ceva mai bogat decat de obicei, care insa sper sa va placa la fel de mult. Mai rabdati putin, mai sustineti-ma moral putin, iar eu voi face tot ce pot sa nu va insel increderea!

DSC_0153-copy

4. Ma apuc de sport. Jur pe rosu. Cica ma voi inscrie la Kangoo si acasa voi face yoga, yogalates si pilates sau o combinatie thereof. Astept clipuri si sfaturi lamuritoare. Despre mine trebuie sa stiti ca detest miscarea, dar voi face eforturi sustinute sa o aduc in viata mea. >insert incurajari here<

5. Ma reapuc de tango. Am zis sa o scriu public, ca atunci cand ma ia lenea sa imi dea careva cu postarea peste nas si sa ma mobilizez sa ma duc la cel mai frumos dans din lume: tangoul argentinian. Va spun, nu am intalnit dans mai frumos in toata viata mea, e un dans care te dezvolta interior intr-o maniera incredibila. Spre deosebire de cursurile de dans la care te duci si inveti pasi, aici te duci si inveti sa te conectezi cu partenerul tau, si sa-i urmezi… tineti-va… intentiile! Oh, nu stiu eu sa va povestesc despre asta, stiu doar ca daca aveti sansa ar fi frumos sa va duceti si sa intrati in lumea asta in care sufletul se exprima prin dans. Love, love, love.

6. Am invatat sa conduc. Acum sunt zmeutza in trafic, va rog nu deranjati daca vedeti prin Bucuresti o tufa de par zbatandu-se isteric la volan pe ritmurile SmartFM. Am fost intotdeauna eco, dar RATB-ul m-a infrant; si-apoi, stiti cum se spune – al mai destept cedeaza. Toata povestea asta a aparut cand mi-am dat seama ca asta era o frica interna si ca eu nu am de gand sa ma mai las condusa de frici. Punct.

7. Am fost in vacanta la munte fara internet, si acolo am descoperit doua carti fucking brilliant: “Emotiile distructive: Cum le putem depasi?” de Daniel Goleman intr-un dialog cu Dalai Lama si “Recrearea trupului, reinvierea sufletului: Cum sa devii un alt om” de Deepak Chopra. Asta ultima cel putin m-a dat complet pe spate pentru ca am gasit in ea rezolvari si explicatii la toate problemele trupului si sufletului :))) O alta carte a lui Deepak Chopra ma ajutase mult acum un an cand a murit verisoara mea, se numeste Viata dupa moarte, asa ca il recomand tuturor pe acest autor care a depasit barierele unei singure religii si s-a apropiat de spiritualitatea universala. That is, if you’re interested. Nu sunt carti de self-help, sunt carti care explica legatura dintre stiinta si spiritualitate, care identifica anumite procese psihologice si aduc constientizari si metode practice de a ne depasi limitarile: depinde de fiecare in parte cat de departe va reusi sa ajunga. Cert e ca veti tot auzi de la mine despre invataturile din ele, asa ca be prepared :)

8. M-am hotarat sa iubesc mai mult, asa ca lasati iubirea sa vina la mine!!

Si acum, sa-i dam cu pateu vegan de linte.

DSC_0508-copy DSC_0496-copy

Pateu vegan de linte

Ingrediente

  • 250 g linte verde
  • zeama unei lamai mari
  • 1 legatura de leurda (sau doi catei de usturoi)
  • 2 linguri maioneza vegetala (optional)
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust

Metoda

  1. Punem lintea in apa multa si o fierbem pana se patrunde. Eu niciodata nu pre-hidratez lintea, o pun sa fiarba direct in apa clocotita si e gata in 15-20 minute pe foc iute.
  2. Alternativ, puteti folosi conserve de linte.
  3. Punem lintea fiarta in blender impreuna cu restul ingredientelor si mixam pana obtinem un pateu consistent. Eu nu il fac chiar pasta-pasta, imi place sa mai las loc si de putine boabe intregi, pentru crunch.
https://www.andie.ro/2014/05/15/pateu-vegan-de-linte-si-un-inceput-senin-de-primavara-intarziata/

Simplu si de super efect, acest pateu se face cu ingrediente putine dar e incredibil de hranitor si gustos, mai ales daca il mancati proaspat. Nici dupa cateva zile la frigider nu se prezinta rau, din contra, aromele parca se intrepatrund mai bine. Am incercat sa nu il impopotonez prea mult cu alte condimente and stuff, pentru ca lucrurile simple sunt cele mai bune. Plus ca se digera mai usor :)

DSC_0497-copy DSC_0494-copy

Love and new beginnings!

Aboneaza-te si primesti gratuit:

- un eBook cu 20 retete vegetariene delicioase + un ghid complet de planificare a meniului saptamanal
- un digest saptamanal cu toate retetele si articolele publicate, astfel incat sa afli toate noutatile fara a-ti incarca prea mult inboxul.

SHARE

27 COMMENTS

  1. Andi, nici nu stii cat asteptam postul asta, mai ales ca vazusem pe FB ca ai postat despre participarea ta la carticica Andreei, pe care vreau atat de mult sa mi o procur.
    Felicitari pt aceasta participare si pt toate punctele enumerate mai sus!
    Te pup si multumesc pt reteta, cu leurda inca nu l am incercat.

  2. Mamă mamă, ți-am sorbit fiecare cuvințel. Felicitări cu carul pentru tot ce-ai reușit să realizezi pentru trupul și spiritul tău, Andie. Îți trimit și eu toată dragostea, că și mie-mi place să fie multă, chunky, așa, și călduță, din suflet. Și apropo de chunky și mult, pateul de linte e preferatul meu din iarnă încoace. Da’ mie cred că-mi cade mâna sau ceva dacă nu arunc un praf de cumin în blender.
    Întregire sufletească îti doresc și iubire multă, om frumos!

    • Cuz luv is all we need ma’ dear! Sa stii ca m-am gandit la chimion, dar apoi mi-am adus aminte ca romanii nu-s mari fani, si mi-am zis sa-l fac taraneste, asa, ca mine :)))
      Te imbratisez si eu cu mare dor, caci imi lipsesc ochii tai frumosi, sa-i mai vad si io live, ce zici?

      • Bai, eu creca am fost Maitreyi intr-o viata anterioara. Am o slabiciune pentru cateva spice-uri de ti le numar pe degete, le-as pune in ORICE.
        Maaaai, vreau sa ne vedem cat mai curand! Cum ma stabilizez si eu (ca am o perioada mai haos, zbucium, timp liber pe minus si zile nemancate), iti dau de veste si (sper sa) te chem intr-un loc tare fain :-D

  3. Buna, Andie,

    Am citit cu mare interes articolul tau, pentru care te felicit! iar referitor la “dependenta de zahar” iti recomand un documentar al d-lui dr. Robert Lustig: https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM (in cazul in care nu il stiai deja). Mult succes, putere de munca si zile senine pentru gasirea echilibrului interior de care avem atata nevoie!
    Pupici!

  4. Buna Andie..frumos articol..:-) Iti sugerez sa dai un google search daca esti interesata de yoga,si sa o cauti pe Adriene Louise.Pe youtube o gasesti cu Yoga with Adriene.Am vrut mereu sa incerc yoga,satula fiind de cat tae-bo facusem,insa toate video-urile cu si despre yoga ma plictiseau.Pana la fatuca asta draguta,care-ti vorbeste ca o prietena in toate video-urile.Check it out.Am si eu o rugaminte.Eu locuiesc in UK,dar tare mi-ar placea sa citesc cartea lui Deepak de care vorbeai mai sus.Ai idee cum se cheama in engleza?Multumesc.Pup!Keep up the good job.

    • Anca, deja sunt pornita sa-mi fac abonament la world class, cu siguranta o sa fac mult sport si o sa dau peste oameni care sa ma ajute :)

    • Cartea in original e: Reinventing the body, Resurrecting the soul :) Multa bafta draga mea, sa ajungem cu totii la sufletele noastre!

  5. Chiar mi-a fost dor de tine si ma bucur ca ai reaparut asa fresh si vesela cum te stiu. Mi-am trecut in lista cartile, ma lupt si eu cu fricile. Si trebuie sa ma reapuc si eu de condus….pupici

    • Si-alta-data, si-alta-dataaaa, o s-o facem si mai si mai lataaaa! :) Da. M-am intors, sunt vesela si bine si nespus de recunoscatoare pentru toti oamenii minunati si toate lucrurile faine din viata mea. Mult spor si stie, sa stii ca de fapt daca te pornesti sa castigi o batalie o vei castiga, asa ca… no more fears!

  6. Bine ai revenit si felicitari pentru permisul de conducere! :)
    Sa stii ca eu am observat lipsa aparitiei lui “Veg”. Ma tot intrebam de ce nu mai apare (cred ca te-am si intrebat intr-un comentariu precedent).
    Iti tin pumnii la sport, sa gasesti activitatea cea mai potrivita pentru tine.

    Ti-am vazut si articolul de pe IKEA family live. Arata foarte, foarte cozy apartamentul tau!

    • Permisul il am din 2006, dar spre rusinea mea nu am condus nicio zi… Dar acum m-am enervat si mi-am propus sa fiu complet si total independenta! Voila! Te imbratisez si mai rog putina rabdare cu VEG, va aparea curand! Sper!

  7. Nimic nou, doar ca fructele contin sare!?! iar asta chiar nu stiam. In rest – nu zahar !!!!, nu sare… si multe alte lucruri care incep cu “nu” si pe care desi le cunoastem nu prea le constientizam. Da – pasare (dar nu injectata), peste (dar atentie la cel oceanic), fructe de sezon… Lucruri pe care oricum tu le stii mult mai in detaliu si sunt convinsa ca daca ai fi tinut tu seminarul, colegele mele nu s-ar fi plictisit cu siguranta. Pup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.